Liberalni islam…

 • This topic has 8 odgovora, 7 glasova, and was last updated prije 9 years, 12 months by Anonimno. This post has been viewed 1443 times
Pregledavate 9 postova - 1 do 9 (od ukupno 9)
 • Autor
  Postovi
 • #12210
  Anonimno
  Neaktivan

  Austrijski muslimani traže izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji

  Istaknuto muslimansko udruženje u Austriji “Inicijativa liberalnih muslimana Austrije” u srijedu je pozvalo Saudijsku Arabiju da dozvoli izgradnju crkve, kazavši da Rijad podržava izgradnju džamija u kršćanskim zemljama.
  “Ovim liberalni muslimani zahtijevaju izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji”, navodi udruženje u pismu saudijskom ambasadoru Muhamedu el-Salumu, tražeći od njega da preda ovaj zahtjev “odgovarajućim nadležnim tijelima” u Rijadu.

  Veliki broj diplomata, poslovnih ljudi i radnika u Saudijskoj Arabiji su kršćani i nemaju mogućnost da prakticiraju svoju vjeru, navodi se u pismu, prenio je AFP.

  “Saudijska Arabija podržava izgradnju mnogih džamija i prostora za molitvu u kršćanskim zemljama Evrope, kako finansijski tako i organizacijski”, rekao je Amer Albajati, predsjednik Inicijative liberalnih muslimana u Austriji.

  Udruženje je proljetos najavilo zahtjev za gradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, nakon što je veliki muftija u toj zemlji pozvao na rušenje svih kršćanskih crkava na Arapskom poluotoku. Udruženje je osudio taj poziv i naglasilo da islam ne zabranjuje gradnju crkava.

  Klix.ba

  #12212
  Anonimno
  Neaktivan

  Bolje bi im pristajao naziv “Liberalni mushrici”.

  #12213
  Anonimno
  Neaktivan

  Šebab post=7032 wrote: Bolje bi im pristajao naziv “Liberalni mushrici”.

  Ja sam ih vec protekfirio.

  A sad:

  PITANJE:

  Selam alejkum, imam pitanje koje glasi: Da li je dozvoljeno ukrašavati ili graditi crkvene objekte. Molim vas sa dokazima!

  ODGOVOR:

  We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu

  Izgradnja, ukrašavanje, renoviranje i u cjelini bilo koji posao kojim se potpomaže otvaranje crkve, sinagoge i tome sličnih objekata u kojima se čini širk Allahu, subhanehu ve teala, nije dozvoljen iz više razloga:

  1 Takav postupak je oprečan značenju riječi šehadeta da nema boga sem Allaha i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i poslanik. Naime riječi šehadeta, koje predstavljaju najčvršću sponu, zahtjevaju od nas da se odreknemo širka i mušrika i da ih pozivamo u islam a ne da ih potpomažemo u njihovom širku. Kaže Uzvišeni, subhanehu ve teala:

  قَدْ كَانَتْ لَكُمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ فِي إِبْرَاهِيمَ وَالَّذِينَ مَعَهُ إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَاء مِنكُمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ كَفَرْنَا بِكُمْ وَبَدَا بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةُ وَالْبَغْضَاء أَبَدًا حَتَّى تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَحْدَهُ

  ‘‘Vi imate lijep uzor u Ibrahimu i u onima koji su s njim kad su narodu svome rekli: Mi s vama nemamo ništa, a ni s onim što vi, umjesto Allaha, obožavate, mi vas se odričemo, i neprijateljstvo i mržnja će se između nas stalno javljati sve dok ne budete u Allaha, Njega Jedinog, vjerovali!” (Mumtehine, 4)

  I kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko kaže la ilahe illallah i zanijeka ono što se obožava mimo Allaha, zabranjena je njegova krv i njegov imetak a njegovo polaganje računa je kod Allaha.” Muslim

  Pa kako se odrekao mušrika i kako je zanijekao ono što se obožava mimo Allaha onaj ko gradi, otvara ili renovira objekat u kojima se obožavaju drugi mimo Allaha?!!

  2 Allah, subhanehu ve teala, nam naređuje da se međusobno potpomažemo u dobročinstvu i bogobojaznosti a ne u grijehu i nepokornosti Njemu Uzvišenom. Pa tako kaže:

  وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

  ‘’I međusobno se potpomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha jer Allah strašno kažnjava.” (Maide, 2)

  Ako nam je zabranjeno potpomagati se čak i malim grijesima kakav je tek slučaj kada se radi o potpomaganju u najvećem grijehu a to je širk Allahu, da nas Allah sačuva od toga.

