Restauriran objekat za cinjenje shirka.

 • This topic has 17 odgovora, 7 glasova, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 2804 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
 • Autor
  Postovi
 • #8113
  Anonimno
  Neaktivan

  Otvorena restaurirana 600 godina stara tekija u Blagaju pored Mostara

  Na vrelu rijeke Bune, u Blagaju kod Mostara, otvoren je restaurirani vakufski kompleks tekije. U prisustvu brojnih zvanica, svečanu vrpcu na otvorenju presjekli su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, turski konzul u Mostaru Tolga Bermek i mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

  Reis Cerić je u uvodnom govoru u ime IZ-a u BiH čestitao građanima Mostara i Hercegovine na obnovljenom kompleksu. Govoreći o čistoći duše udahnute u čovjeka, reis je naglasio da su “duša i potrebe duše nešto što povezuje sve religije”.

  Cerić je potom pozvao Turke da u velikom broju posjete izvorište Bune i pročiste svoju dušu kao što to rade kršćani iz cijelog svijeta pojsećujući Međugorje.

  “Dolaskom ovdje, svi treba da napojimo duh, da ne zakržlja. Mi smo zakržljali narod. Ovdje treba da osjetimo duhovnost s kojom smo rođeni. U našoj prirodi je da volimo i poštujemo druge”- rekao je Cerić.

  Napomenuvši kako u Blagaj, na otvorenje Tekije, nije mogao doći turski ambasador Ahmet Yildiz zbog posjete Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua, Cerić je ministru na turskom jeziku poručio “hošgeldiniz” (dobrodošli).

  Otvorenju tekije u Blagaju prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ-a u BiH Safet Softić, šejh Sirrija Hadžimejlić, direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zaimović, kao i predstavnici katoličke i pravoslavne crkve u BiH, turističkih zajednica i agencija, te brojni građani Blagaja i Mostara.

  Turska turistička kompanija Fidan Tours završila je restauraciju, 600 godina stare tekije u Blagaju pored Mostara, koju su joj lokalne vlasti dale na 33 godine korištenja.

  U intervjuu za agenciju Anadolija, direktor Fidan Toursa Ali Dokumaci, izjavio je da su u okviru projekta restaurirana i musafirhaha i imaret, koji su srušeni prije 100 godina. Napominjući da su restauracijski radovi trajali godinu dana, Dokumaci je naglasio da Turci ponovo u rukama imaju kulturno-historijsko blago svojih predaka i da će na osnovu ugovora potpisanog između Islamske zajednice u BiH, Muftijstva mostarskog i turske firme Fidan, u naredne 33 godine u tekiji hizmetiti dobri ljudi.

  Tekiju na izvoru rijeke Bune u Blagaju sagradili su prije 600 godina derviši koji su došli iz Anadolije. U tekiji se nalazi i mezar u kojem je navodno ukopan Sari Saltuk. Tekija je bila zatvorena u doba bivše Jugoslavije, a ponovno je otvorena po sticanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

  Danas je tekija na Buni jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Najveći interes za posjetu ovog turističkog dragulja pokazuju turisti iz Turske. U tekiji se svakog četvrtka priređuju derviški obredi zikra, a svakog maja se organizira vjerska manifestacija mevluda na kojoj, pored derviša iz zemlje i regije, učestvuje na desetine hiljada ljudi.

  Ps. Koliko cemo se jos bisera (kufrijata) naslusati od ovog dede prije nego ode u penziju?

  Da se podsjetimo na neke:

  “Oslanjamo se na Evropu ljudskih prava i demokratije i nadamo se da će nas te vrijednosti u budućnosti štititi. Želimo lično biti dio zajednice tih vrijednosti, time što štitimo i prava drugih.”

  “Naravno, ne samo da prihvatam, nego u potpunosti stojim iza toga i kao predstavnik islamskih institucija koje vodim. Šta to znači? Postoje dvije vrste sekularizma: politički i metafizički sekularizam. Problem koji se tu postavlja, analizirao je Emil Durkheim 1883. u svojoj knjizi „O socijalnoj raspodjeli rada”. Taj francuski sociolog se još tada pitao: kako može čovjek biti autonoman a u isto vrijeme biti dio jednog normativnog društvenog sistema? Mi lično smo danas ubjeđeni, da je rješenje u političkoj podjeli vlasti i time razdvajanje svjetskog i religioznog autoriteta. Duhovnici se trebaju baviti religijom a političari javnim stvarima.”.

