potreban odgovor – hitno?

 • This topic has 13 odgovora, 5 glasova, and was last updated prije 11 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 1171 times
Pregledavate 14 postova - 1 do 14 (od ukupno 14)
 • Autor
  Postovi
 • #13579
  Anonimno
  Neaktivan

  esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh.

  Imamo jednu kritičnu situaciju, kojoj treba rješenje hitno. pa bi zamolio učene da se oglase u ime Allaha, poželjno sa dokazima!
  Imamo sestru koja živi među kafirima u jednom mjestu, sama ona na menhedžu, okolina je mrzi.
  Živi u kući sa djedom kafirom mustekbir (psuje, pije, vrijeđa itd…) i bratom koji obavlja namaze ponekad.
  Sestra nema roditelja (nepoznat mi njihov status, uglavnom nisu sa njom), ima majku koja ne živi sa njom i nije sa njom u dobrim odnosima.
  Od famelije nema nikoga, osim dajdže koji je po onome što sam ja razumio musliman, ali nije njenih stavova, nema bradu (mislim da je hodža mezheb, Allah najbolje zna)
  Sestra ima 22 godine, 3 godine kako je u islamu, pokrila se u januaru tekuće godine. ne nosi niqab, ali će ga staviti čim se uda, tako ona kaže.
  Djed je maltretira i zabranjuje joj da nosi hidžab, naziva je vehabijkom i tako slične stvari koje joj čini svaki dan.
  ne dozvoljava joj da ide u džamiju (mesdžid), jedino što ima ta sestra je internet.
  Ona želi da se iščupa iz tog azaba što prije i želi se udati, ali ima jedan problem.
  Nema velijja koji će da je zastupa za udaju.
  Sestra želi da čestito živi i po propisima, prihvata sve što joj se kaže od istine.
  Pa postavljam pitanje onima koji smatraju da znaju odgovoriti.
  Kako riješiti ovu situaciju, koji je savjet i kako će ova žena da nađe velijja?
  Allah vam dao svako dobro!

  esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh

  #13581
  Anonimno
  Neaktivan

  Alelkum Selaam… Da bi brak (bračni ugovor) bio ispravan neophodno je da taj ugovor posvjedoče (budu prisutni svjedoci) dva pravedna muslimana shodno riječima Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

  Prenosi imam Ahmed, rahmetullahi alejhi, preko Hasana od Imrana Ibn Husajna merfu’: „Nema braka bez staratelja i dva svjedoka.“ (Hadis bilježi Bejheki od Imran a on od Aiše, a vjerodostojnim ga je ocjenio imam Albani pod brojem 7557).
  Rekao je Ibn Kudame, rahmetullahi alejhi: “Brak nije validan (ne biva sklopljen) osim sa svjedočenjem (prisustvom) dva muslimana…” Ovog mišljenja je i imam Ahmed kao i imam Šafija, rahmetullahi alejhi, shodno hadisu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Nema ženidbe (braka) bez staratelja i dva svjedoka.” (Hadis bilježi Bejheki).
  Ono što treba posebno ovdje naglasiti jeste stvar i propis osobe koja je ostavila namaz – tj. ostavljanje namaza.
  Ostavljač namaza koji nije zanegirao obavezu namaza (on priznaje namaz kao obaveznim al ga ne klanja) je VELIKI GRIJEŠNIK (ar. Fasik) kod džumhura (većine) islamski učenjaka, tj. fakiha Hanefiskog, Malikijskog i Šafijskog mezheba, a KAFIR (nevjernik) po mzhebu imama Ahmeda i Selefa ovoga Ummeta od ashaba i tabina, radijjallahu anhum, i to je ispravni stav i ono na šta upućuju jakih šerijatski dokazi.
  Te shodno ovoj konstataciji, NIJE ISPRAVNO SVJEDOČENJE OSOBE KOJA NE KLANJA SVE JEDNO DA LI REKLI DA JE TA OSOBA VELIKI GRIJEŠNIK (AR. FASIK) ILI PAK REKLI DA JE KAFIR JER TA OSOBA NIJE POVJERLJIVA (AR. ADLUN).
  Upitan je šejh Ibn Baz, rahmetullahi alejhi: Čovjek musliman (dobar vjernik) oženio je dijevojku muslimanku, no prilikom sklapanja bračnog ugovora jedan od svjedoka je bio osoba koja ne klanja, pa i često čini veliki grijeh kao što je pijenje alkohola, pa da li je bračni ugovor u ovom navedenom primjeru Šerijatski ispravan? Također, neophodno je da napomenem da prilikom sklapanja braka mimo dva svjedoka tu su bili mnogi drugi muslimani (koji čuvaju namaz), i svi su vidjeli i bili prisutni tokom ovoga ugovora, pa jeli brak između dotičnih osoba ispravan ili pak treba da se ponovi sklapanje braka?
  Pa je šejh, rahmetullahi alejhi odgovorio: “Ukoliko je prilikom sklapanja ugovora, odnosno riječi staratelja (ar. Velija) žene: Ja te ženim dotičnom osobom, i riječi mladoženje: prihvatam brak; bilo samo dvije osobe od kojih je jedna osoba Fadžir (Veliki griješnik) ili Kafir (nevjernik) koji je ostavio namaz, taj brak nije validan i neophodno je da se ugovor sklapanja braka ponovi jer osoba koja ne klanja nije Adlun (povjerljiva u vjeri) i njeno svjedočenje se ne prihvata zbog FISKA (Velikog grijeha) ili KUFRA (nevjerstva). (Mdžemua Fetava Ibn Baz broj 20/45).
  Također, upitan je šejh Salih Fevzan, hafizehullahu: Čovjek želi da se vjenča i na dan vjenčanja dođe sa dva svjedoka, no nakon toga ispostavi se da jedan od tih svjedoka ne klanja, pa šta je (kakav je) propis toga bračnog ugovora?
  Pa je odogovrio, Allah ga sačuvao: “Taj bračni ugovor nije ispravan, jer osoba koja ne klanja od nje se ne prima svjedočenje (nije ispravno), a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao: “Nema braka bez staratelja i dva svjedoka.” (Bejheki).

