Propis za onog ko se ruga ili ismijava necemu iz vjere

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 550 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8364
  Anonimno
  Neaktivan

  Govor Imama Ez-Zehebija, rahimehullah

  Imam Ez-Zehebi, Allah mu se smilovao, je rekao(Korisno zapažanje koje se odnosi na mišljenje ljudi): ‘Šta je to nevjerstvo (KUFR) i ono što je ulema potvrdila’:

  Ako se bude rugao jednom od Allahovih imena ili Njegovoj naredbi ili obečanju ili prijetnji – NEVJERNIK JE. I ako kaže: “Ako mi Allah ovo naredi – neću to uraditi” – NEVJERNIK JE. “Ako bi kibla postala na ovoj strani” – NEVJERNIK JE. I ako mu se kaže ‘Ne ostavljaj namaz jer će te Allah sigurno kazniti’ i kaže: “Ako me kazni zbog namaza i pored onog što me snašlo od bolesti i nedaća, nepravdu bi mi učinio” – NEVJERNIK JE. I ako kaže: “Da meleki i poslanici kod mene svjedoće, ne bi povjerovao” – NEVJERNIK JE. I da mu se kaže: “Odreži nokte, to je uistinu sunnet” i kaže: “Neću ja to uciniti iako je sunnet” – NEVJERNIK JE. I da kaže: “Taj je u mojim očima poput židova” (1-Pogledaj belešku) – NEVJERNIK JE. I ako kaže: “Uistinu je Allah sjeo za pravdu ili ustao za pravdu” – NEVJERNIK JE.(2)

  Na drugom mjestu se navodi: “Ko kaže muslimanu nedao ti Allah da ti sa dobrim završi ili Allah ti vjeru oduzeo” – NEVJERNIK JE.

  I navodi se također: “Ko zatraži zakletvu čovjeka i htjedne da se zakune Allahom i kaže: “Hoću da se zakuneš razvodom – NEVJERNIK JE”. Ili kaže ‘Da je taj i taj poslanik, ne bi mu povjerovao” – NEVJERNIK JE. I ako bi klanjao bez abdesta ismijavajući se i smatrajući to dozvoljenim – NEVJERNIK JE . I ako kaže: “Snaga i moć pripadaju samo Allahu, ne može se zaštititi” – NEVJERNIK JE. I ako sjedne na uzvišicu oponašajući hatiba i postave mu pitanja ismijavajući se , ili da jedan kaže: ‘Čanak popare bolji je od nauke – NEVJERNIK JE.(3) I ako se iskuša nedaćama i kaže: “Uzeo si mi(4) imetak i djecu, šta to radis? – NEVJERNIK JE. I ako udari svoje dijete ili slugu i čovjek mu kaže: `Zar nisi musliman?` I on kaže: “Nisam”, namjerno – NEVJERNIK JE. I ako poželi da Allah ne zabrani blud ili ubistvo ili nepravdu – NEVJERNIK JE.

  Zatim je Ez-Zehebi rekao: “I bojim se za svakog roba da mu ove stvari ne istrgnu iman i ne uvedu ga u vječnu vatru.”(5)

  —————————————————————————————————————————-

  Bleška:

  (1)A taj čovjek bude musliman.

  (2)Zato što je Uzvišenog Allaha poredio sa Njegovim stvorenjima i rekao: ‘Ustao, sjeo’, a jasan tekst to nije naveo.

  (3)Ovo ukazuje na uvažavanje nauke i učenjaka i da se ne omalovažavaju i podcjenjuju, pa pripazi.

  (4)Odnosno, obračajući se Allahu.

  (5)Pogledaj knjigu El-Kebair od Ez-Zehebija.(Veliki grijeh broj 41-Ettekzib bil-kaderi, s malim izmjenama)

  Izvor :

  Iz knjige:”Knjiga o zulumćarima”
  Sa`d Jusuf Mahmud ebu Aziz

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.