Kurdsko pitanje

 • This topic has 2 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 1371 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #7141
  Anonimno
  Neaktivan

  Turske snage ubile 15 pripadnica radničke partije Kurdistana

  Sukobi se dogodili u ruralnoj oblasti provincije Bitlis

  Petnaest pripadnica pobunjeničkog pokreta Radnička partija Kurdistana ubijeno je u sukobima sa turskim snagama bezbjednosti na jugoistoku Turske, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.

  U saopštenju se navodi da su se sukobi dogodili u ruralnoj oblasti provincije Bitlis, koja je u središti oružane pobune pokreta Radnička partija Kuristana.

  Lokalni bezbjednosni izvor rekao je da ovaj pokret ima veliki broj jedinica, čiji su članovi žene i da je jedna od njih u potpunosti uništena.

  Današnje nasilje izbilo je dan nakon što je turska vojska okončala masivnu ofanzivu protiv militanata Radničke partije Kuristana oko planine Čudi nedaleko od iračke granice tokom koje je poginulo sedam policajaca i šest pobunjenika.

  Operacija je bila najveća koja je pokrenuta od početka godine protiv kurdskih militanata uz učešće nekoliko hiljada pripadnika bezbjednosnih snaga uz podršku helikoptera i borbenih aviona.

  Dnevni Avaz

  #7142
  Anonimno
  Neaktivan

  Es Selamu Alejkum,

  Iz ovog clanka mozemo vidjeti da se sukobi oko pitanja Kurdistana ne smiruju. Kurdi vec odavno traze svoju drzavu Kurdistan i to su mislim poceli traziti pocetkom osamdesetih godina. Puno je naroda izginulo oko Kurdskog pitanja tako da je tu bilo krivice sa obje strane. Ipak PKK nije islamska organizacija i ona je ranije bila definirana kao jedna organizacija bliska Rusiji i komunizmu. Naime Kurdi su jedan narod koji je nekako distanciran od vjere i vise naginje ka naciji bas kao sto su to nekada izgledali Albanci. Ipak ne negiram da su Kurdi muslimani i da medju njima nema pravih muslimana. Oni pripadaju Safijskom mezhebu i nekako su se u tome odvojili od ostalih Turaka po tome sto su izabrali svoj posebni mezheb. Zelio bih reci da Kurdi moraju prihvatiti jednu realnost da se ne moze osnovati Kurdistan jer to je sada nemoguce jer Kurdi su oduvijek zivjeli sa velikim narodima koji su imali svoje Imperije i te Imperije su se donekle sacuvale i svojim granicama. Zato Kurdima bi trebalo biti ponos zivjeti sa velikim narodima u susjedstvu. Sada je situacija u Turskoj bolja nego sto je bila i sada ova nova vlast je bliska Islamu tako da se Kurdi mogu osjecati dobro i mogu se definirati samo kao muslimani a ne potencirati Kurdsku naciju. Sada je doslo vrijeme u svijetu da nije vazno kojoj naciji pripadas nego je vazno kojoj vjeri pripadas. Mislim da se nacionalisticki val smirio i da modernim rijecnikom nacionalizam vise nije u modi. Svi ljudi se okrecu jednoj ideji a mi muslimani se okrecemo Poslanikovoj s.a.v.s. ideji i slijedimo taj princip jednakosti. Zato nisam bio za autonomiju Kurda u Iraku jer sam smatrao da se oni ne trebaju ogradjivati autonomijama nego da trebaju prici drugim muslimanskim narodima kao muslimani i da Kurdi u Iraku budu Iracani po drzavi Iraku a Kurdi u Turskoj, Turci sto je normalno. Mislim da Kurdi trebaju zahvaljivati Allahu sto se ne granice sa nemuslimanskim narodima jer oni imaju srecu da zive sa muslimanima pa tako se oni moraju odgajati kao muslimani a ne kao Kurdi ili kao komunisti. Barem to je moje misljenje.

  #7150
  Anonimno
  Neaktivan

  Mapa Kurda u Turskoj

  Mapa Kurdistana

  Iz ove mape mozemo vidjeti da su Kurdi jedan veliki narod i da su oni naropd koji je najvise postivao Hilafet. Oni su bili mirni u vrijeme Hilafeta i nius pravili pobune. Zato Kurdi trebaju zivjeti mirno i ne smiju vise ginuti i bolje im je da uzivaju u muslimanskom miljeu nego da uzivaju u nekakvom Kurdistanu. Kurdistan ne bi bio bogata zemlja i ne bi nista pruzio Kurdima tako da bi to bila jedna visak drzava koja bi nosila muku sa ekonomijom. Ovako Kurdi zive u jakim drzavama i imaju prilike da njeguju islam a jedino pravo im dajem da se pobune ako se u drzavi kojoj zive ne sprovodi Islam . Tada su duzni oni i ostali muslimani da ustanu i da se bune. Ovako, mislim da je uzaludno da se gine i da se gine zbog nekih komunistickih ideala. Mislim da je to pogrijesno i da je bolje Kurdima da njeguju Islam i da se manje oprtereceuju nacijom jer nacija je jedna zamka u kojoj ne smijemo upadati. Kurdi su Iranskog porijekla i njihov jezik spada u Iranske jezike tako da su oni u8spjeli da odrze Sunnizam i pored povezanosti sa Iranskim Siijama. To je jedna dobra stvar i mislim da je muslimanima bolje da se okrenu vjeri i da tako njeguju svoje obicaje. Turska se krce putem Islama i mislim da ona mora malo brze raditi na tome da se muslimanima da sloboda prije nego sto iskrsne neki incident. Istina je da Turskom vlada Islamska stranka ali jkops nista nije ucinjeno oko slobode Hidzaba i slobode rada vjernika u drzavnim sluzbama. Mislim da je to obavezno da se mijenja i da se nesto ucini za muslimane a ono sto Kurdi trebaju traziti je izgradnja Dijarbakira i izgradnja regiona gdje zive Kurdi. Dijarbakri ne smije vise biti primjer zaostalosti u Turskoj drzavi nego mroa biti primjer ravzijenosti i primjer Islama u Turskoj.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.