Nusret Imamovic – Propis otpustanja zene talak

 • This topic has 3 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 11 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 3928 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #15977
  Anonimno
  Neaktivan

  #16110
  Anonimno
  Neaktivan

  Islam je jedina savršena religija. Dragi Allah s.v.t. je predvidio zaista sve situacije u kojima se možemo naći. Na ovom video snimku šejh Imamović nam lijepo objašnjava situaciju u kojoj muž može pustiti ženu u skladu s našom Knjigom i sunnetom.
  Govoreći o temi puštanja i razvoda, Allah, s.v.t, o vremenu iddeta (pričeka) kaže slijedeće: „Onima koji se zakunu da se neće približavati ženama svojim, rok je samo četiri mjeseca; i ako se vrate ženama – pa, Allah zaista prašta i milostiv je; a ako odluče da se rastave – pa, Allah doista sve čuje i zna.“ (El-Bekare, 226-227.) Razvod braka je obavezan u slučaju da se čovjek zakune da neće prilaziti ženi, a onda prođu četiri mjeseca od te njegove zakletve, a on se ne povrati od nje. Kao što je šejh Imamović rekao, razvod je zabranjen u toku hajza (mjesečnog ciklusa), ali i poslije porođaja jer je žena tada u posebnom stanju (hormoni drugačije rade pa promjene raspoloženja žene nisu nešto našta ona može uticati). Obaveza žena je dalje regulisana u sljedećem ajetu: „Raspuštenice neka čekaju tri mjesečna pranja; i nije im dopušteno kriti ono što je Allah stvorio u matericama njihovim, ako u Allaha i u onaj svijet vjeruju. Muževi njihovi imaju pravo da ih, dok one čekaju, vrate ako žele dobro djelo učiniti. One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu – samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen. – A Allah je silan i mudar.“ (El'Bekare, 228) Dalje, u nastavku, prema riječima Allaha, s.v.t.: „Puštanje može biti dva puta, pa ili ih velikodušno zadržite, ili im na lijep način razvod dajte.“ (El-Bekare, 229) Nema trećeg razdvajanja bez razvoda osim ako se žena u međuvremenu ne uda za nekog drugog pa od njega na isti način koji je dozvoljen razvede, a onda se može vratiti svome prvom mužu ako je on hoće: „A ako je opet pusti, onda mu se ne može vratiti što se neće za drugoga muža udati. Pa ako je ovaj pusti, onda njima dvoma nije grijeh da se jedno drugome vrate, ako misle da će Allahove propise izvršavati; to su Allahove odredbe, On ih objašnjava ljudima koji žele znati.” (El-Bekare, 230)
  Uopšte govoreći, razvod je ozbiljna stvar i tako joj se mora i prići. Prema riječima Poslanika, s.a.v.s.: “Tri stvari se smatraju ozbiljnim i onda kada se čovjek šali: brak, razvod i vraćanje razvedene žene.” (Ahmed, Ebu Davud, Ibn Madže). Za sam razvod bez opravdanog razloga, Poslanika, s.a.v.s, kaže: „Najružnija dozvoljena stvar Allahu, s.v.t., je razvod braka.“ (Prenose Ebu Davud i Ibn Madže) Zato se sestre trebaju voditi hadisom u kojem se kaže: „Žena koja umre, a njezin muž bude zadovoljan s njom, ući ce u Dzennet.” (Tirmizi) Takođe se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s: „Da sam ikome naredio da čini sedždu drugome, naredio bih ženama da čine sedždu svojim muževima, radi prava koja im je Allah dao nad njima.“ (Ebu Davud, Hakim, Tirmizi) S druge strane, u ovoj uzročno-posljedičnoj vezi muškaraca i žena, Allah s.v.t. kaže: „Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite pa ih i udarite; kada vam postanu poslušne, onda im nepravdu ne činite! Allah je zaista, Uzvišen i Velik.“ (En-Nisa,34) Naravno da se pod udaranjem ne misli na nanošenje boli ženi već se misli na opomenu ili bezbolno udaranje. Kada razmislimo o ovim ajetima i hadisima, možemo ih primijeniti i na ono što vidimo u prirodi, npr. na svijet ptica i drugih životinja. Gnijezdo obično biraju mužjaci, grade ga ženke, a materijal takođe donose mužjaci. Poslije toga, ženka leže jaja, leži na njima, a mužjak se brine da donese hranu. Ženka za to vrijeme brine faktički o svojoj porodici, o naraštaju, a mužjak doprinosi. Nije potcijenjen i nije rečeno da ijedno imaju manje važan zadatak, ali je muž ipak hranitelj porodice, a od žene i njene poslušnosti tj. da u savijenom gnijezdu leži na jajima i da bude zahvalna svom hranitelju na njegovom doprinosu potomstvu i porodici zavisi njihov sveukupni opstanak.

  #16117
  Anonimno
  Neaktivan

  Es selamu alejkum.
  Molim Allaha Uzvišenog da našem dragom šejhu podari Firdews na Ahiretu, a ovdje da ga sačuva od svakog zla vidljivog i nevidljivog, da ga učvrsti i pomogne da do kraja života svojim mudrim savjetima uči i bodri nas slabe miskine.
  Molim Ga Subhanehu we Teala da i sestri ummhanuma i svima koji razmišljaju i shvataju ove i slične stvari (jer se mnogo griješi i čini zuluma jedno drugom u ovim stvarima-a tako je jednostavno) onako kao ona, podari svaki hajr i na ovom i na onom svijetu, da uputi i pomogne i njih i njihove porodice i nas i naše porodice. Amin.
  Es selamu alejkum.

  #16132
  Anonimno
  Neaktivan

  Amin na dovu ahi.

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.