  Ibn Abbas r.a… prenosi da je neka djevojka,djevica, dosla kod Resulullahas.a.w.s. zaleci se da ju je njen otac udao mimo njene volje,pa joj je Resulullahs.a.w.s.dao pravo da bira:
  Da lid a se razvede ili da ostane u braku. Biljeze ga:Ahmed,Ebu Dawuud,Ibn Mdze I Darekutni.
  Ebu Hanifa I Ebu Jusuf smatraju da umno zdrava I punoljetna zena ima pravo sama sklopiti brak bez obzira da li je djevica ili pustenica.
  Ako zena nema staratelja koji je snjome u krvnom srodstvu,tj.nema uopce staratelja ili ima staratelja koji joj nije rod,onda niko nema pravo suprostavljati se braku koja je ona dobro voljno sklopila,bez obzira da li se udala za nekog ko joj je dostojan ili za nekog ko to nije,uz Mehr koji joj prilici ili uz manji Mehr,jer se u ovom slucaju stvar vraca na nju.
  Ona ima pravo u potpunosti raspolagatisa sobom{A narocito u kakvom je stanju ona /od,pv.}onako kako zeli,I ona nema staratelja kome bi nanjela sramotu I ako bi se udala za nekog ko joj ne prilici,a ona ima pravo odreci se prava da ima mrhr kao I zene poput nje.
  Ucenjaci Hanefijskog Mezheba kao dokaz navode sljedece rijeci Uzvisenog:
  “A kada pustite zene I one ispune njima propisano vrijeme za cekanje,ne ometajte ih da se ponovo udaju za svoje muzeve”
  U ovaj Ajet spominje se das u zene te koje sebe mogu Udati.
  Zena je samostalna kada se radi o trgovinskom ili nekom drugom ugovoru pa kako onda da ne bude samostalna kada se radi o njenom Braku,jer na postoji nikakva razlika izmedzu ovog ili onog ugovora,Iako njen staratelj ima neka prava kada se radi o braku{Staratelj koji je Musliman,kod neka Ulema ovo je Sartt-od.pv.} ipak njegova volja ne odlucuhe o ispravnosti takvog Braka.
  PS.Sa mojim Slabostima za sada mogao sam doci samo do ove Argumenata,posto ste rekli da je Hitno,Molim Allaha c.c.da Olaksa Sestri,I ona nek Klanja Istihare I Salaatul Hadze,Allah ce joj otvoriti put Sigurno.
  Allahu E’lem-Allah zna naj Bolje.