  3 Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je naredio da mijenjamo zlo koje vidimo. A ako ga nismo u stanju promijeniti onda da ga preziremo svojim srem. Pa kaže, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko od vas vidi loše djelo neka ga promijeni rukom, a ako to nije u stanju neka ga onda promijeni jezikom, a ako ni to nije u stanju onda neka ga prezire svojim srcem, a to je najmanji vid imana.” Hadis bilježi Muslim od Ebu Seida el Hudrija, radijellahu anhu.

  Pa gdje je u ovakvom postupku (izgradnji crkvi i drugih mušričkih objekata) i najmanji vid imana koji se ogleda u preziru srca, kada čovjek u stvari učestvuje u njihovoj izgradnji i otvaranju.

  4 Izgradnja crkvi i drugih mušričkih objekata predsavlja zadovoljstvo kufrom da nas Allah sačuva od toga. Kaže Uzvišeni, govoreći o onima koji bez prisile sjede na mjestima gdje se čini kufr u Allahove riječi i ismijava njima, bez negiranja takvima ili u najmanju ruku ustajanja sa takvog medžlisa:

  وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللّهِ يُكَفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلاَ تَقْعُدُواْ مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ إِنَّ اللّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا

  On vam je već u Knjizi objavio: “Kada čujete da se Allahove riječi poriču (čini kufr) i da im se izruguje, ne sjedite s njima dok ne stupe u drugi razgovor, inače, bit ćete kao oni. Allah će sigurno sastaviti u Džehennemu sve licemjere i nevjernike.

  Kaže Kurtubi: ‘’To zbog toga što je onaj koji ih se ne kloni zadovoljan njihovim djelom, a zadovoljstvo kufrom je kufr. Pa ko sjedi na mjestu na kojem se čini grijeh bez negiranja istog, takav je saučesnik sa onima koji čine grijeh.’’ Kurtubijev tefsir 5/418

  I kaže šejh Sulejman ibn Abdullah, od učenjaka Nedžda: ‘’Značenje ovog ajeta je njegov bukvalni smisao tj da kada čovjek čuje kako se čini kufr u Allahovim riječima (poriču se) ili ismijava njima, pa pored toga sjedi sa tim nevjernicima koji se ismijavaju, bez prisile i bez toga da im negira takav postupak ili ustane sve dok ne prekinu sa takvim govorom, onda je on poput njih pa makar ne radio djelo kojeg oni rade.’’ Medžmuatu et-tevhid 48

  Ako je čovjek poput onoga koji čini grijeh samo zbog toga što sjedi na mjestu u kojem se čini grijeh, bez prisile ili negiranja i bez ustajanja sa takvog medžlisa, onda kakav je tek slučaj onoga koji omogućava i svojim djelom daje doprinos u činjenju najvećeg grijeha na zemaljskoj kugli – širku.

  5 U šerijatu svakog vjerovjesnika je bio zabranjen širk. A kada je zabranjen širk onda su zabranjeni i putevi koji njemu vode. A zar izgradnja crkve, sinagoge i drugih mušričkih objekata ne predstavlja najveći put koji vodi širku?

  Na kraju evo i stavova učenjaka četiri mezheba i mudžtehida

  a) U knjizi Mudevvenetul kubra (knjiga malikijskog mezheba) stoji: ‘’Da li je kod imama Malika dozvoljeno da čovjek iznajmi sebe (radi za platu) u izgradnji crkve?’’ Pa je odgovorio: ‘’Ne, nije dozvoljeno jer je imam Malik rekao:’ Nije dozvoljeno čovjeku da iznajmi sebe u nečemu što je Allah zabranio. ‘ I kaže isto tako (tj imam Malik): ‘Nije dozvoljeno iznajmiti niti prodati kuću onome ko će od nje načiniti crkvu, niti da iznajmi životinju onome ko će je jahati da bi otišao u crkvu.’’ Mudevvenetul kubra 4/318

  b) U knjizi Mevahibul Dželil ( takođe malikijskog mezheba) od Ebu Abdullaha el-Magribija stoji: ‘’…niti je dozvoljeno da čovjek iznajmi sebe radi čišćenja crkve ili čuvanja svinja…’’Mevahibul Dželil 5/424. Ako je zabranjeno ćistiti crkvu onda je još preče da bude zabranjena njena izgradnja, renoviranje i tome slično.

