Noćas uživajte u kiši meteora

 • This topic has 7 odgovora, 6 glasova, and was last updated prije 11 years, 8 months by Anonimno. This post has been viewed 1562 times
Pregledavate 8 postova - 1 do 8 (od ukupno 8)
 • Autor
  Postovi
 • #11024
  Anonimno
  Neaktivan

  Vrhunac će se dogoditi 12. avgusta oko dva časa poslije ponoći

  Svake godine krajem jula i početkom avgusta imamo priliku da uživamo u zanimljivim prizorima na noćnom nebu.

  Perzeidi ili “zvijezde padalice” će ove godine biti najaktivniji 11, 12. i 13. avgusta.

  Vrhunac će se dogoditi 12. avgusta, u noći između subote i nedjelje, oko dva časa poslije ponoći.

  Perzeidi su u stvari dijelovi kometa Swift-Tuttle i većina nikad ne padne na Zemlju, a ako se to dogodi onda se
  nazivaju meteoritima, prenosi Planet Sejv.

  Ovi meteori su obično veličine zrna pijeska, graška ili klikera. Kad uđu u atmosferu, potiskuju vazduh ispred sebe i zagrijavaju se do temperature od preko 1.600 stepeni Celzijusa.

  Ta vrućina obično raznese komete na način koji nam omogućava da pratimo njihov svjetlucav trag na noćnom nebu.

  Ove godine Mjesec u ovom periodu neće predstavljati smetnju za posmatranje meteora.

  Izvor: balkandzije.net

  #11025
  Anonimno
  Neaktivan

  Allah te nagradio,to nisam do sada znao.Veceras cu da pratim tu pojavu inshaAllah…

  #12154
  Anonimno
  Neaktivan

  Trebali bismo od toga okrenuti glavu i proučiti : Euzubillahi-mineŠejtan-Niradžim..

  Jer pri padanju zvijezda,Allah gađa šejtana,zbog njegovog prisluškivanja , dok Uzvišeni Allah govori melekima šta će se desiti u “budućnosti”..

  Esselamu alejkum.

  #12164
  Anonimno
  Neaktivan

  Koliko sam ja razumjela nazivaju se ‘zvijezdama padalicama’ ne sto su zvijezde nego sto svjetlucaju i sjajem podsjecaju na njih. Dakle ovdje ne padaju zvijezde nego …. u tekstu je pojasnjeno. U svakom slucaju ako imas tefsir ucenog za svoje tvrdnje o tome na sta se misli ‘pri padanju zvijezda i cime Allah subhanahu we te'ala gadja shejtane (da li je to svijet gajba ili ne) itd.. bilo bi lijepo da postavis da mi se srce smiri.

  wesSelamu alejkum

  #12167
  Anonimno
  Neaktivan

  Sura El-Hidžr. Ajeti 16, 17 i 18

  “Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za one koji ih posmatraju ukrasili.”
  “I čuvamo ih od svakog šejtana prokletog.”
  “A onoga koji kradom prisluškuje stiže svjetlica vidljiva.”

  Neki kažu da se pod pojmom el-burduž misli na Sunčev i Mjesečeve postaje, sazviježđa kroz koja prolaze. ´Atijje El-´Avfi kaže: “Ovdje se pod pojmom ‘el-burudž’ misli na dvorce sa čuvarima gdje je Allah učinio da svjetlice čuvari dvorcima budu i da se šejtani ne vraćaju i da nebeski skup ne prisluškuju. Onome koji je od njih neposlušan i koji se približi da bi kradom prisluškivao, svjetlica vidljiva dođe i uništi ga…”

  Prije nego što ga svjetlica stigne, možda će govor koji je čuo prenijeti onome ispod sebe kojeg će opet drugi uzeti i dostaviti ga do svog ortaka, o čemu se govori u vjerodostojnom hadisu.

  Tumačeći ovaj ajet El-Buhari prenosi od Ebu-
  Hurejrea predanje koje seže sve do Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji kaže: (695) “Kada Allah odredi neku stvar na nebu, meleki u znak pokoravanja Allahovoj riječi krilima udare. Ta je riječ kao kad lanac po glatkoj stijeni udari.”

