Pokloni

 • This topic has 6 odgovora, 6 glasova, and was last updated prije 9 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 5790 times
Pregledavate 7 postova - 1 do 7 (od ukupno 7)
 • Autor
  Postovi
 • #14599
  Anonimno
  Neaktivan

  Selam alejkum

  Da li je dozvoljeno primati poklone od nevjernike?
  Kako postupiti prema nevjerniku koji zeli da ti da poklon?

  #14606
  Anonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=9533 wrote: Selam alejkum

  Da li je dozvoljeno primati poklone od nevjernike?
  Kako postupiti prema nevjerniku koji zeli da ti da poklon?

  Pitao sam shejha Nusreta prije godinu po tom pizanju i dobio odgovor dsase poklon ne odbija.
  Zapravo od brata amidza radi za kafire i sam je kafir ali kad dodze kuci donese mu poklon i dadne novcanu hediju i to sam pitao radi njega i dobio odgovor da jeste dozvoljeno.

  #14610
  Anonimno
  Neaktivan

  ovo je vezano za poklon od kafira nekim obicnim danom jel tako?

  a ne za neke njihove nevjernicke nepraznike?

  samo da razjasnimo. barekAllahu fikum

  #14612
  Anonimno
  Neaktivan

  @im muslim dont panic ja mislim da smo to imali vec, ali za davanje poklona kjafiru

  sto se tice davanja poklona kjafiru, dozvoljen je osim kad je neki praznik ili ako ce se vezat za neki praznik… uzimanje nisam naisao na to 😀

  #14635
  Anonimno
  Neaktivan

  RAZMJENA HEDIJA IZMEĐU MUSLIMANA I KJAFIRA

  Dozvoljeno je muslimanu da prima hedije i poklone od kjafira kao i obrnuto, tj. da daje poklone kjafirima ma koje konfesije bili. Od argumenata koji ukazuju na ovu dozvolu su sljedeći hadisi:

  – Hadis kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Ebu Humejda, radijallahu anhu, u kojem on kaže da su bili sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, u bici na Tebuku pa je kralj Ejleta dao hediju, tj. bijelu mazgu i ogrtač, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

  – Hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu u kojem prenose Abbas i Ebu Sufjan ibn El-Haris, radijallahu anhuma, da su bili stalno sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u bici na Hunejnu a on je jahao bijelu mazgu koju mu je poklonio Fervete ibn Nufase El-Džuzane (koji nije bio musliman).

  – Bilježi Buharija u svom Sahihu da je Omer, radijallahu anhu, poklonio ogrtač svome bratu u Mekki koji je bio mušrik.

  – Takođe bilježi Buharija u svom Sahihu da je Esmu bint Ebu Bekr, radijallahu anhauma, posjetila njena majka mušrikinja iz Mekke pa joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da održava rodbinske veze sa njom, a u što ulazi davanje hedija.

  Prema tome, ovi hadisi jasno ukazuju da je muslimanu dozvoljeno da daje hedije kjafiru i da prima od njega.

  PRIMANJE POKLONA (ILI HRANE, NOVČANE NADOKNADE I SLIČNO) OD STRANE KJAFIRA POVODOM NJIHOVIH PRAZNIKA

  Što se tiče primanja hedija od kjafira koje oni poklone muslimanu povodom nekog od njihovih praznika to je izuzetak od gore spomenute dozvole. To jest, nije dozvoljeno uzimanje tih hedija, jer to predstavlja veličanje njihovih praznika, potvrđivanje istih, kao i pomaganje i podržavanje kjafira u njihovom kufru u kojem se nalaze.

  Takođe, primanje hedija od njih ovim povodom predstavlja izraz poštovanja i pomaganja nevjernika u ispoljavanju i propagiranju obilježja njihove derogirane i iskrivljene vjere, a samo učestvovanje u tome je iskazivanje radosti zbog njihovih vjerskih praznika što često odvede da muslimani praznuju i učestvuju u njihovim praznicima kao da je to njihov praznik.

  Kaže šejhul-islam Ibn Tejmije u svojoj knjizi “Iktidau es-sirati el-mustekim“ (str. 227): “A ko da hediju muslimanima (od strane kjafira) povodom ovih praznika, a inače nije uobičajeno da u drugim vremenima mimo praznika da im daju slične hedije, nije dozvoljeno (muslimanu) da primi njegovu (od kjafira) hediju, a naročito ako je hedija takva da se njome pomaže musliman u oponašanju kjafira, poput poklanjanja svijeće i sličnog za božić, ili poklanjanje jajeta, mlijeka i stoke za mali četvrtak koji se praznuje na kraju njihovog posta. Takođe, ne poklanja se bilo kome od muslimana hedija povodom i radi ovih praznika (kjafirskih praznika), a naročito ako se radi o nečemu sa čime se pomaže u oponašanju kjafira kao što smo već naveli“.

  U ovo ulazi i primanje i uzimanje hrane koju kjafiri naprave povodom njihovih praznika i dijele je zbog toga. Takođe, ono što je često praksa u nemuslimanskim zemljama da se povodom uskrsnih i božičnih praznika dijele novčane nadoknade ili trinaeste i posebne plate povodom njihovih praznika. Iz ove zabrane se izuzima dijeljenje trinaeste plate, regresa i slično koje se podudari sa spomenutim praznicima a dijele se nevezano za njihove vjerske praznike niti povodom njih, nego se daju na kraju radne godine.

  #14710
  Anonimno
  Neaktivan

  kako postupiti sto se tice ove božićnice ili kako već zovu kad to jednostavno braći koja su vani legne na konto?

  #16906
  Anonimno
  Neaktivan

  Ebu-Habib post=9649 wrote: kako postupiti sto se tice ove božićnice ili kako već zovu kad to jednostavno braći koja su vani legne na konto?

  Esselamu alejkum brate!

  Želim pohvaliti razmišljanje i pitanje. Učevnija braća ti vjerovatno mogu dati bolji odgovor iako mislim da je odgovor dio odogovora koji je ponudio brat Usama: “Takođe, ne poklanja se bilo kome od muslimana hedija povodom i radi ovih praznika (kjafirskih praznika), a naročito ako se radi o nečemu sa čime se pomaže u oponašanju kjafira kao što smo već naveli.” Znači da bi braća takav poklon, tj. božićnicu morali odbiti (božićnica nije ništa drugo do poklon u novcu povodom Božića).

Pregledavate 7 postova - 1 do 7 (od ukupno 7)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.