NAROD KOJI SE OPOMINJE ZEMLJOTRESOM U RAMAZANSKOJ NOĆI

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 615 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #10675
  Anonimno
  Neaktivan

  Subota, 28 Juli 2012 16:11

  NAROD KOJI SE OPOMINJE ZEMLJOTRESOM U RAMAZANSKOJ NOĆI

  Pripremila: Nađa Dizdarević

  “Zemljotres jačine 4,5 po Richteru pogodio je Bosnu i Hercegovinu u 1:15 sati. Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od Zenice, a kako je objavila stranica koja saopštava o zemljotresima Earthquake.com, zabilježen je na dubini od dva kilometra.

  Zemljotres se osjetio i u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću.
  Nije poznato da li je zemljotres prouzrokovao materijalnu štetu.” (Dnevni avaz)
  Kakav je to narod koga Svemogući Gospodar upozorava na Svoju moć u kasne ramazanske noći? Kakav je to narod koji se zemljotresom budi na noćni namaz mubarek noći a on ustane pa smišlja pjesme o tom upozorenju? Kakav je to narod koji je dovio za kišu zbog velikih vrućina u strahu od potpunog uništenja života insana i hajvana, usjeva i biljaka pa kada je Allah spustio svoju milost oni uzvratili odbijanjem posta najodabranijeg mjeseca za čiji ibadet Allah upisuje nagradu i povećava je mnogostruko!?

  To je narod koji je duboko ogrezao u grijehu! To je narod do čijeg srca ne dopiru upozorenja kao što nisu doprla ni ona predhodna. To je narod koji ravnodušno gleda snimke večernjih vijesti u kojima beživotna,beznačajna tijela plutaju po vodi ili ih vade ispod ruševina ili sakupljaju njihov pepeo poslije strašnih požara… Taj narod niti u jednom trenutku ne vidi sebe kao jednog od tih leševa!!!

  To je narod koji nije uzeo nikakvu pouku u velikim sušama i toploti koja na džehennemsku vatru podsjeća. To je narod koji se oglušio na riječi Gospodara :

  وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْيَةً كَانَتْ آمِنَةً مُّطْمَئِنَّةً يَأْتِيهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِّن كُلِّ مَكَانٍ فَكَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا كَانُوا يَصْنَعُونَ

  „Allah navodi kao primjer grad, siguran i spokojan, kome je u izobilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah zbog onoga što je radio, dao da iskusi glad i strah.“ (En-Nahl:112)

  فَأَخَذَهُمُ الْعَذَابُ وَهُمْ ظَالِمُونَ

  i njih je stigla kazna zato što su nepravedni bili.“(En-Nahl:113)

  وَكَمْ أَهْلَكْنَا مِن قَرْيَةٍ بَطِرَتْ مَعِيشَتَهَا ۖ فَتِلْكَ مَسَاكِنُهُمْ لَمْ تُسْكَن مِّن بَعْدِهِمْ إِلَّا قَلِيلًا ۖ وَكُنَّا نَحْنُ الْوَارِثِينَ

  A koliko smo Mi sela i gradova uništili čiji su stanovnici u životu obijesni bili! Eno domova njihovih, malo ko, poslije njih, navrati u njih, Mi smo ih naslijedili.“ (El Kasas: 58)

  To je narod koji je zaboravio ramazane u kojima je u strahu bio, u kome ni krova nad glavom nije imao. To je narod koga je Allah nakon iskušenja zaštitio i nebrojene blagodati mu dao ali i pored toga taj narod danas sa svojim dojučerašnjim koljačima sklapa rodbinske i ekonomske veze i ide u bračne postelje.

  To je narod kome je rahmet postao stran prema roditeljima i bližnjima a kamo li prema nejakima i onima sa kojima su povezani najčvršćim vezama.

  To je narod koji kada bude upozoren, na upozorenje klevetama i potvorama odgovara te se sa upozorenjima izigrava a izigravali su se i mnogi prije njih pa ih je Allah uništavao i ostatke njihovih domova nama kao pouku ostavio.

  I oni su se oholili i granicu dozvoljenog prelazili. I njima je dunjaluk bio drag i šejtanovim stopama su koračali. I oni su zamijenili vječno za prolazno i mislili da ih nikakva kazna neće stići.

  I njima je bilo uzaludno upozoravanje i opominjanje glađu, gubljenjem imetaka…

  I oni su bili opominjani gubljenjem ljetine, strašnim vjetrovima, popalavama i vatrom koja ih je sa jednog kraja svijeta na drugi kraj tjerala a tako će biti sve dok se ne pojavi, sasvim iznenada ona vatra koja će ih sakupiti sve na jedno mjesto.

  I njima je drhtalo tlo pod nogama ali su se oglušivali i nakon njegovog umirivanja nastavljali sa svojom nepokornošću kao što se danas izruguju oni koji su sinošnji zemljotres dočekali u nekoj od kafana ili pored kmpjutera razmjenjivali komentare i smijali se onome što ih je „prodrmalo“,iako je prije veoma kratkog vremena u toj istoj zemlji Allah pokazao svoju moć i Zemlja je progutala kompletne domove. Prije veoma kratkog vremena u toj istoj zemlji je jedan od njenih najljepših gradova pod imenom Konjic potpuno je nestao pod vodenom bujicom i ostao kompletan pod vodom do današnjeg dana kao pouka onima koji dolaze iza njih ali danas u tom istom gradu imamo generacije koje ovakva upozorenja dočekuju uz muziku i piće u mubarek noći izrugujući se Allahovoj moći…

  Izrugivali su se i oni prije nas ali im je jedne, nenajavljene noći Silni pokazao Svoju silu i naredio zemlji da se rascijepi. Zamijenio ih je drugim narodima kao što u svakom trenutku može da kaže : “Budi“ i da našeg traga nestane !!!

  وَاللَّهُ الْغَنِيُّ وَأَنتُمُ الْفُقَرَاءُ ۚ وَإِن تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْمًا غَيْرَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُونُوا أَمْثَالَكُم

  „…jer Allah je bogat a vi ste siromašni. A ako glavu okrenete, On će vas drugim narodom zamijeniti, koji onda kao što ste vi neće biti“ (Muhammed:38)

  إِنَّ مَا تُوعَدُونَ لَآتٍ ۖ وَمَا أَنتُم بِمُعْجِزِينَ

  “Ono čime vam se prijeti doista će doći i sigurno nećete moći umaći.“ (El-En’am,134)

  To je narod koji više vjeruje u najave nekih masonskih sekti o datumu „fatalne katastrofe“ nego u očigledne dokaze i upozorenja Gospodara svih svjetova. To je narod koji je probuđen na noćni namaz u blagoslovljeno vrijeme , na sehur u blagoslovljenoj noći, umjesto prilike za istinsku teobu i novi početak ustao da zbija šale.Allahu ekber!!! Kakav je to narod??? Kakva je to omladina koja tvrdi da je razumom obdarena i hvali se prestižnim diplomama a tako malo mozga imaju i tako malo razmišljaju!!!

  U narednom ajetu se krije opis tog naroda, upozorenje i izlaz iz situacije u kojoj se nalazi pa neka to bude poruka za razmišljanje onih koji su zaista razumom obdareni!!!

  فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ ۖ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا

  „Njih smijeniše naraštaji koji namaz napustiše i za požudama pođoše .Oni će propast susresti;

  (Merjem 59)

  إِلَّا مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلَا يُظْلَمُونَ شَيْئًا

  izuzev onih koji su se pokajali i vjerovali i dobro činili njima se nikakva nepravda neće učiniti. Oni će u Džennet ući.“

  (Merjem 60)

  #10687
  Anonimno
  Neaktivan

  :barek:

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.