  “Erdogan je krenuo sa velikom ozbiljnošću na put prema Evropi. Pri tome je nešto shvatio, što je i meni važno: Zakon nije u knjigama, on je u srcima. Zato moramo srca promijeniti ako želimo odnose poboljšati.”

  “Mi smo na početku rasprave o šerijatu. Veoma mi je drago da mnogi autori danas pišu o šerijatu iz različitih uglova. Na ovakav način šerijat po meni ima šansu da preživi. Razumijevanje šerijata će biti prilagođeno, tj. staviti će se u kontekst našeg iskustva u ovom modernom dobu. Ali šerijat nije privilegija muslimana, tj. njihovih zakona. Imate šerijat Mojsija i šerijat Isusa i šerijat Muhammeda. Ku'ran kaže da nas Bog jednim narodom mogao učiniti. No, On je napravio mnoge šerijate za vas i učinio da mnogi putevi vode istini. Ali morate činiti dobra djela. Dakle, niko nema monopol na Istinu i niko nema monopol na šerijat.”.

  “Niko ne posjeduje cijelu Istinu, ali svako od nas ima nešto od nje. Bog nas vodi jedne prema drugima.”

  “Papa nikada nije propustio da pozove na okončanje patnje građana BiH. Zato mislim da zaslužuje spomenik u Sarajevu.”

  BLAGAJ TEKIJA ZIKR 9.5.2009.

  #8114
  Anonimno
  Neaktivan

  Kako je vrijeme došlo, molim Allah da nas učini postojanim u ovim vremenima fitne. Zar ovima nije očigledna nastranost njihovog opredjeljenja i zabluda u kojoj su svi skupa. Kada se naprave mesdžidi kako bi se distancirali od tvrdoglavih novotara, onda je po njima za “osuditi”, a ovdje javno prisustvuju i najveći njihovi zvaničnici na otvaranju vrata novotariji, jasnoj zabludi koja vodi u vatru. Ne dao mi Allah da budem neznalica,ohol i tvrdoglav. Zaista, kod koga se nađu te osobine on je veliki nesretnik.
  Šejhul-islam Ibnu Tejmijje rhm., kaže: „Veliki broj sufija kudi razum i smatra ga niskim i ništavnim, i smatraju da se visoka stanja i stepeni ne postižu razumom već baš njegovim nestankom i gubitkom. Prihvataju i potvrđuju stvari koje zdrav razum nikada ne bi prihvatio, i često puta znaju hvaliti opitost i ludilo…“ (Pogledaj: Medžmu'ul-Fetava, 3/338.)
  Ko poveže ovo i njihovu pozitivnu reputaciju u medijama koji dano-noćno blate ehlu sunnet vel džemat shvatio je kakve su namjere neprijatelja Islama i muslimana, i kakve nas oni žele.

  #8128
  Anonimno
  Neaktivan

  Gademi se iz dna dushe.

  #8137
  Anonimno
  Neaktivan

  Allah te nagradio brate Salahudine sto se trudis da ukazes na zablude ovih taguta, samo nekima nije ovo dovoljno dok im Zijo ne potvrdi tekfir ovih zabludjelih sektasa, a posto on upozorava na preterivanje u tekfiru kao po obicaju ce izbeci direktni tekfir na ove ljude vec ce im uopsteno govoriti o propisima tekfira i tako ih i dalje cuvati u lancima zablude.

  #8140
  Anonimno
  Neaktivan

  Po meni su Sufije opasnije za islam nego sto je to Siaizam. Sufije su stoljecima bile sa visokim Sunnijskim ucenjacima i na jedan lukav nacin utjecali su na Sunizam. Sufije su poticale na to da mnogi Islamski ucenjaci budu zatvoreni i maltretirani kao sto je to bio Sjejhul Islam Ibn Tejmije rahimehullah. Sufije rade na jedan miran ali lukav nacin dok mi Sunnije prema Siijama imamo distancu tako da nas oni ne mogu ugroziti. Sufije rade bas na nacin kao sto su zidovi radili protiv muslimana. Sufizam je Siijski sin i sve devijantne sekte su nastale od Siaizma. Sufije na jedan vjest nacin provlace Siijsko vjerovanje u nas Ehli Sunnet i mnogi jos bivaju u zabludi povodom Sufija bojeci se njih tako sto misle da su Sufije veliki vjernici i da ce naganati tako Allahovu srdzbu. Cak jedan forum islambosna banuje korisnike zbog Sufija i stiti ih na sve nacine.