  #13582
  Anonimno
  Neaktivan

  Allah da te nagradi brate što si se potrudio.
  Ja ću insaAllah da obavijestim kada se slučaj riješi. Do tada tema je otvorena, pa bujrum svaki savjet je dobro došao, ko god ima iskren savjet…
  Zamolio bih braću i sestre da učestuju u ovom slučaju i da pomognu sa svojim znanjem da se riješi ovaj slučaj.
  we džeza kumullahu hajren

  #13583
  Anonimno
  Neaktivan

  د . أحمد بن عبد الكريم نجيب
  Dr. Ahmad Nedžib

  Pitanje: Jednoj djevojci sa Kosova je ponuđen brak od moralnog čovjeka koji se drži vjersih propisa. Međutim njega je odbio njen otac zato što on nije porijeklom Albanac. Također on je odbijao i druge prosce radi različitih razloga od kojih su neki bili materijalne prirode a drugi to što su oni navodno radikalno primjenjivali vjeru kao i mnogi drugi razlozi i prepreke. Također mora se spomenuto da njen otac zanemaruje Allahova prava. On ne obavlja ono što je njemu Allah naredio. Da li ova djevojka može da uda sama sebe bez da traži dopuštenje od svog oca? Imajući na umu da ona pripada hanefijskoj pravnoj školi dok joj konvencioni zakoni dopuštaju da se uda za koga ona želi. A u mjestu gdje ona živi ne postoji nikakvo vjersko vodstvo ili šerijatski sud.

  Odgovor: Kažem tražeći pomoć od Allaha:
  Brak bez dopuštenja staratelja nije validan bilo riječi o djevici ili onoj koja se udavala. A staratelj je otac ili bližnji i bližnji njoj od onih koji su dostojni starateljstva. Ovo je stav većine islamskih učenjaka kao i četverice imama osim Ebu Hanife En Nuamana rahimehumullah edžmein. Što se tiče dokaza oni su više nego jasni i direktni po tom pitanju a nalaze se u Sunnenima a u Sunnenu se prenosi sa vjerodostojnim lacem od Aiše i Ebu Musa'a radijjallahu anhuma da je Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem rekao: Nema braka bez strateljevog dopuštenja.
  Također riječi Allahovog Poslanika salallahu te'ala alejhi ve selem u predaji kod Tirmizija i drugih sa vjerodostojnim lancem od majke pravovjernih radijjallahu anha: Bilo koja žena da se uda bez dopuštenja svog staratelja njen brak je nevalidan, njen brak je nevalidan, njen brak je nevalidan. Ako dođe do bračnog odnosa njoj pripada mehr radi onoga što je dobio od njenog polnog organa. A ako ona nema staratelja onda je vladar staratelj onome ko nema staratelja.
  Ali neka se boji Allaha onaj kome je Allah darovao starateljstvo nad ženom ako je spriječava da stupi u brak ako je on dostojan nje i ako je pobožan te ako joj je ponudio brak. Od Ebu Hurejre radijjallahu anhu se prenosi da je Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem rekao: Ako vam dođe prositi djevojku onaj sa čijom ste vjerom i moralom zadovoljni onda ga oženite. A ako tako ne postupite na Zemlji će nastati veliki nered i smutnja. Spriječavanje žene da stupi u brak bez šerijatskog opravdanog razloga je haram po onome što je došlo u Kur'anu. Allah subhanehu ve te'ala kaže: A kada pustite žene pa ispune njihov razvodni rok, ne ometajte ih da se udaju za muževe svoje, kada se slože da lijepo žive! Ovim se savjetuju oni među vama koji vjeruju u Allaha i drugi svijet. Tako vam je čednije i čestitije. A Allah zna, a vi ne znate. (El Bekare, 232)

