Podsticaj na izmirenje

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 1459 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #15153
  Anonimno
  Neaktivan

  Podsticaj na izmirenje

  Jedna od aktivnih inspiracija izmirenja je hadis od Ummu Kulsum bint Ukbe ibn Ebi Muita, radijAllahu anhu, koji se prenosi u Sahihul-Buhariji i Muslimu:

  “Nije lažljivac onaj koji pomiruje ljude i kaže dobro ili ga uveća.” Rekla je: “Nisam čula da je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, dao ljudima olakšicu u laži osim u tri slučaja: u ratu, u pomirenju ljudi, u govoru čovjeka ženi i žene čovjeku.”

  Zaključuje se da je simuliranje i aludiranje dobra pohvalno djelo. Time se srca sjedinjuju što se smatra najvećom blagodati na kojoj se treba zahvaljivati. Uzvišeni kaže (u prijevodu značenja):

  “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi se postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na pravom putu istrajali.” (Suretu Ali Imran, 103)

  Od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao:
  “Pomirenje (nagodba) među muslimanima je dozovoljeno osim pomirenja koje dozvoli zabranjeno ili zabrani dozvoljeno.” (Prenose Ebu Davud i Et-Tirmizi)

  Zakonodavac podstiče na međusobno izmirenje tj. popravljanje postojeće smutnje među pripadnicima ummeta. Krajnji cilj je smiriti i ugasiti srdžbu s obzirom da pomirenje znači presijecanje spora i zavade između tužitelja i tuženog. Od Ebu Derda'a, radijAllahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao:

  “Hoćete li da vas obavijestim o nečemu što je bolje od stepena namaza, posta i sadake? Rekoše: “Svakako, Božiji Poslaniče.” –Međusobno izmirenje, jer pomućenost odnosa je smrt” – reče Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem.

  U tumačenju hadisa spominje se da se ovi ibadeti odnose na dobrovoljne namaze, post i sadaku, a ne na propisane. Neki su rekli da je međusobno pomirenje bolje od svih ovih nafila zato što pridonosi opću vjersku i dunjalučku korist u vidu potpomaganja, solidarisanja i saradnje u dobru, jer zavada prouzrokuje zlo, neprijateljstvo i mržnju pojedinaca, familija, zajednica i zemalja što ima direktni negativan uticaj na čitavu ljudsku populaciju.

  Iz knjige: ‘Načela islamskog življenja među muslimanima’ /str. 503-504/

  Autor: Abdurrahman b. Abdilkerim el-Ubejjid

  Pripremio: Muslim871

  Obrada: Stazom islama

  #17118
  Anonimno
  Neaktivan

  Još par ajeta o pomirenju: kaže Allah, dž.š.: “Nema dobra u mnogim njihovim tajnim razgovorima, osim u govoru onoga ko traži da se sadaka udjeljuje, ili dobro čini, ili popravlja odnose među ljudima!” (En-Nisa’, 114.), i kaže: “…bojte se Allaha, i popravite međusobne odnose” (El-Enfal, 1.)

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.