Propis o imetku

 • This topic has 1 odgovor, 2 glasa, and was last updated prije 11 years, 3 months by Anonimno. This post has been viewed 1312 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #14809
  Anonimno
  Gost

  Propis kradje imetka (novca) iz mjenjacnice ili banke nevjernika putem “prevare” i “pronevjere”

  Pitanje:

  Kakav je propis kradje (novca) iz mjenjacnice ili banke, shodno osnovi da je taj imetak ili novac osiguran i garantiran od strane nevjernicke vlade? Tako sto ce odredjena osoba podici ili uzeti kredit iz banke i zatim ga povratiti cijelog kako bi time pridobio i stekao njihovo povjerenje, da bi nakon toga opet podigao kredit koji je daleko veci od prvog i zatim nakon toga ode i napusti tu zemlju bez da ikom nanjese stetu? Molimo vas, brco nasa u ime Allaha, da nam sto prije odgovorite. Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

  Odgovor:

  Kaze Uzviseni Allah: (O vjernici, ispunjavajte obaveze (ugovore)!).

  I kaze Uzviseni: (Allah vam doista naredjuje da emanate date onima kojima pripadaju).

  A Vjerovjesnik alejhi selam kaze: “Ko vara nije od mene (nije moj)” i dobro pogledaj i razmisli o ovoj rijeci a to je u Muslimovom Sahihu i nije poput drugog rivajeta u kome stoji “Ko nas vara” naprotiv ona je uopcenita, pa zbog toga u tu zabranu spada i prevara nevjernika takodje i isto tako ajeti koji su malo prije spomenuti su uopceniti..

  I shodno tome nije dozvoljeno pronevjeriti ugovore i emanete i prevariti njih cak i kada su u pitanju nevjernici zbog toga sto su ajeti i hadisi uopceniti i nije dozvoljeno da se ogranicavaju (ajeti i hadisi) osim sa validnim dokazom, i zabranjeno je ogranicavanje istih sa strastima i nekakvim misljenjima i odobrenjima zeleci time ovodunjalucka dobra a kod Allaha su mnoga dobra.
  A dok je Poslanik alejhiselam bio u Mekki jos prije poslanstva nevjernici su mu nadjenuli nadimak Es-Saadik i El-Emiin (iskreni i povjerljivi), i nikada nije iznevjerio emanet nekog nevjernika niti pronevjerio ugovor niti prevario u tome, on je cist i sacuvan od toga; i tako isto trebaju biti i njegovi sljedbenici i pomagaci njegove vjere ako zele da uspiju kao sto je on uspeo i da poloze kao sto je i on polozio..

  Rekao je Uzviseni: (Reci: “Ako vi Allaha volite, onda mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! A Allah prasta i Milostiv je!?), i u siri se spominje da je ashab El-Mugire bin S’ube bio u grupi od 12 covjeka u Dzahilijetu, i dosli su kao delegacija kod Abesiniskog kralja pa im je kralj dao i darovao mnogo raznovrsnih poklona osim El-Mugiri, njemu nije nista poklonio, pa se on (El-Mugire) zbog toga malo neugodno osjetio, i na putu kada su se vracali brodom vezao je na glavu neko platno i tvrdio da je nesto bolestan pa im je rekao “ja cu vas danas napojiti”, pa ih je napojio alkoholom sve dok se nisu napili i zatim ih je ubio i uzeo njihove imetke (poklone) i otisao kod Poslanika alejhi selam da primi islam, pa mu je Poslanik alejhi selam rekao:
  “Sto se tice islama prihvatam ga od tebe, a sto se tice imetka ja s njim nemam nista, zaista je on uzet na prevaru” i odbio je da prihvati i uzme imetak..

  I ovim kazivanjem mozemo zadovoljiti i smiriti nasa srca u ovoj nasoj temi, a njena ispravnost (sihha) preovladava zbog onoga sto je doslo u Buharijevom Sahihu u poglavlju sartova (uvjeta) od dogadjaja na Hudejbiji i razgovora koji je bio izmedju ‘Urveta bin Mes’uda i Poslanika alejhi selam a ‘Urve je amidza El-Mugire bin S’ube, i u toj predaji stoji da je ‘Urve kada je ugledao El-Mugiru rekao mu: “Kakve li prevare! Jos nisam prestao ici za tvojom prevarom” tj. da jos uvjek vraca dug i otkupninu i radi na pomirenju plemena ljudi koje je on (El-Mugire) prevario i ubio zato sto mu je on amidza..
  Pa dobro pogledaj, kako se Poslanik alejhi selam odrekao od imetka koji je uzet na ovaj nacin i pored toga sto je to El-Mugire uzeo u Dzahilijetu a prije islama, i valjda se zbog tog razloga ne spominje u rivajetima (predajama) da mu nije naredio da ga vrati (imetak), ali ga nije primio niti prihvatio od njega..
  Pa prece je da Poslanik alejhi selam ne primi niti bude zadovoljan s ovakvim dijelom koje ucini musliman koji slijedi njegovu vjeru.

  A moj nesihat za brata koji je pitao i za ostale muslimane je da ostave i klone se ovog puta koji je naneo davi i islamu i muslimanima od stete sto se nemoze ni nabrojati, i da se ophode sa svim ljudima na nacin na koji se Poslanik alejhi selam ophodio, onaj koji nije varao niti iznevjerio niti prevario cak kada su bili u pitanju imetci onih protiv kojih nam je dozvoljeno se boriti (El-Harbijjin) a koje je Allah dozvolio njemu i njegovom ummetu, ali to biva na propisne nacine koje su od vrste ganime i fej’a 1 i slicno tome; a sto se tice prevare i varanja i iznevjerivanja to nije od vjere muslimana niti od njihovog puta.

  Kaze Uzviseni: (A ko se suprotstavi Poslaniku nakon sto mu se jasno pokaze Pravi put, i slijedi put koji nije put vjernika, pustit cemo ga da cini sto je naumio, i bacit cemo ga u Dzehennem, a lose je to boraviste!).

  Odgovorio 2 : sejh Ebu Muhammed El-Makdisi

  1 Ucenjaci su definisali ganimu i fej’ na slijedeci nacin: imetak koji je uzet od nevjernika neprijatelja islama putem rata i borbe to je ganima, a imetak koji je uzet od nevjernika neprijatelja islama bez rata i borbe je fej’, pogledaj “Fikhu Es-Sunne” [poglavlje o ganimi i fej’u] od sejha Sabika.
  2 Ovo je uzeto sa arapskog islamskog sajta ciji je naziv “Minberu Et-Tevhidi we El-Dzihad”.

  #14821
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum!
  Da li je nama muslimanima uopšte dozvoljeno da uzimamo novac (kredite) iz nevjerničkih banaka?

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.