  Buharija prenosi od El Hasana rahimehullah da je rekao: Govorio mi je Meakil b. Jesar da je ovaj ajet objavljen o njemu pa kaže: Udao sam svoju sestru za čovjeka pa ju je pustio a kada joj je prošao idet (period čekanja) on je ponovo došao da je prosi. Pa sam mu rekao: Oženio sam te, ponudio ti postelju i počastio te a ti si je pustio. Sad si došao da je prosiš. Ne, tako mi Allaha nikada ti se ona neće vratiti. A bio je dobar čovjek. Njegova žena mu se htjela vratiti pa je Allah objavio ovaj ajet neometajte ih da se udaju za muževe svoje. Pa sam rekao: Sad ću to učiniti Allahov Poslaniče. Kaže: Pa ju je ponovo udao za njega.
  Ako staratelj, pravedan čovjek, spriječi svoju štićenicu da se uda za njoj dostojnog čovjeka, sa čijom se vjerom i moralom zadovoljno, ili se radi o nepravednom stratelju zbog nepridržavanja vjere ili nestabilnosti u mišljenju onda se starateljstvo prenosi na najbližnjeg u njenoj familiji ali onoga ko je pravedan kao što je djed i tako bližnji pa bližnji. Ali ako ne postoji niko takav ili nepostoji pravedna osoba onda se njen slučaj prenosi na vladara što podrazumijeva da mora biti vladar musliman. Ali ako se desi da nije vladar musliman, kao što je slučaj u velikom broju muslimanskih zemalja, onda se starateljstvo prenosi na sudiju koji sudi po šerijatu ili povjerljivom učenjaku ili ugledniku vođi muslimana ili nekom njemu sličnom među pravednim i pobožnim, među potvrđenim učenjacima i td.
  Ibn Kudame El Makdisi rahimehullah u El Mugniju ( 7 / 352 ) kaže: Ako žena nema staratelja niti vladara od Ahmeda se prenosi da je dopušteno da je uda pravedan[1] čovjek sa njenim dopuštenjem.
  Neka se staratelji boje Allaha u onima koje im je Allah dao pod starateljstvo od muslimanki i neka im ne spriječavaju da se udaju jer Allah žestoko kažnjava. Nepravda predstavlja tame na Sudnjem danu.
  Isto tako neka se djevojke i žene muslimana boje Allaha i neka se neudaju samovoljno bez dopuštenja svojih staratelja kako ne bi zapale u haram i da bi bile zaštićene od prevare kao i to da se spriječi put širenja nereda. Molimo Allaha da sačuva muškarce i žene muslimane od smutnji očitih i skrivenih.
  Toliko Allah samo pomaže i kod Allah je uspjeh.

  د . أحمد بن عبد الكريم نجيب
  Dr. Ahmad Nedžib

  #13584
  Anonimno
  Neaktivan

  Ukoliko bi se desilo da staratelj zabrani (odbije) ženi da se uda bez opravdanog Šerijtaskog razloga onda propis starateljstva prelazi na osobu sljedeću (kako je to Šerijatski redosljedom postavljeno) kao recimo da otac zabrani udaju bez opravdanog Šerijtaskog razloga onda starateljstvo sa njega prelazi na djeda i slično…

  Ukoliko bi se desilo da žena nema staratelja a niti u toj sredini postoji Sultan (namjesnik, vladar) onda će je udati osoba koja mijenja Sultana odnosno neko ko ima iste privilegije kao što je recimo plemesnki vođa, ili najstari član familije ili namjesnik date pokrajine, a ako ne bude mogla naći ni to, onda će uzeti jednog od iskrenih i povjerljivi muslimana da je uda.

  Rekao je Šejhu-l-Islam Ibn Tejmijje, rahmetullahi alejhi: “Kada ne bude dostupan staratelj ili osoba koja ima privilegiju starateljstva da bi se sklopio brak, onda starateljstvo prelazi na osobu koja je najpogodnija a koja ima neki vid starateljstva mimo starateljstva u braku kao što je recimo vladar, namjesnik mjesta, ili pak vođa karavane i tome slično.” (Ihtijarat Ibn Tejjmije, strana 350).

  Rekao je Ibn Kudame, rahmetullahi alejhi: “Od Ahmeda se bilježi da je kazao: Ukoliko žena ne bude imala staratelja a niti Sultana (vladra, namjesnika) onda će dotičnu ženu da oženi pravedan (povjerljiv) musliman sa njenom dozvolom.” (Mugni Ibn Kudame 9/362).