  c) Što se tiče mezheba imama Ahmeda, šejhul islam Ibn Tejmije kaže: ‘’Što se tiče mezheba imama Ahmeda po potanju izgradnja zvona i tome slično, imam Amidi kaže da to nije dozvoljeno i to je jedinstveni rivajet (tj nema drugog rivajeta imama Ahmeda koji to dozvoljava op.prev), zato što je dobit radi koje je sklopljen ugovor zabranjen. Isti je slučaj kada je u pitanju iznajmljivanje čovjeka da gradi crkvu ili sinagogu…’’Iktidau siratil mustekim 1/244

  d) Što se tiče šafija, kaže imam Šihabud-din Ahmed ibn Selame el-Kaljubi u svojoj Hašiji pznata kao Hašijetu Kaljubi: … Isto tako nije dozvoljeno da musliman iznajmi sebe kod kafira u izgradnji crkve…’’ Hašijetu Kaljubi 3/71

  e) Sličan govor je i govor imama Šemsud-dina er-Remlija koji u svojoj Hašiji 5/274 kaže: ‘’Nije ispravno da zimija (štićenik u islamskoj državi) iznajmi muslimana u izgradnji crkve zbog toga što je njeno izgrađivanje zabranjeno.’’

  f) Imam Subki kaže. ‘’Izgradnja crkve je zabranjena po konsenzusu, isto tako njeno renoviranje…’’ Fetava es-Subki 2/369

  g) Imam Zerkeši eš-šafi’ij kaže: ‘’Riddet (otpadništvo od islama) biva i djelom, stoga Ešari (cilja se na Ebu Hasana el-Ešasrija) kaže da je izgradnja crkvi riddet.’’ El-mensur fil kavaid 3/55

  h) Što se tiče hanefija oni u svojim knjigama prenose od dva učenika imama Ebu Hanife (Ebu Jusufa i Muhammeda ibn Hasana eš-Šejbanija), zabranjenost izgradnji crkvi, vasijjet (oporuku) njihovih izgradnji, njihovo održavanje ili iznajmljivanje za njihovu izgradnju. Detaljnije pogledaj El-hidaje šerhul Bidaje 4/94, Bahrur-raik 8/230.

  i) Šejhul Islam ibn Tejmije, rahimehullahu teala, kaže. ‘’Onaj ko vjeruje da su crkve Allahove kuće, i da se Allah obožava u njima, ili da je ono što rade jevreji i kršćani ibadet Allahu i pokornost Njegovom Poslaniku, ili da On to voli i time je zadovoljan, ili da ih pomaže u njihovom otvaranju i uspostavljanju njihove vjere, ili vjeruje da je pokornost ili dobro djelo – takav je kafir.’’ (Pogledaj Kešful kanna’a 5/3073)

  j) Stalna komisija za fetve na čelu sa šejhom Bin Bazom je takođe izdala fetvu o zabranjenosti izgradnji objekata u kojima se čini širk Allahu. U spomenutoj fetvi stalna komisija je prenijela i gore pomenutu fetvu šejhul islama Ibn Tejmije. Fetva broj 21413

  U drugoj fetvi stalne komisije za fetve 14/482 stoji: ‘’Nije dozvoljeno muslimanu koji vjeruje u Allaha i Sudnji dan da gradi crkvu ili neko drugo mjesto za ibadet koji nije zasnovan na islamu kojim je Uzvišeni poslao Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. To zbog toga što to predstavlja jedan od najvećih vidova potpomaganja u kufru i ispoljavanja njegovih obilježja. A Uzvišeni kaže:

  وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

  ‘’I međusobno se potpomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha jer Allah strašno kažnjava.” (Maide, 2)

  Odgovorio: Idriz Bilibani

  #12215
  Anonimno
  Neaktivan

  Crkve su mjesta u kojima se čini kufr i širk, a doniranje izgradnje crkve od strane muslimana je potpomaganje u činjenju tog kufra i širka a to nije dozvoljeno po kur'anskom ajetu: “A ne pomažite se u griješenju i neprijateljstvu” (El-Maide 2). Ovo pitanje nije stvar uzajamnog potpomaganja u dunjalučkim, trgovačkim i poslovnim aktivnostima, ovo je vjersko pitanje. Džamije su mjesta tevhida i imana i pripadaju samo Allahu. Kaže Uzvišeni: “Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!”(El-Džinn 18). Za razliku od crkvi, sinagoga i sličnih mjesta u kojima se ispoljava širk, kufr i nijekanje poslanstva Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Te nema usporedbe između džamija i crkvi. U fikhskim knjigama se prenosi zabrana izgradnje novih crkvi od strane Zimija (nemuslimana koji žive u muslimanskoj državi). Šafijski učenjak Es-Subki u knjizi “Fetaves-subki” (4/174) navodi da je idžmau (konsenzus) učenjaka na tome daje izgradnja crkvi haram, kaže: “Zaista je izgradnja crkve harampo idžmau učenjaka a tako isto i njeno obnavljanje. Kažu islamski pravnici: kada bi neko ostavio u vesijet da se izgradi crkva taj vesijetje batil (ništavan), jer je izgradnja crkve grijeh a tako isto njeno obnavljanje, u ovome nema razlike bio onaj koji ostavlja vesijet musliman ili kjafir. Izgradnja crkve i njeno popravljanje je grijeh radio to musliman ili kjafir, ovo je Šerijat vjerovjesnika (Muhammeda) sallallahu alejhi ve sellem”. A Ibnul-Kajjim nakon štoje prenijeo ove riječi u svojoj knjizi “Ahkamu ehliz-zimme” kaže da jeovo dobar govor o ovoj temi.

