Rohingya muslimani – najugroženija nacionalna manjina u svijetu

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 11 years, 7 months by Anonimno. This post has been viewed 1162 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #13175
  Anonimno
  Neaktivan

  U Mijanmaru već nekoliko dana traju napadi većinskih budista na manjinske muslimane iz etničke grupe Rohingya. U sukobima je ubijeno preko 1000 osoba, a 22.500 ljudi je napustilo svoje domove.

  Novi napadi na zapadu Mijanmara (Burma) su pogoršali izbjegličku katastrofu u regionu. Predstavnik UN-a u Mijanmaru, Ashok Nigam, izjavio je da je u posljednjih nekoliko dana region napustilo više od 22.500 ljudi. Izbjeglice su uglavnom pripadnici Rohingya muslimana.

  Mijanmar je država gdje većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko 5% stanovništva (oko 2.5 miliona). Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

  Jedan od najpoznatijih istraživača, stručnjak za pitanje Rohingya muslimana i direktor projekta za Arakan, Chris Lewa, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija istakao je potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

  Lewa je napomenuo da pokrajina Arakan ima komleksnu demografsku strukturu, te da se sastoji od različitih etničkih i vjerskih grupa. Oko dvije trećine građana pokrajine Arakan čine Rakhine budisti dok su Rohingya muslimani manjinska zajednica “bez države”.
  “Najveći problemi u Mijanmaru su ustavno uređenje prema kojem državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se s druge strane ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa”, ocjenio je Lewa.
  “Rohingya muslimani – ilegalni useljenici”

  Etničkoj grupi Rohingya muslimana, zakinuta su brojna osnovna ljudska prava. Predsjednik Mijanmara Thein Sein u junu je rekao da je Vlada odgovorna samo za treću generaciju Rohingya, čije su porodice u tu zemlju stigle prije nezavisnosti 1948. godine, te da je nemoguće prihvatiti one koji su „ilegalno ušli“ u Mijanmar. Preporučio je da se agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, UNHCR, pobrine za njih, tako što će ih smjestiti u izbjegličke kampove ili u druge države.

  Predstavnik Rohingya muslimana koji djeluje iz Bangladeša, Nur Husein, pozvao je muslimanske zemlje da pomognu njegovom narodu protiv kojeg se vrši nasilje u Mijanmaru. Nur Husein tvrdi da je diktatorski režim u Mijanmaru do sada ubio oko 30.000 muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima. Mnoge porodice Rohingya muslimana žive bez krva nad glavom, naveo je Husein.

  “Tražimo od međunarodnih organizacija koje štite ljudska prava i od čitavog muslimanskog svijeta da nam pruže pomoć i podršku. Molimo vas da pomognete muslimanima Arakana i izbavite ih iz ruku tirana. Naše majke i sestre su obeščašćene i povrijeđene. Siluju naše majke i sestre. Vojska i policija ubijaju muslimane na svakom koraku. Riječima nije moguće opisati sve monstrouzne zločine protiv muslimana u Mijanmaru”, izjavio je Husein.

  Porijeklo Rohingya je predmet kontroverzi. Rohingye vjeruju da su potomci autohtonog stanovništva koje je prešlo na islam prije 1.000 godina. Rohingya muslimani uglavnom žive u Bangladešu. Veoma su pobožni, pa je kod njih uobičajeno da muškarci nose brade, a žene hidžab. Rohingya jezik pripada istočnoj podgrupi indijskih jezika, a njegovi govornici se mogu sporazumijevati s osobama koje govore čitagonški jezik u Bangladešu. Rohingye koriste arapsko pismo, iako u posljednje vrijeme postoje pokušaji da se uvede latinica.
  Birma, Burma ili Mijanmar?

  Inače, država u kojoj žive Rohinye se različito zove. U Njemačkoj je do kraja 80-tih godina nazivana Birma, dok se na engleskom jeziku zvala Burma. Vojna hunta je 1989. godine donijela odluku o promjeni imena države. Od tada je zvanični naziv “Unija Mijanmar”. U oktobru 2010. godine je ime još jednom promijenjeno. Sada se zvanično zove „Republika Unije Mijanmar“.

  Izvor: DW
  Obrada: Put vjernika

  #13177
  Anonimno
  Neaktivan

  Ja sam do sada krivo mislio da su budisti mirni, tihi i miroljubivi po prirodi, valjda zbog onog njihovog Dalaj Lame koji stalno nešto o miru govori. Ne mogu samo razumjeti kako može jedna manjima kao što su Rohingya muslimani u Mijanmaru biti nekome smetnja ili prijetnja. Do sada nisam vidio da su istakli bilo kakve zahtjeve za autonomiju, samostalnost, a oni im uskraćuju osnovna ljudska prava i ubijaju ih bez imalo obzira. Gdje su sada zagovornici ljudskih prava, puste organizacije koje gutaju novac za svoj nerad?

  #13180
  Anonimno
  Neaktivan

  Semir1 post=8049 wrote: Ja sam do sada krivo mislio da su budisti mirni, tihi i miroljubivi po prirodi, valjda zbog onog njihovog Dalaj Lame koji stalno nešto o miru govori. Ne mogu samo razumjeti kako može jedna manjima kao što su Rohingya muslimani u Mijanmaru biti nekome smetnja ili prijetnja. Do sada nisam vidio da su istakli bilo kakve zahtjeve za autonomiju, samostalnost, a oni im uskraćuju osnovna ljudska prava i ubijaju ih bez imalo obzira. Gdje su sada zagovornici ljudskih prava, puste organizacije koje gutaju novac za svoj nerad?

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.