  Rekao je šejh Omer El-Eškar: “Ukoliko ne bude postojao kod muslimana Sultan kao institucija, a također žena ne bude imala nikakvog staratelja općenito, i živi u sredini koja nije muslimanksa kao recimo muslimani Amerike i slično, a u toj sredini postoje muslimanske organizacije koje vode brigu o stvarima muslimana, onda će te dotične organizacije da preuzmu na sebe njenu udaju, ili ukoliko u toj sredini budu imali vođu kojem su “pokorni”, onda će također on da preuzme njenu udaju na sebe.” (Vadih Fi Šehr Kanun El-Ahval Eš-Šahsije El-Urdunije strana 70).

  Također, neophodno je da se spomene da prilikom svakog braka pa i ovoga neophodno je da budu prisutni dva svjedoka (muslimana, ponoljetna i razumna – pametna).

  #13586
  Anonimno
  Neaktivan

  Udajite neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna. (En-Nur, 32)
  Zaista je teshko kako sestrama da se udaju haman josh teze braci.
  Allahovom subhaneweteala voljom sam pomogao jednom bratu po tom pitanju i zaista je to bio veliki hajr a i osjetiosam zadovoljstvo u tom hajru zato draga braco ozenjnena truditese da pomognete po tom pitanju shto vishe jel svako odnas u tazbini moze uraditi i preko svoje hanume.
  A savjet i braci neozenjenoj i sestrama neudatim:netrazite dlaku u jajetu.

  #13588
  Anonimno
  Neaktivan

  Ve alejkumu selam.

  Nisam učen da ti odgovorim na pitanja, ali sam raspoložen da upoznam tu sestru, jer tražim sestru da se ženim inšaAllah. Ako želis brate vidi sa administracijom da me kontaktirate za više detalja. :barek:

  #13590
  Anonimno
  Neaktivan

  Braćo Allah da vas nagradi…
  Ali opet nema konkretnog rješenja. Ona nema u fameliji nikoga ko bi joj mogao biti staratelj, u mjestu gdje ona živi nema nikoga…
  Jedino se ovdje postavlja pitanje dali joj taj dajdža može biti staratelj, ali već sam pomenuo njegov hal, i ja ga ne smatram a ni ona da je od pravednih i bogobojaznih.
  Iz ovog svega ponuđenog, ja jedino vidim izlaz da nazove nekoga od naših da'ija i da riješi slučaj, a Allah najbolje zna.
  A za zainteresovane za ovu sestru, ona već ima nekoga, pa ako ne bude uspjeha, onda brate “white” mogu kontaktirati administraciju po tom pitanju.
  Zamolio bih RPG-a da čujem i njegov savjet po pitanju rješenja situacije ove sestre.
  Allah vas nagradio svakim hajrom!

  #13601
  Anonimno
  Neaktivan

  Amin sve nas. Dakle, ovo važi za sve koji poznaju sestre na udaju ili znaju za iste, neka se jave inšaAllah 🙂

  #13604
  Anonimno
  Neaktivan

  Muwehhid Allah da te nagradi za tvoj trud jer mi je stvarno drago da vidim da se neko brine i za takve slucajeve.

  Mislim da ti je garib dosta konkretno dao odgovor

  :barek:

  #13610
  Anonimno
  Neaktivan

  Situacija se počela zatezati.
  Kako saznajem, njen brat (zulumćar) je u međuvremenu ovoj sestri svukao hidžab na silu i neda joj više da ga nosi…
  Evo pogledajte braćo i sestre čime su sve iskušani Allahovi robovi.
  Zato, zahvaljujem Allahu na svakom stanju.
  Molite Allaha da pomogne ovu sestru koja ima 22 godine, i da joj podari izlaz iz ove situacije. Amin!
  Našla je velijja, el hamdu lillah, ali još uvijek nije borba gotova.
  Ima mlađeg brata, kojeg je mati ostavila nekada davno, mali ima sada 7 godina i ide u školu, pa se ona o njemu brine.
  Problem je sada, ako se uda ko će se brinuti o malom bratu…
  Ovo sam vam malo istakao samo da vidite šta prolaze iskušane sestre danas, a Allaha molim da joj podari izlaz što prije! Ami
  Stoga, i vaša iskrena dova bi dobro došla.
  Allah vas nagradio na suosjećanju!