  #12218
  Anonimno
  Neaktivan

  neka idu da traze izgradnju dzamije u Vatikanu, bolje ce im biti.

  #12227
  Anonimno
  Neaktivan

  pupavac2011 napisao/la:

  Austrijski muslimani traže izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji

  Istaknuto muslimansko udruženje u Austriji “Inicijativa liberalnih muslimana Austrije” u srijedu je pozvalo Saudijsku Arabiju da dozvoli izgradnju crkve, kazavši da Rijad podržava izgradnju džamija u kršćanskim zemljama.
  “Ovim liberalni muslimani zahtijevaju izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji”, navodi udruženje u pismu saudijskom ambasadoru Muhamedu el-Salumu, tražeći od njega da preda ovaj zahtjev “odgovarajućim nadležnim tijelima” u Rijadu.

  Veliki broj diplomata, poslovnih ljudi i radnika u Saudijskoj Arabiji su kršćani i nemaju mogućnost da prakticiraju svoju vjeru, navodi se u pismu, prenio je AFP.

  “Saudijska Arabija podržava izgradnju mnogih džamija i prostora za molitvu u kršćanskim zemljama Evrope, kako finansijski tako i organizacijski”, rekao je Amer Albajati, predsjednik Inicijative liberalnih muslimana u Austriji.

  Udruženje je proljetos najavilo zahtjev za gradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, nakon što je veliki muftija u toj zemlji pozvao na rušenje svih kršćanskih crkava na Arapskom poluotoku. Udruženje je osudio taj poziv i naglasilo da islam ne zabranjuje gradnju crkava.

  Klix.ba

  Neke od karakteristika tzv. liberalnih muslimana:

  – izbjegavanja upotrebe termina kafir (nevjernika) za jevreje i kršćane jer po njihovom uvjerenju i jedni i drugi su na neki način vjernici samo eto drugačijeg tipa.

  – smatranje da jevreji i kršćani nisi od stanovnika Vatre nego je to stvar koja se prepušta volji Uzvišenog Allaha! Po toj logici valjda ima neki budžak u Džennetu koji će biti nastanjen kitabijama jer su oni sljedbenici nebeskih vjera.

  – extremizam je tvrditi da je samo islam ispravna vjera kod Allah azze ve džell i da su samo muslimani u pravu ( čuo svojim ušima )

  – vjeru treba prilagoditi postojećem sistemu vrijednosti i praktikovati onoliko koliko ti dozvoljava tagut koji se trenutno nalazi na vlasti.

  – šerijatski zakoni su stvar prošlog vremena i nema potrebe da se implementiraju u današnje vrijeme kada imamo puno “pravednije” i “humanije” zakona ( ovo zastupaju između ostalih i neki službenici u sklopu IZ-a )

  – demonkratija je poželjna i pohvalna stvar, koja daje ljudima njihova prava a oni koji se bori protiv iste etiketira se kao neznalica, extremista, kratkovidni i zaostali. . . . i još more nebuloza, da Allah sačuva.

  Nema nikakve sumnje da je onaj koji zastupa ovakve stavove, kafir u Uzvišenog Allah pa makar klanjao, postio i tvrdio da je musliman.

  #12228
  Anonimno
  Neaktivan

  crnezastave post=7038 wrote: neka idu da traze izgradnju dzamije u Vatikanu, bolje ce im biti.

  Sa stavovima koje imaju liberalni “muslimani”,nemoraju ni da traze izgradnju dzamija,za njih je svakako crkva,sa tim nakaradnim stavovima oni su svakako kjafiri,nemaju od islama nista.

  #12233
  Anonimno
  Neaktivan

  Islam je dovoljno liberalan prema drugima i bez ovih “liberalnih muslimana”.
  Brojni su primjeri iz života Poslanika, s.a.w.s., o Njegovom odnosu prema sljedbenicima knjige i valjda bi to “liberalni muslimani” trebali znati. A ovaj njihov “apel” je vjerovatno da se oni malo dodvore kršćanima u čijim zemljama žive.

  #12242
  Anonimno
  Neaktivan

  neka idu krscani arapskog svijeta da traze dzamiju u Vatikanu i priznavanje islama sirom Zapada ne samo usmeno, na jeziku, vec i na papiru, oni imaju bolje izgradjene crkve nego krscani Evrope iako zive medju muslimanima.

Pregledavate 9 postova - 1 do 9 (od ukupno 9)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.