  Alija i neki drugi osim njega kažu: “Strah ih obuhvati (tj. stanovnike neba),a kada strah iz njihovih srca bude otklonjen, kažu: ‘Šta je Gospodar vaš rekao?’ A drugi odgovore, za ono što je rekao: ‘Istinu (je rekao)! On je Uzvišeni i Veliki.'” To oni koji kradom prisluškuju čuju, a koji su ovako jedan iznad drugog, opisao je to Sufjan svojom rukom, raširivši između prstiju svoje desne ruke, staviviši jednog iznad drugog – možda svjetlica stigne onoga koji prisluškuje i sprži ga prije nego što to on prenese svom ortaku.

  Možda ga svjetlica i ne stigne, tako da on obavijest prenese onome do sebe, a ovaj dalje onome ispod sebe, dok je konačno na Zemlju ne dostave. Možda ga svjetlica i ne stigne, kaže Sufjan. Možda je Sufjan još dodao: “Tako da obavijest do Zemlje dođe i u usta vrača ili proroka ubačena bude, a koji onda uz nju još stotinu laži slaže pa mu povjerovano bude. Ljudi su govorili: “Zar nas nije on obavijestio da će se u tom i tom danu desiti to i to pa vidimo da se obistinila riječ koja se čula na nebesima.”

  Tefsir Ibn Kesir.  #12171
  Anonimno
  Neaktivan

  Hafsa post=6974 wrote:

  Jer pri padanju zvijezda,Allah gađa šejtana,zbog njegovog prisluškivanja , dok Uzvišeni Allah govori melekima šta će se desiti u “budućnosti”.

  Imas li dokaza Hafsa da ih bas Allah gadja, ili u predaju se samo spominje da su gadjani a ne spominje se da ih Allah gadja, jer malo je nelogicno da ih Allah gadja.

  Razmisljajte prije nego nesto komentarisete.

  #12176
  Anonimno
  Neaktivan

  Šebab post=6991 wrote: [quote quote=Hafsa post=6974]

  Jer pri padanju zvijezda,Allah gađa šejtana,zbog njegovog prisluškivanja , dok Uzvišeni Allah govori melekima šta će se desiti u “budućnosti”.

  Imas li dokaza Hafsa da ih bas Allah gadja, ili u predaju se samo spominje da su gadjani a ne spominje se da ih Allah gadja, jer malo je nelogicno da ih Allah gadja.

  Razmisljajte prije nego nesto komentarisete.

  Vi njih niste ubijali nego Allah; i ti nisi bacio, kad si bacio, nago je Allah bacio, da bi vjernike lijepom kušnjom iskušao, – Allah zaista sve čuje i sve zna.“(8:17)
  Jel ti misliš zaista da je Allah Svojom Rukom bacio (koplje i sl.)?

  Naravno da nastanak meteorita (zvijezda padalica) i njihovo kretanje,njihov let,njihovo pogađanje šejtana ima uzroke,ali to ne isključuje činjenicu da je Allah glavni uzrok svemu tome.

  Tako i ovom ajetu gdje Allah sebi pripisuje bacanje (koplja) iako je jedan od uzroka tog bacanja čovjek,mudžahid.

  Tako iako Allah lično nije bacio meteorit Svojom Rukom,može mu se pripisati bacanje,kao što je sebi pripisao bacanje (koplja) u ovom ajetu iako ga On Uzvišeni nije bacio Svojom Rukom.

  #12178
  Anonimno
  Neaktivan

  Allah te nagradio El-Bera na pojasnjenju.

  Allah je uzrok svemu, ne negiramo to, ali na tvoje pojasnjenje moze ubica rijeci, ja nisam ubio vec je Allah ubio ja sam samo poduzeo uzrok, a Allah je ubio.
  Pojasni mi i ovo Allah te nagradio.

Pregledavate 8 postova - 1 do 8 (od ukupno 8)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.