  #8143
  Anonimno
  Neaktivan

  Ex PANTER post=2471 wrote: Allah te nagradio brate Salahudine sto se trudis da ukazes na zablude ovih taguta, samo nekima nije ovo dovoljno dok im Zijo ne potvrdi tekfir ovih zabludjelih sektasa, a posto on upozorava na preterivanje u tekfiru kao po obicaju ce izbeci direktni tekfir na ove ljude vec ce im uopsteno govoriti o propisima tekfira i tako ih i dalje cuvati u lancima zablude.

  Zijo + 20ak drugih to jest onih od daija sto su nas do jucer smatrali bracom.

  #8144
  Anonimno
  Neaktivan

  Vekas post=2474 wrote: Sufizam je Siijski sin

  Ispravka. Shiitsko kopile.

  #8145
  Anonimno
  Neaktivan

  Nema sumnje da su sufije jedan od zabludjelih grupacija unutar islamskog Ummeta i da se njihovo praktikovanje islama uveliko razlikuje od prakse Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve alihi ve sellem i njegovih časnih ashaba i onih koji ih slijede u dobru.
  Mnoštvo novotarskih zikrova i obreda, upotreba muzičkih instrumenata prilikom činjenja “zikra“, pretjerivanje u veličanju njihovih prvaka i šejhova koja da Allah sačuva često puta može biti put koji vodi u grijeh koji Uzvišeni Allah sigurno neće oprostiti ukoliko se njegov počinioc iskreno ne pokaje svome Gospodar azze ve džell, mješanje islamskog vjerovanja sa raznim filozofskim učenjima od kojih su mnoga otvoreni kufr, sve su ovo odlike raznih sufijskih grupacija i tarikata.
  Ali sada tekfiriti ljude tek tako bez konsultacija sa učenima je po mom skromnom mišljenju put haridžija makar se onaj pri kome se ovakvo razmišljanje nađe suprostavlja ovakvom opisu.

  Ex PANTER napisao/la:

  Allah te nagradio brate Salahudine sto se trudis da ukazes na zablude ovih taguta, samo nekima nije ovo dovoljno dok im Zijo ne potvrdi tekfir ovih zabludjelih sektasa, a posto on upozorava na preterivanje u tekfiru kao po obicaju ce izbeci direktni tekfir na ove ljude vec ce im uopsteno govoriti o propisima tekfira i tako ih i dalje cuvati u lancima zablude.

  Prvo Ex PANTER za tvoju informacija, možda nisi znao a evo prilike da saznaš, Zijad Ljakić ima magistrat na Univerzitet Imam Muhammed ibn Saud u Rijadu Visoki institut za kadije odjel komparativni fikh (gdje se izučavaju svi fikhski mezhebi). Godine 2008. diplomira kao kadija i magistar komparativnog fikha. Iste godine upisuje doktorat na istom institutu i odjelu. Trenutno piše doktorsku disertaciju na temu “Nadoknada za štete povrede dionica na berzi”. Ako ti smatraš da je znanje koje se nudi na Univerzitetu Imam Muhammed ibn Saud pogrešno onda između tebe i onog ekstremiste iz Beča nema neke razlike…

  A što se tiče tih “lanaca zablude” pa ti si izgleda od onih koji smatraju da su jedino on i njegova džemat spašena skupina, jedini koji su putu Poslanika alejhi salatu ve selam i njegovih ashaba a svi ostali su među onim grupacijama koje će u Vatru, da nas Allah sačuva! Aferim

  Da te Allah uputi na Pravi put i otkloni od tebe ekstremizam u koji si upao. amin

  #8148
  Anonimno
  Neaktivan

  Jaseer 2012 post=2480 wrote:
  Prvo Ex PANTER za tvoju informacija, možda nisi znao a evo prilike da saznaš, Zijad Ljakić ima magistrat na Univerzitet Imam Muhammed ibn Saud u Rijadu Visoki institut za kadije odjel komparativni fikh (gdje se izučavaju svi fikhski mezhebi). Godine 2008. diplomira kao kadija i magistar komparativnog fikha. Iste godine upisuje doktorat na istom institutu i odjelu. Trenutno piše doktorsku disertaciju na temu “Nadoknada za štete povrede dionica na berzi”. Ako ti smatraš da je znanje koje se nudi na Univerzitetu Imam Muhammed ibn Saud pogrešno onda između tebe i onog ekstremiste iz Beča nema neke razlike…