  #13621
  Anonimno
  Neaktivan

  muwehhid post=8493 wrote: Situacija se počela zatezati.
  Kako saznajem, njen brat (zulumćar) je u međuvremenu ovoj sestri svukao hidžab na silu i neda joj više da ga nosi…
  Evo pogledajte braćo i sestre čime su sve iskušani Allahovi robovi.
  Zato, zahvaljujem Allahu na svakom stanju.
  Molite Allaha da pomogne ovu sestru koja ima 22 godine, i da joj podari izlaz iz ove situacije. Amin!
  Našla je velijja, el hamdu lillah, ali još uvijek nije borba gotova.
  Ima mlađeg brata, kojeg je mati ostavila nekada davno, mali ima sada 7 godina i ide u školu, pa se ona o njemu brine.
  Problem je sada, ako se uda ko će se brinuti o malom bratu…
  Ovo sam vam malo istakao samo da vidite šta prolaze iskušane sestre danas, a Allaha molim da joj podari izlaz što prije! Ami
  Stoga, i vaša iskrena dova bi dobro došla.
  Allah vas nagradio na suosjećanju!

  Elif Lām Mīm.
  Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: “Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni?
  A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu.
  S.Ankebut,1-3

  “Kada Allah swt zavoli nekog svog roba, rekne melecima: “Povecajte mu iskusenje”, a meleci zacudjeno reknu: “O Gospodaru, pa taj covjek je jedan od tvojih dobrih robova.” “Znam” – odgovori Allah dz.s. ” ali… … pozelim da ga cujem kada Mi se skruseno obraca u dovi”. (hadis)
  Katade b. Nu'man r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Kada Allah dž.š., zavoli nekog čovjeka – zaštiti ga od dunjaluka, isto kaokada neko od vas bolesniku ne daje vode!“ (Sunen Tirmizi)

  Allah dž.š., kada zavoli Svog roba, čuva ga od fitni i iskušenja dunjalučkih bilo da su u pitanju rasipanja ili oholost ili odavanje porocima ili raskalašenost itd., i to na isti način kao što i mi uskratimo bolesniku da konzumira neke stvari jer mu škode a ponekada ćemo bolesniku zabraniti i vodu da pije jer će biti štetna po njegovo zdravlje. Allah dž.š., nam ponekada uskrati nešto radi našeg dobra, i u tome čovjek treba da potražuje znake Allahove dž.š., ljubavi prema Njemu!

  Enes r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Veličina nagrade je uvjek u skladu sa veličinom muke i iskušenja; kada Allah dž.š., zavolinekoga On ga odmah stavi na probu i iskušenje – pa ko bude zadovoljan biće se s njime zadovoljno, a ko se bude srdio zaslužiće srdžbu!“ “Zaista, kada Allah zavoli jednog Svog roba, pozove Džibrila i rekne mu: ‘O Džibrile, Ja volim toga i toga pa ga i ti voli.’ Džibril gazavoli, a zatim pozove stanovnike nebesa i kaže: ‘Zaista Allah voli toga i toga, pa ga i vi volite.’ Zavole ga stanovnici nebesa, pa se ova riječ o njemu proširi na Zemlji. Zaista, kada Allah zamrzi jednog Svog roba, pozove Džibrila i rekne mu: ‘O Džibrile, ja mrzim toga i toga, pa ga i ti mrzi.’ Džibril ga zamrzi, a onda se pozovu stanovnici neba: ‘Zaista Allah mrzi toga i toga, pa ga i vi mrzite.’ Oni ga zamrze, a zatim se mržnja prema njemu proširi na Zemlji.” Muslim ga rivajeti od Suhejla, a Ahmed i Buharija od Ibn-Džurejdža, on od Musa ibn Utbeta, od Ebu-Hurejrea, a on od Poslanika, s.a.v.s.
  Ja bi preporucio toj sestri nek Saburi jos malo sa Duaa I Namaz
  Zbog Maloga brata,dok Allah c.c.otvori vrata od ova iskusenja.

