Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko obožava…

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 1263 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8031
  Anonimno
  Neaktivan

  Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od laičkog zakona), mu u takavoj situaciji neće koristiti niti ga spasiti džehennemske kazne. Pouka je u djelu, jer mušricima, isto tako, nije koristilo njihovo vjerovanje da je Allah Stvoritelj, Opskrbitelj i Upravitelj svime, onda kada obožavali druge mimo Allaha. Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, poput onoga ko sudi laičkim zakonom, je poput onoga ko obožava grobove i kipove. Nema razlike između njih po pitanju kufra i otpadništva od dini islama.

  Ako neka osoba (koja to radi) kaže: Ja ne vjerujem (tj. ne vjerujem da je laički zakon bolji od šerijata), kažemo mu: I mušrik isto tako govori: Ja ne vjerujem da taj i taj (kip, op.PV) koristi ili štetu donosi ali ga samo uzimam kao posrednika.

  Koja je razlika između jednog i drugog, kad Uzvišeni kaže:

  ولا يشرك في حكمه أحدا

  „I niko ne saučestvuje u Njegovom sudu.”

  I kaže:

  ومن لم يحكم بما أنزل الله فأولئك هم الكافرون

  „Oni koji ne sude po onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.”

  Suđenje nekim drugim zakonom mimo Allahova predstavlja kufr u Allahov rububijet, uluhijet i esma ves-sifat.

  To je kufr u tevhid er-rububije jer je sud po onome što je Allah objavio od tevhida er-rububijje. To je kufr u tevhid el-uluhhije zbog toga što je obaveza izdvojiti Allaha u Njegovom sudu (time što će se suditi samo Njegovim sudom). I to je kufr u tevhid el esma ves-sifat jer Allah je Hakem (Sudac) i Njemu pripada sud. Kaže Uzvišeni:

  إن الحكم إلا لله

  „Sud pripada samo Allahu.”

  Onaj ko sudi mimo onoga što je Allah objavio čini kufr u sve vrste tevhida tako da je goreg širka i većeg kufra od mušrika, a posebno u situaciji kada ljudima nameću laičke zakone i sude im njima. Allah kaže da sud pripada samo Njemu, a oni govore: Sud pripada nama. Sude i propisuju izjutra da bi to isto opovrgli navečer. To predstavlja suprostavljanje Uzvišenom Allahu u Njegovom rububijetu, uluhijetu i esmai ves-sifatu.

  Još gore od toga jeste kada obavezuju (propisuju) ove zakone ljudima, jer onaj ko ne sudi po onome što je Allah objavio čini kufr, kada zamjeni šerijatski propis za laički to je drugi kufr. Kada ga nakon toga obaveže (propiše) drugima postaje zakonodavac mimo Allaha, tako da se kod njega okupe sva svojstva kufra.

  ومن لم يحكم بما أنزل الله فأولئك هم الكافرون

  „Oni koji ne sude po onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.”

  Tj. kafiri su zbog ostavljanja suda po onome što je Allah objavio, kafiri mijenjanja šerijatskog suda za drugi sud i kafiri zbog suđenja drugim derogiranim sudom. A onaj ko se ne složi sa njima (tagutima, op.PV) njegov završetak je zatvor ili ubistvo. Ali to neće škoditi robu, jer insan nije stvoren osim da ibadet posveti samo Allahu i da se suprostavi ovim devijacijama u društvu, pa ako bude ubijen radi svoje vjere biće šehid i njegova nagrada je kod Allaha.”

  Napisao: šejh Sulejman ibn Nasir ul Ulvan

  Iz knjige: Komentar knjige Tedžridu et-tevhid 65-66.

  http://www.putvjernika.com/Islam-i-dawa/onaj-ko-sudi-drugim-zakonom-mimo-allova-je-poput-onoga-ko-obozava-kipove-i-grobove.html

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes