Nigerija traži pomoć od SAD-a u borbi protiv "terorizma"

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 850 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #14394
  Anonimno
  Neaktivan


  Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan pozvao je vladu SAD-a da mu pomogne u borbi protiv “terorističke” organizacije Boko Haram. Rekao je: “Nigerija je suočena sa sigurnosnim problemima koje im zadaje grupa Boko Haram čije djelovanje; krađa sirove nafte, pljačke i otmice, donose nestabilnost funkcioniranja vlasti. Američka podrška bila bi ključna za pronalazak dugoročnog rješenja.”

  Predsjednik Jonathan iznio je molbu za vrijeme prijateljskog posjeta američkog zapovjednika Afričke komande generala Cartera Hama. “Cijenimo američke napore za uspostavom mira u cijelome svijetu”, rekao je predsjednik Jonathan.

  Također informirao je generala Hama o razvoju situacije u susjednom Maliju te istaknuo kako je moguće staviti situaciju pod kontrolu ukoliko se djeluje brzo.

  General Ham je pak istaknuo kako su SAD spremne asistirati Nigeriji u provođenju obalne sigurnosti, razvoju komunikacija i vojno civilnih sposobnosti te rješavanju situacije u susjednom Maliju.

  Pohvalio je nigerijske vlasti na dobroj suradnji između vojske i civilnih udruga susjednih zemalja po pitanju sigurnosti.

  Prema izvješću novinara Andrewa Walkera koji je izvještavao iz Nigerije od 2006. godine, skupina Jama'atu Ahlus-Sunnah Lidda'Awati Wal Jihad, poznata diljem svijeta kao Boko Haram, stvorila je kaos diljem sjevera zemlje i u glavnom gradu, Abuja. Brutalna taktika državnih službi sigurnosti, ne samo da je kontraproduktivna, već je svojim načinom “rješavanja” stvari, doslovno stvorila Boko Haram kakav je poznat danas, a i dalje “rasplamsava vatru” za njihovo širenje.
  Boko Haram vjeruje da su političari u sjevernoj Nigeriji skupina korumpiranih, i lažnih muslimana, protiv kojih se treba boriti u ostvarenju cilja “čiste” islamske države s vladavinom šerijatskog prava.

  izvor(i): advance.hr
  allafrica.com

  Jadnik. Amerika neka pomogne sebi.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.