  #13632
  Anonimno
  Neaktivan

  muwehhid post=8493 wrote: Situacija se počela zatezati.
  Kako saznajem, njen brat (zulumćar) je u međuvremenu ovoj sestri svukao hidžab na silu i neda joj više da ga nosi…
  Evo pogledajte braćo i sestre čime su sve iskušani Allahovi robovi.
  Zato, zahvaljujem Allahu na svakom stanju.
  Molite Allaha da pomogne ovu sestru koja ima 22 godine, i da joj podari izlaz iz ove situacije. Amin!
  Našla je velijja, el hamdu lillah, ali još uvijek nije borba gotova.
  Ima mlađeg brata, kojeg je mati ostavila nekada davno, mali ima sada 7 godina i ide u školu, pa se ona o njemu brine.
  Problem je sada, ako se uda ko će se brinuti o malom bratu…
  Ovo sam vam malo istakao samo da vidite šta prolaze iskušane sestre danas, a Allaha molim da joj podari izlaz što prije! Ami
  Stoga, i vaša iskrena dova bi dobro došla.
  Allah vas nagradio na suosjećanju!

  Sestrino iskushenje je veliko nema govora ali da zna sa kakvim se sve iskushenjima m*umini susrecu vjeruj ahi dabi mislila kako je njen hal nishta.
  Sestra kako ja znam iz jednoga meni bliskoga slucaja moze odrediti sebi velija od ucenih koji joj je blizu a ako nij ondda od najblizega brata koji je ozenjen i to nije veliki problem za sestru jel znamo da je u Islamu sve olakshano i da nema nerijeshivi situacija.
  Shto se tice mladzega brata,
  Pa taj dzuvegija ako je Allaho s.w.t. rob iskreni a koji je interesanat za tu sestru i podvlacimako je iskreni Allahov s.w.t. rob onda nece bjezati od velikoga hajra i pomoci tom njenom malom bratu jel znam bracu koja su neozenjena i kojima nebi bio problem niti sestra sa 5-petero djece a kamoli brat/dijete od 7 godina.
  Njoj ako je to problem jacu stati iza ovoga shto pishem preko brace adm. i pomoci da se uda za Allahova s.w.t. iskrena,cestita,pokorna,zahvalna i ustrajna roba.

  #13637
  Anonimno
  Neaktivan

  Hajrohajrullah post=8515 wrote: [quote quote=muwehhid post=8493]Situacija se počela zatezati.
  Kako saznajem, njen brat (zulumćar) je u međuvremenu ovoj sestri svukao hidžab na silu i neda joj više da ga nosi…
  Evo pogledajte braćo i sestre čime su sve iskušani Allahovi robovi.
  Zato, zahvaljujem Allahu na svakom stanju.
  Molite Allaha da pomogne ovu sestru koja ima 22 godine, i da joj podari izlaz iz ove situacije. Amin!
  Našla je velijja, el hamdu lillah, ali još uvijek nije borba gotova.
  Ima mlađeg brata, kojeg je mati ostavila nekada davno, mali ima sada 7 godina i ide u školu, pa se ona o njemu brine.
  Problem je sada, ako se uda ko će se brinuti o malom bratu…
  Ovo sam vam malo istakao samo da vidite šta prolaze iskušane sestre danas, a Allaha molim da joj podari izlaz što prije! Ami
  Stoga, i vaša iskrena dova bi dobro došla.
  Allah vas nagradio na suosjećanju!

  Sestrino iskushenje je veliko nema govora ali da zna sa kakvim se sve iskushenjima m*umini susrecu vjeruj ahi dabi mislila kako je njen hal nishta.
  Sestra kako ja znam iz jednoga meni bliskoga slucaja moze odrediti sebi velija od ucenih koji joj je blizu a ako nij ondda od najblizega brata koji je ozenjen i to nije veliki problem za sestru jel znamo da je u Islamu sve olakshano i da nema nerijeshivi situacija.
  Shto se tice mladzega brata,
  Pa taj dzuvegija ako je Allaho s.w.t. rob iskreni a koji je interesanat za tu sestru i podvlacimako je iskreni Allahov s.w.t. rob onda nece bjezati od velikoga hajra i pomoci tom njenom malom bratu jel znam bracu koja su neozenjena i kojima nebi bio problem niti sestra sa 5-petero djece a kamoli brat/dijete od 7 godina.
  Njoj ako je to problem jacu stati iza ovoga shto pishem preko brace adm. i pomoci da se uda za Allahova s.w.t. iskrena,cestita,pokorna,zahvalna i ustrajna roba.

  :barek:

  Allah ti podario svakog Hajra Insallah.

Pregledavate 14 postova - 1 do 14 (od ukupno 14)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.