  Ja čvrsto vjerujem, Jasire, da se na Univerzitetu Muhammed ibn Saud NE UČI NIŠTA ŠTO JE U SUPROTNOSTI SA INTERESIMA PORODICE SAUD! Vjeruješ li ti da se na nekom saudijskom univerzitetu može učiti nešto što je u suprotnosti sa saudijskim režimom? Vjeruješ li da se na Azharu moglo učiti nešto što nije odgovaralo Mubaraku??? Ako u ovo vjeruješ, onda nema sumnje da si i te kako naivan, da ne kažem nešto veće od toga!

  Drugo, u vremenima fitne, Jasire, pogotovo kada po pitanju jedne te iste mesele postoji više mišljenja, muslimani su u obavezi da slijede DOKAZ, a ne IME! Samo tvoje potenciranje da je Zijad Ljakić MAGISTAR je sramotno i poražavajuće, jer će neki šija sada doći i reći kako je Rešad Hafizović DOKTOR, pa bi onda mi morali da priznamo kako je Hafizović superiorniji od Zijada, jer je prvi doktor, a drugi magistar!? Zar ne, Jasire!?

  Ali sada tekfiriti ljude tek tako bez konsultacija sa učenima je po mom skromnom mišljenju put haridžija makar se onaj pri kome se ovakvo razmišljanje nađe suprostavlja ovakvom opisu.

  Zapamti Jasire, kod ehli sunneta “konsultacije sa učenima” nije preventivni faktor tekfira, niti je to iko rekao od ehli sunneta! Uslov da bi neko donio propis tekfira nad nekim je znanje o vjeri (tekfiru) i otklanjanje preventivnih faktora tekfira, od kojih BITI KADIJA, nije preventivni faktor.

  Radije, Jasire, učenjaci su spominjali da nije običnom muslimanu dozvoljeno tekfiriti U KOMPLIKOVANIM MESELAMA U KOJIMA SU SE UČENJACI RAZIŠLI, a ne u svim meselama, kako to neki žele reći. Evo ja tebe pitam sada, Jasire, i molim te da me ne uskratiš odgovora:

  Papagaj izgovara riječi šehadeta (ima i video na Jutjubu, ak one vjeruješ)! Pitanje za tebe: Da li je ovaj papagaj musliman?
  Ako ti je prvo pitanje teško, evo drugog, koje je još bitnije od prvog: Čovjek izgovara riječi šehadeta i klanja namaz, a potom ga vidiš kako obožava kip Bude, tavafi oko njega, čini sedždu kipu i upućuje dovu: “O Buda, učini me bogatim!”
  Pitanje za tebe je: Da li je ovaj čovjek musliman? Molim te da mi odgovoriš i da se ni sa kim ne konsultuješ!

  Čuo sam, Jasire, da Zijad uvažava šejha Alija el Hudajra, pa poslušaj šta ovaj šejh kaže po ovom pitanju:

  KO IMA PRAVO DA ČINI TEKFIR ? šejh ‘Ali bin Hudajr el-Hudajr

  Pitanje:

  Ko ima pravo da čini tekfir (proglašavanje nevjernikom) pojedinca?

  Dali je prosječnoj osobi dozvoljeno da čini pojedinačni tekfir osobe koja je upala u jasan kufr, ako ta osoba zna šartove (uslove) tekfira i njegove spriječavajuće faktore, ili ćemo mu reći:
  ”Ne, ne čini to, ostavi to za kadiju (sudiju) i učenjake koji se slijede”?

  Odgovor:

  Kao što ste spomenuli, prosječna osoba koja zna šartove tekfira i njegove sprečavajuće faktore – ima pravo da čini tekfir. Ovo je ono što smo vidjeli od vremena Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, do ovoga doba.

  A što se tiče onoga koji to (šartove i spriječavajuće faktore tekfira) ne zna, onda njemu nije dozvoljeno to činiti, jer ko god kaže svome bratu: ”kafire”, onda je jedan od njih zapao u to.

  Tekfir nije od zaduženja kadije (sudije), muftije ili učenjaka. Pogrešno je vjerovati tako.

