Maslinovo ulje

 • This topic has 3 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 11 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 1618 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #14899
  Anonimno
  Neaktivan

  Maslinovo ulje, dragocjena hrana

  Hrvatska se u posljednjih desetak godina profilirala kao mediteranska zemlja vrhunskih maslinovih ulja, a sve je više poklonika i zaljubljenika u ovu dragocjenu namirnicu koji se prema maslini i vrhunskim maslinovim uljima odnose s dužnim poštovanjem. U počecima nove maslinarske ere u Hrvatskoj valjalo je usvojiti suvremene tehnološke operacije pri proizvodnji ulja, što je popularizirala šačica istarskih znalaca na području maslinarstva. Profesionalan i predan odnos prema proizvodnji i stvaranju kulta ekstra djevičanskoga maslinovog ulja rezultirao je brojnim vrhunskim uljima, najprije u Istri, a potom se trend poput virusa proširio cijelom obalom i otocima. Danas možemo reći da imamo odličnu maslinarsku scenu, koja se još uvijek razvija od ekstra djevičanskih maslinovih ulja, preko trenda sortnih ulja do novog pokreta: aromatiziranih maslinovih ulja. Prema maslinovim uljima sve više se odnosimo kao prema vrhunskim vinima, otvaraju se oleoteke, kušaonice, stvaraju ekspertni timovi, a imati svoje masline negdje na obali među uglednim kontinentalcima danas je must have.

  Osim što je riječ o namirnici čije se ime s ljubavlju izgovara u gurmanskim krugovima, s još više naklonosti govore o njoj nutricionisti i liječnici. Naime, prošlih su godina brojne znanstvene studije pokazale kako maslinovo ulje ima povoljan učinak na prevenciju i terapiju brojnih bolesti današnjice, a povezuje se i s dugovječnošću.

  Ljekovita svojstva maslinovog ulja
  Ljekovita svojstva maslinovog ulja dobro su dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu.

  Maslinovo ulje je lako probavljivo i ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%) te sadržaja antioksidansa, maslinovo ulje štiti HDL ili „dobar“ kolesterol, a smanjuje udio „lošega“, LDL kolesterola. Mala ga djeca probavljaju neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoća, budući da je majčino mlijeko najbogatije upravo oleinskom kiselinom.
  Zbog iznimnog sadržaja antioksidansa, posebice fenolnih tvari, ekstra djevičansko maslinovo ulje prevenira karcinom (kože, dojke, kolona), koronarnu bolest srca te usporava proces starenja zbog utjecaja na oksidativni stres.

  Znanstvena istraživanja novijeg datuma ukazala su da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži kemijski spoj koji djeluje poput lijekova za ublažavanja boli. Spoj po imenu oleokantal, karakterističan je po izrazito gorkom okusu, a blokira iste mehanizme koji prate bol kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi.

  Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama. Znanstvenici zaključuju da redovita konzumacija maslinovog ulja na dugi rok može imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv bolova.
  Istraživanja provedena ove i prošle godine ukazala su na antikarcinogeno djelovanje fenolnih komponenti maslinovog ulja i posebice povoljan učinak na karcinom dojke. Također, talijanski znanstvenici pokazali su kako maslinovo ulje kao funkcionalna hrana može biti dobro za kosti. U toj studiji, žene su svakodnevno uzimale 20 ml ekološki uzgojenog ekstra djevičanskoga maslinovog ulja obogaćenog vitaminima D, K i B6, a pokazalo se da obogaćeno maslinovo ulje sprečava gubitak koštane mase.

  Kulinarska primjena maslinovog ulja
  Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u gotovo svim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća. Može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica. Prilikom sljubljivanja maslinovog ulja i hrane aroma i snaga ulja mora biti usklađena s ostalim sastojcima. Pri tome blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija ulja pristaju bolje uz, primjerice, gorko povrće kao što je radič i rukola. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje na već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.

  Uobičajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se upotrebljava za kuhanje, prženje ili pečenje potpuno je pogrešna. Zbog visoke temperaturne točke dimljenja maslinovo ulje pogodno je za kuhanje na razmjerno visokim temperaturama i prženje.
  Naime, kuhanjem i prženjem gube se neki polifenoli, hlapivi alkoholi i esteri i mijenja se miris, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja. Štoviše, probavljivost maslinovog ulje ne mijenja se čak i ako se više puta uzastopce upotrebljava za prženje! Osim toga, maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja, budući da takvo ulje hranu samo obloži, a ne penetrira u nju pa jedemo manje masnu hranu.

  Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?
  Najbolja maslinova ulja nose oznaku “ekstra djevičanskoga“ maslinovog ulja. Senzorskom se analizom provjerava okus, miris, boja i ostala specifična svojstva koja su poželjna kod ekstra djevičanskog ulja, a to su pikantnost, gorčina, okus i miris po plodu masline, slatkoća, miris svježe pokošene zelene trave ili miris lišća, rajčice, badema, artičoke, jabuke ili kivija.

  Ovo ulje mora zadovoljiti visoke organoleptičke zahtjeve te ne smije sadržavati više od 0,8% slobodnih masnih kiselina. Peroksidni broj (sadržaj reaktivnog kisika u ulju), udio voskova, stupanj oksidacije, senzorske analize te još nekoliko kemijskih pokazatelja moraju biti u točno određenim granicama kako bi se ulje moglo smatrati ekstra djevičanskim. Veća količina slobodnih masnih kiselina u ulju i viši peroksidni broj mogu potaknuti seriju promjena koje dovode do stvaranja komponenti koje pogoršavaju organoleptičke karakteristike ulja. Dakle, tražeći ulja koja imaju nisku vrijednost slobodnih kiselina, znači pronaći zdravije proizvode, koji su stabilniji i zasigurno imaju bolje organoleptičke karakteristike.

  Najbolje maslinovo ulje ne smije imati jak miris i okus jer je taj okus najčešće odraz užeglosti. Najbolje je ulje bez mirisa ili kada ima miris po voću ili travi. Okus ulja može podsjećati na plod masline, tropsko voće ili travu. Poželjna je karakteristika i pikantnost ili blaga gorčina koja se osjeća u grlu. Dakako, pikantnost mora biti u harmoniji s voćnim okusom ulja.

  Morali bismo prije svega preferirati ulja koja su pakirana u tamnim bocama ili u ambalaži koja štiti ulje od promjena uzrokovanih svjetlom. Najbolje je ulje upotrijebiti najkasnije unutar 12 ili najviše 24 mjeseci nakon punjenja.

  http://limun.hr/afterwork/main.aspx?id=488569

  #15004
  Anonimno
  Neaktivan

  Nazalost i kad krenes zdravo da se hranis za neke postajes fanatik, treba da zderes pa da budes prihvacen.

  #15051
  Anonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=10161 wrote: Nazalost i kad krenes zdravo da se hranis za neke postajes fanatik, treba da zderes pa da budes prihvacen.

  Nedavno sam čula da se maslinovo ulje se na arapskom jeziku kaže slično kao što mi u Bosni nazivamo ulje, “zejtin” od zait=ulje i zaytoon = masline.

  U Kur'anu, maslinovo ulje se spomine jedanput, a masline šest puta. Jedan od ajeta je ovaj:

  اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونِةٍ لَّا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَن يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
  “Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.” (An Nur 35).

  Masline se smtaraju plodonosnim, važnim plodom koji donosi blagostanje. Maslinovo ulje, prema tome, je jedna od najboljih vrsta ulja čije su dobrobiti danas spoznali i stručnjaci za ishranu pa ga preporučuju u cilju očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova zbog niske količine nezasićenih masnih kiselna.

  #15057
  Anonimno
  Neaktivan

  Nedavno sam čula da se maslinovo ulje se na arapskom jeziku kaže slično kao što mi u Bosni nazivamo ulje, “zejtin” od zait=ulje i zaytoon = masline.

  U pravu si, a posebno mala djeca ih jako vole.

  95. التين At-Tin – Smokva
  “Tako mi smokve i masline”, /1/ “i Sinajske gore”, /2/

  Tefsir: Ibn Kesir
  Pod smokvom i maslinom misli se na kraj gdje one uspijevaju, tj. na Jerusalem i njegovu okolinu, gdje je Allah, kao poslanika, poslao Isaa, a.s. Pod misli se na Sinajsku goru gdje je Allah govorio sa Musaom ibn Imranom, a.s. “http://kuran.putvjernika.com/tefsir-kurana?action=viewayat&surano=95

  Imam jednu malu primjedbu za moderaciju, imam osjecaj da izmedju “pod” i ” misli se na” fali neka rijec.

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.