Koliko košta demokratija: Počela izborna kampanja u BiH

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 580 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #11798
  Anonimno
  Neaktivan

  Sedmog oktobra u Bosni i Hercegovini bit će održani lokalni izbori, koji su pobudili pažnju i zbog dešavanja koja su im prethodila u Srebrenici.

  Za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

  Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata, za odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

  Na lokalnim izborima bit će birani članovi 58 skupština opština (SO) u Republici Srpskoj (RS) i 78 općinskih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine. Glasat će se i za Skupštinu Brčko distrikta.

  U RS-u će biti birano i pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje).

  Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je 30. augusta, u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. augusta 2012. godine.

  Finansiranje

  Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

  Tu su i lica koja imaju status raseljene osobe, ona koja glasaju u odsustvu – 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u općini prebivališta iz 1991. godine, a takvih je 10.682 birača.

  U CIK-u još nisu u stanju precizirati koliko će koštati izbori. Za sada su za aktivnosti koje provodi CIK u budžetu institucija osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM.

  To su sredstva namijenjena za plaćanje štampanja, pakovanja i distribucije glasačkih listića i izbornog materijala, a tu su i sredstva namijenjena za rad Glavnog centra za brojanje, za informativnu kampanju…

  Općine/ opštine iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za naknade za rad članova biračkih odbora i vjerovatno će imati još nekih troškova za opremanje biračkih mjesta.

  Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića dobila je firma Atlantik iz Banje Luke. Ona to radi s grupom Firmi.

  (AlJazeera i agencije)

  Jadan narod koji finansira sopstvenu propast!

  #11800
  Anonimno
  Neaktivan

  Bilo bi dobro, kad bi neko mogao skupiti u jednu temu, po linkovima, sve textove , predavanja, fetve i kratke klipove- pitanje odgovorna temu parlamenta, glasanja i slično. Ali da to bue po nekom redu, da čovjeku koji voli islam fino objasniš, ima ih koji su čuli da je sporno glasanje, a nemožeš im iz neba u rebra objasnit… a povelika tema da se to obradi u jednom kratkom razgovoru, pa ako je neko u mogućnosti da sabere u jednu temu, ako je ikako moguće što prije…

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.