  #8151
  Anonimno
  Neaktivan

  Mislim da sto se tice tekfira njegova zabrana vazi samo za pripadnike Ehli Sunneta vel Dzemat. Sto se tice Siija mi svi znamo da oni vrijedjaju Ashabe r.a. a mozda cete se sjetiti hadisa kad Poslanik s.a.v.s. kaze Ebu Bekru r.a. ” O Ebu Bekre r.a. ko tebe uvrijedi (opsuje) je kafir.

  #8152
  Anonimno
  Neaktivan

  Andol je napisao/la:

  Papagaj izgovara riječi šehadeta (ima i video na Jutjubu, ak one vjeruješ)! Pitanje za tebe: Da li je ovaj papagaj musliman?
  Ako ti je prvo pitanje teško, evo drugog, koje je još bitnije od prvog: Čovjek izgovara riječi šehadeta i klanja namaz, a potom ga vidiš kako obožava kip Bude, tavafi oko njega, čini sedždu kipu i upućuje dovu: “O Buda, učini me bogatim!”

  Pitanje za tebe je: Da li je ovaj čovjek musliman? Molim te da mi odgovoriš i da se ni sa kim ne konsultuješ!

  Čovjek koji izgovara šehadet i obavlja namaz a uradi bilo šta od ovoga što si spomenuo (obožava kip Bude ili tavafi oko njega ili čini sedždu kipu) je kafir 1/1 i ne vrijede mu njegovi ibadeti a to za papagaja neozbiljno je da na to odgovorim : )

  #8153
  Anonimno
  Neaktivan

  Mi smo mnogo ozbiljno shvatili pojam tekfira. Svakom muslimanu je jasno ko je kafir. Uvijek smo za Dervise govorili da su Kafiri jer puhaju na usta i klate se kao ludjaci. Zar trebam cekati kadiju ili muftiju pa da mi kaze da Sufije nisu na pravom putu. Svako ko se probada i okrece kao ludjak u krug je kafir. Ja muslimana racunam samo onoga ko se pridrzava cetiri Sunnijska mezheba a to je Ehli Sunneta vel Dzemat. Nema mjesta misticizmu u Islamu jer Muhammed s.a.v.s. nije bio mistik nego je i on bio kao svaki drugi covjek i jeo je i pio i spavao i odmarao i ljubio svoje zene. Pa zar da zivimo nekim posebnim zivotom nego sto je to zivio Muhammed s.a.v.s. Naravno da se mora vec jednom objasniti muslimanima taj nesporazum sa tekfirom jer s emnogo mabnipulira sa tim terminom. Sufije rade iza kulisa o glavu muslimanima i Sufije huskaju na to da se muslimani prozivaju Vehabijama i nazivaju sektom. Sve dok se ne odrijedi tacno sto je Islam a sto kufr mi cemo imati nesporazume. Postoji samo jedan Pravi Put a to je put Islama to je put koji su utrli cetiri velika Imama Hanefi, Hanbeli, Maliki i Safii. Ko kod se bude pridrzavao toga on je na Pravom Putu i ko god se bude pridrzavao tradiconalne akide taj je napravom putu i nema drugi put, sem ovoga. Mi se mozemo zavaravati time da smo svi muslimani pa jedan ce kititi grobove a drugi ce crtati Aliju r.a. Subhanallah, Mi se utjecemo od toga.

  #8154
  Anonimno
  Neaktivan

  Jaseer 2012 post=2488 wrote:
  Čovjek koji izgovara šehadet i obavlja namaz a uradi bilo šta od ovoga što si spomenuo (obožava kip Bude ili tavafi oko njega ili čini sedždu kipu) je kafir 1/1 i ne vrijede mu njegovi ibadeti a to za papagaja neozbiljno je da na to odgovorim : )

  Čekaj, zar si protekfirio čovjeka bez konsultacija sa učenima? Koga si od učenih konkretno pitao da bi protekfirio ovog čovjeka? Ili si spustio tekfir samostalno?

  #8155
  Anonimno
  Neaktivan

  Vekas post=2489 wrote: Zar trebam cekati kadiju ili muftiju pa da mi kaze da Sufije nisu na pravom putu. Svako ko se probada i okrece kao ludjak u krug je kafir.

