Namaz za novotarom

 • This topic has 4 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 11 years by Anonimno. This post has been viewed 1261 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #6433
  Anonimno
  Neaktivan

  Es-selamu ‘alejkum !

  Razgovarao sam sa prijateljima o namazu za novotarom, pa sam im spomenuo mišljenja učenjaka kao što su šejh Fevzan po pitanju klanjanja za onima koji slušaju muziku. Poznato mi je da namaz se može klanjati za razumnim čovjekom sve dok je u vjeri, a ako je griješnik čuo sam da se ulema razilazi da li se za njima može klanjati ili ne. Pa moje pitanje glasi shodno tome koji su dokazi onih koji kažu da je dozvoljeno, a koji su dokazi onih koji kažu da nije dozvoljeno ? Allah Vas nagradio :orn:

  #6463
  Anonimno
  Neaktivan

  We alejkumsellam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
  Poslusaj ovaj tjub, nadam se da ce ti pomoci.

  #6488
  Anonimno
  Neaktivan

  :barek: brate, ali već sam ranije gledao taj video, međutim pitam u vezi ovog pošto je bila ovdje fetva šejha Fevzana na portalu, koji su argumenti da se ne klanja iza onog koji sluša muziku ili neku drugu nepokornost ? Čitao sam tekst šejha Hajrudina Ahmetovića u vezi namaza sa novotarom na http://www.putvjernika.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=2257&view=unread
  pa me sada interesuje ako su ovi hadisi koji su navedeni da se neklanja za njima jako slabi, na osnovu kojih onda primjerice šejh Fevzan uzima svoj dokaz da se ne klanja za njima ? To jel samo ako postoji u blizini neki mesdžid u kome se klanja po sunnetu ?

  #6489
  Anonimno
  Neaktivan

  “O vjernici, čuvajte se mnogo sumnjičenja , neka su sumnjičenja upropastila narode prije vas……….”

  Ono što sam ja naučio jeste, da je u biti dozvoljeno klanjati za novotarom ako ga njegova novotarija nije izvela iz dina (vjere). Da li se novotar treba bojkotovati – treba, ali ako će se na vagi staviti izmedju čovjeka koji pusi, slusa muziku i na drugoj strani namaz u džematu- odabračemo namaz u džematu, da nebismo ispali veci novotar od samog novotara. Posavjetovacemo doticnog imana da prestane sa cinjenjem grijeha javno !!! Ako ima mesdžid po sunnetu icicemo i klanjati po sunnetu.

  Slusanje muzike i pusenje cigareta nije stvar koja izvodi iz dina i tako da je nama namaz ispravan, ali trazicemo u svakom slucaju sunnetski mesdzid.

  Poznat je slučaj Ahmeda Ibn Hanbela, rahimehullah, i fitne mutezila, koji su veci novotari od onoga koji slusa muziku ili pusti, pa je ipak on rahimehullah klanjao iza njih.

  Nemojmo biti od onih koji kao osnovu uvijek uzimaju da je nesto haram – neispravno dok ne utvrde da je halal (govorim o gulatima), koji nikako ne klanjaju osim u proverenim džemmatima koji su njihovi džemmati i tako postaju veci novotari od dotičnih. Allah ih uputio.

  Fetwa šejha Fewzana se nesme uzeti zdravo za gotovo jer se mozda ta fetwa ne moze upotrebiti na nase podneblje, gde nema puno sunnetskih mesdzida. Jer u Saudiji je osnova da su svi mesdžidi po sunnetu, a ovde je osnova da je mesdžid Islamske zajednice dok se ne utvrdi da je po sunnetu. U Saudiji u svakom gradu ima na 100 mesdžida tako da možes birati gde ces da klanjas a ovdje ne, pogotovo ne po manjim mjestima, selima …

  Neka me neko od brace ispravi ako se negde pogrijesio. Ovo je ono sto sam ja naucio od nasih daijja i knjiga nasih ispravnih predhodnika.

  Molim Allaha da oprosti meni, mojim roditeljima i svima nama. Amin

  Allah najbolje zna.

  #6494
  Anonimno
  Neaktivan

  MuamerHasanović post=664 wrote: :barek: brate, ali već sam ranije gledao taj video, međutim pitam u vezi ovog pošto je bila ovdje fetva šejha Fevzana na portalu, koji su argumenti da se ne klanja iza onog koji sluša muziku ili neku drugu nepokornost ? Čitao sam tekst šejha Hajrudina Ahmetovića u vezi namaza sa novotarom na http://www.putvjernika.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=2257&view=unread
  pa me sada interesuje ako su ovi hadisi koji su navedeni da se neklanja za njima jako slabi, na osnovu kojih onda primjerice šejh Fevzan uzima svoj dokaz da se ne klanja za njima ? To jel samo ako postoji u blizini neki mesdžid u kome se klanja po sunnetu ?

  Prevashodni cilj postavljanja videa od šejha Fewzana jeste da se pokaže licemjerstvo nekih bosanskih daija kao i zulum koji čine nema, jer uvijek kada bi mi prihvatili stav nekog učenjaka s kojim se te daije ne slažu (a mi to radimo na osnovu dokaza ili onoga što je za nas jači i prioritetniji dokaz), a odbacimo stav drugog učenjaka kojeg oni preferiraju, oni su u ovakvim situacijama nas optuživali za licemjerstvo te zabludu, jer ne slijedimo fetve “priznatih i poznatih učenjaka”.
  Međutim, kod fetwe od šejha Fewzana (a i mnogih drugih), pokazalo se da su licemjerni, jer su ovog puta oni odbacili stav, opet na osnovu dokaza ili onoga što je za njih dokaz. Tako se ustvari otkrilo licemjerstvo mnogih od njih koji su, kada bi mi odbacili neki stav od nekog učenjaka, nas proglašavali novotarima i zabludjelim, dok kada to isto oni urade, onda su postupili “po sunnetu”.

  Naš je stav da je dozvoljeno klanjati za novotarom koji nije izašao iz islama, ako u blizini nema imama koji nije novotar.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.