Saudijski režim osudio rušenje idola u Maliju

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 475 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #9957
  Anonimno
  Neaktivan

  Saudijski (Tagutski) režim osudio rušenje idola u Maliju


  Organizacija islamske saradnje osudila je rušenje paganskih turbeta i mauzoleja od strane mudžahida, u istorijskom dijelu grada Timbuktua, gdje su se umjesto Allaha obožavali ljudi, izvijestio je “Arab News”.

  Ova organizacija je veoma brzo izrazila žaljenje i nazvala idole “istorijskim monumentima”. Saopštenje je postavljeno na web stranici organizacije:

  “Glasnogovornik Organizacije islamske saradnje u današnjem saopštenju je izrazio žaljenje radi uništavanja istorijskih spomenika u Timbuktu, Mali, od strane vjerskih ekstremista. Glasnogovornik je rekao da je to područje bilo dio bogate islamske baštine Malija i da nije trebalo biti uništeno ili ugroženo od strane fanatičnih ekstremističkih elemenata. Glasnogovornik je izrazio zadovoljstvo, u ime ove organizacije, mjerama koje su poduzete od strane vlade Malija kako bi se identifikovali krivci. Dodao je da ta organizacija potiče donošenje potrebnih i odgovarajućih mjera za zaštitu istorijskih građevina.”

  Sjedište “Organizacije islamske saradnje” je smješteno u arapskom gradu Džiddi i sva njena saopštenja su u skladu sa saudijskim režimom. Stoga, sasvim je očigledno, borbu mudžahida Malija protiv mnogoboštva su osudili i Saudijci.

  Treba istaći da je ispoljavanje širka već duže vremena tolerisano od strane saudijskog režima. Na primjer, u drugoj polovini prošlog vijeka Saudijci su otvorili Mekku za hodočašće mušrika, a najpoznatiji među njima je bio otac sadašnjeg alevijskog lidera, Bašara al-Assada, Hafez al-Assad, koji je preuzeo vlast u Siriji 60-tih godina prošlog vijeka.

  Sa svakim desetljećem situacija se pogoršavala. Kada je saudijski kralj Fahd došao 1986. godine u Englesku, pojavio se na dvoru britanske kraljice otvoreno noseći krst oko vrata.

  Nekoliko desetljeća kasnije, 2012. godine, saudijski režim je objavio da će prisustvovati međunarodnom ritualu obožavanja “Olimpijskog plamena” – kao idolu, koji je nastao kao simbol mnogoboštva u Staroj Grčkoj.

  Stoga je činjenica, da je sasvim prirodno to što je borba malijskih mudžahida protiv širka naišla na osudu saudijskog režima.

  Allah, subhanehu we te'ala, kaže u Kur'anu:

  “A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.” (Ali Imran, 85)

  Izvor: UmmaNews

  Prijevod: BalkanskiEmirat.com

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.