  Ima mnogo vrsta sufija. Jedni su muslimani koji čine novotarije, drugi su ljudi koji čine širk. Ako sufija ne čini širk i kufr u kojem se ne može opravdati (odnosi se na kufr), on je musliman. Vrtenje u krug i probadanje nisu djela niti kufra niti širka. Ono što neke sufije čini nemuslimanima jeste njihovo upućivanje ibadeta nekom drugom mimo Allahu. Na primjer, mnoge sufije čine širk upućivanjem dove Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem, te od Poslanika traže nafaku, sreću i slično. Neke sufije tavafe oko grobova, što je opet djelo ibadeta upućeno mrtvome, a to je širk.
  Opet da naglasim da nisu sve sufije isti, i da ih ima raznoraznih. Propis tekfira se vezuje za njihova djela a ne za ime. Ako je neko sufija ne postaje automatski kafir jer je sufija, već se gleda na njegova djela, a čovjek mora naučiti vjeru kako bi raspoznao istinu od zablude, ali i kako ne bi muslimana proglasio kafirom.

  #8157
  Anonimno
  Neaktivan

  Andol post=2491 wrote:

  Zar trebam cekati kadiju ili muftiju pa da mi kaze da Sufije nisu na pravom putu. Svako ko se probada i okrece kao ludjak u krug je kafir.

  Ima mnogo vrsta sufija. Jedni su muslimani koji čine novotarije, drugi su ljudi koji čine širk. Ako sufija ne čini širk i kufr u kojem se ne može opravdati (odnosi se na kufr), on je musliman. Vrtenje u krug i probadanje nisu djela niti kufra niti širka. Ono što neke sufije čini nemuslimanima jeste njihovo upućivanje ibadeta nekom drugom mimo Allahu. Na primjer, mnoge sufije čine širk upućivanjem dove Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem, te od Poslanika traže nafaku, sreću i slično. Neke sufije tavafe oko grobova, što je opet djelo ibadeta upućeno mrtvome, a to je širk.
  Opet da naglasim da nisu sve sufije isti, i da ih ima raznoraznih. Propis tekfira se vezuje za njihova djela a ne za ime. Ako je neko sufija ne postaje automatski kafir jer je sufija, već se gleda na njegova djela, a čovjek mora naučiti vjeru kako bi raspoznao istinu od zablude, ali i kako ne bi muslimana proglasio kafirom.

  Brate Andol, mi svi znamo hadis kad su dosli neki ljudi kod Muhammeda s.a.v.s. opijeni islamom i trazili da se za islam kastriraju kako bi psovjetili cijeli zivot islamu. To im je Muhammed s.a.v.s. zabranio. Islam zabranjuje asketizam i to predavanje asketizmu je prevarilo mnoge muslimane jer asketizam je uljepsao nekim muslimanima djela te su poceli velicate te ljude koji su odbili svjetovni zivot i posvjetili se samo Allahu,. Mi trebamo znati i biti odrijedjeni da je musliman samo onaj koji se pridrzava Islama prvih tri generacija. Samo je musliman onaj koji se pridrzava Sunneta a to je Hadisa koje Muhammmed s.a.v.s. podario Ummetu. Sve ostalo sto je izaslo je nesto sto se mora provjeriti. Mi ako budemo meki i tolerantni prema onima koji ne slijede prve muslimane tada cemo biti u opasnosti da se muslimani povedu tim primjerom i da zaborave na istinski Islam tako da mi istinski muslimani mozemo biti svedeni na sektu a to mi ne zelimo. Mi zelimo biti nacisto i zelimo se ograniciti samo na ortodokosne muslimane a ne na muslimane koji su se odvojili od Poslanikovog s.a.v.s. Sunneta. Zato smatram da mi muslimani previse ozbiljno tretiramo pojam tekifra jer vidite kako je lako Muhammed s.a.v.s. nazvao kafirom onoga koji vrijedja Ebu Bekra r.a. Muhammed s.a.v.s. nije mislio na to da ce mozda neki musliman klanjati i vjerovarti u Allaha na ispravan nacin ali mozda psovati Ebu Bekra r.a. Muhammed s.a.v.s. je bio beskomprmisan prema tim stvarima. I mi trebamo biti beskompromisni.

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Osobine džahilijeta: Paganski žar i zanos lažnim božanstvima, strankama, porijeklom, nacijom…

0
Paganski žar i zanos je onaj koji ne počiva na najuzvišenijim vrijednostima koja su Allahovo pravo, već je to zanos koji se temelji na pukoj pristrasnosti – pristrasnosti lažnim božanstvima, ili strankama, ili plemenu, ili porijeklu, i slično tome.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes