Koje je prioritetnije mišljenje

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 547 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #6518
  Anonimno
  Neaktivan

  Koje je prioritetnije mišljenje u određivanju daru el-harba i daru el-islama (zemlje rata i zemlje islama)?

  Pitanje:
  -Postoji još od ranije razilaženje među ulemom oko određivanja opisa za daru El-Harb i daru El-Islam, pa od uleme ima ko smatra; prisutnost mnogobrojnosti muslimana u ovoj zemlji, onda je to daru El-Islam (islamska zemlja), a od njih ima oni koji smatraju; ne prakticiranje šerijata – makar bili većina društva muslimani – onda je to daru El-Harb (zemlja rata), i shodno predhodnom ima propisa koji se nadovezuju na ovo. Pa šta je onda prioritetnije po ovom pitanju ?
  Odgovor:
  – Zahvala pripada Allahu Gospodaru svih svjetova.
  Zemlja dobija propis; da je ona zemlja rata ili zemlja islama shodno propisima u toj zemlji. Pa ako se u toj zemlji vlada po propisima kufra, i pojava i riječ i snaga je kod kafira – sve jedno bio njihov kufr kufr otpadništva ili kufr koji je u osnovi – onda je ta zemlja zemlja rata. I ako je većina stanovnika te zemlje od muslimana – kao Palestina, Sirija, Egipat, Tunis, i mimo njih, u kojima su nevjerničke otpadničke vlade koje vladaju zemljama i robovima u zemlje muslimana sa željezom i vatrom i kufrom. A ovaj naš govor ne znači niti obvezuje; da se sa svakim stanovnikom ovih zemalja postupa kao što se postupa sa stanovnicima zemlje rata, naprotiv sa svakim stanovnikom se postupa shodno onome kako zaslužuje i shodno njegovoj blizini i udaljenosti od islama. A što se tiče toga kada se u zemlji sprovode propisi islama, i vlast i pojava i riječ u njoj pripadaju muslimanima; onda je to zemlja islama ili daru El-Islam, makar većina njenih stanovnika bili od onih koji nisu muslimani. A Allah Uzvišeni najbolje zna!

  ( Ebu Besir Turtusi ) preuzeto sa http://www.tawhed.ws/
  :zastava1: :zastava1: :zastava1:

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes