Situacija u Makedoniji

Ova tema sadrži 16 odgovora, ima 3 glasa, zadnji odgovor od: Avatar Anonimno prije 7 godine, 2 mjeseci. This post has been viewed 1998 times

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 17)
 • Autor
  Postovi
 • #8132
  Avatar
  Anonimno

  “Proces je montiran”: Masovni protesti Albanaca u Makedoniji zbog petostrukog ubistva (FOTO)

  Demonstranati su ispred zgrade Vlade u uzvikivali “Velika Albanija”, “Allah je veliki”, “UČK”, “Ubice”

  Autor Tanjug | Objavljeno 04.05.2012. u 06:24

  Tokom današnjeg protesta u Skoplju, zbog hapšenja osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera, u blizini zgrade Vlade oštećeno je jedno putničko vozilo, dok je na zgradi općine Čair polupano nekoliko prozora, saopštio je MUP Makedonije.
  Protest, na kome je, kako se navodi učestvovalo oko 1.500 ljudi, nije bio prijavljen policiji, a saznanja da će biti održan policija je dobila preko društvenih mreža.
  Demonstranati su ispred zgrade Vlade u Skoplju uzvikivali “Velika Albanija”, “Allah je veliki”, “UČK”, “Ubice”, “Stop montiranim procesima”, “Ko nije s nama, on je protiv nas” i “Policajci ubiice” tražili su da se uhapšene pusti na slobodu jer smatraju da je proces montiran.
  Kako je navedeno, jedna grupa od oko 500 ljudi uputila se potom prema zgradi skopske opštine Čair, pretežno naseljenoj Albancima i gdje je gradonačalenik Kadar Dui, koji je dio vladajuće koalicije, gdje su kamenovali zgradu opštine i pritom je oštećeno 7-8 prozora.
  MUP navodi da je protest trajao od 13:30 do 15 sata i da za sada nisu prijavljena druga oštećenja niti narušavanja javnog reda i mira, ali da i dalje “prati situaciju”.

  Dnevni Avaz

  #8133
  Avatar
  Anonimno

  Ovo je ocigledna namjestaljka i nekome nije odgovaralo postepeno sirenje muslimana u Makedoniji. Ovo sigurno nije djelo muslimana jer muslimani ovo ne cine. Ovo je neko sa strane izveo samo da bi izazvao sukobe i da bi izazvao genocid nad muslimanima Makedonije koi mogu za jedno 20 godina biti vecina u zemlji. Zato draga braco mozemo vidjeti da je to nesto sto se cini sa muslimanima i to sve p[o iostom receptu. Ovo je klasicna namjestaljka i mozemo vidjeti da se Makedonska vlast nije odlucila okriviti UCK ili AKSH koje su nacinalne Albanske armije nego se odlucila da ide tako daleko da okrivi vjernike muslimane sve pod izgovorom Islamskog radikalizma kako bi uvecali mrznju Amerikanaca prema Albancima. To je podli cilj kojim se zeli istaci da je Al Kaida prisutna u Makedoniji i na Balkanu. Njima smetaju muslimani koji su privrzeni vjeri i koji odlaze u Dzamije jer oni zele iskoristiti i ovaj protest kako bi rekli da je narod zastranio i da se poveo Islamskim radikalima. Oni ne mogu shvtaiti da je relanost takva da su muslimani vezani za islam i da je proslo vrijeme komunizma. Zato draga braco mozemmo vidjeti sve ide po istom scenariju kao sto je to bio slucaj sa Bosnom kad su navodili namjeru muslimana za osnivanjem Islamske drzave.

  #8207
  Avatar
  Anonimno

  Makedonska IZ osuđuje postupke policije

  8 maj 2012 Izmijenjeno 18:38 CEST
  Javno proglašenje ministrice MUP-a za dio privedene grupe da su radikalni islamisti predstavlja nezakonito djelovanje, tvrdi IZ.

  Sedam dana nakon hapšenja osoba, za koje policija tvrdi da su radikalni sljedbenici islama, zbog petostrukog ubistva u Makedoniji, reagirala je tamošnja Islamska zajednica (IZ).

  Izrazili su saučešće porodicama, navodeći da onaj – ko ubije jednog čovjeka bez razloga kao da je ubio cijelo čovječanstvo.

  Pozivaju na razum, pravdu i pravičnost.

  Vrh policije prozivaju jer su zauzeli rizičan i pogrešan put rješavanja slučaja u multietničkoj i multireligijskoj zajednici.

  U izjavi kažu da pravi zločinci trebaju biti kažnjeni, a da se nijedan slučaj u narednom periodu ne koristi za povredu islama, posebno od onih koji, kako kažu, trebaju poštovati Ustav i provoditi zakone.

  Uvjeti za NATO i Evropsku uniju su vrlo jasni kada su u pitanju vjerske slobode i prava, kažu u IZ-u.

  “Javno proglašenje nadležnog ministra za dio privedene grupe da su radikalni islamisti, bez da se prethodno, na bazi argumentiranih dokaza, pred sudom dokaže njihov status, predstavlja isto tako djelovanje van zakona države”, rekao je Driton Dikena, glasnogovornik IZ-a u Makedoniji.

  Mogući novi protesti

  Primjerci Kur'ana i druge vjerske literature pronađeni pri pretresu kuća uzeti su kao dokaz protiv privedenih, navode iz IZ-e.

  “Od kada posjedovanje Kur'ana i vjerske literature predstavlja krivično djelo i na osnovu kojeg zakona se muslimanima zabranjuje da u svojim domovima posjeduju Kur'an i vjersku literaturu?”, istakao je Dikena u obraćanju makedonskoj javnosti.

  Makedonska policija ima saznanja da bi se narednog petka, nakon centralne muslimanske molitve, kao i prošle sedmice, mogli ponoviti masovni protesti, ovog puta ne samo u Skoplju.

  Reagirala je na to i ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, rekavši da izlazak na ulice nije rješenje, te najavljuje oštre mjere.

  “Uvjerena sam da sud neće podleći bilo kakvim pritiscima i pokušajima da se pravda dijeli na ulici umjesto u sudnici, kao što je to pravilo u svakoj pravnoj državi”, rekla je Jankulovska.

  Istakla je da će policija i dalje insistirati da počinioci stravičnog čina odgovaraju za petostruko ubistvo.

  Izvor: Al Jazeera

  #8293
  Avatar
  Anonimno

  Hiljade muslimana protestira ulicama Skoplja

  11 maj 2012 Izmijenjeno 14:56 CEST
  U toku su protesti zbog optužbi da je za ubistvo pet Makedonaca kriv ‘radikalni islam’, izvještava reporter Al Jazeere.

  Piše: Edin Krehić

  SKOPLJE – Hiljade muslimanskih demonstranata, mahom Albanaca, nakon džume-namaza počelo je protest u Skoplju zbog policijskih optužbi da je za ubistvo pet Makedonaca praktično kriv „radikalni islam“.

  Satima ranije, u aščinicama i parkovima u skopskoj čaršiji sve priče bile su isključivo usmjerene ka protestima, dan prije nego što će i etnički Makedonci izaći na ulice u Skoplju u kojem se osjeti međuetnička napetost.

  Desetine hiljada muslimanskih vjernika prisustvovalo je džuma-namazu u Jahja-pašinoj džamiji, gdje je bila i ekipa Al Jazeere, a tokom koje efendija nije spominjao proteste.

  Nakon što je molitva okončana, Jahja-pašina džamija, koja sa haremom prima blizu 2.000 vjernika, postala je središte okupljanja demonstranata.

  Dva plakata dominirala su žarištem okupljanja: „Muslimani nisu teroristi“ i „Sopot dva“.

  Ovim drugim plakatom Albanci žele poručiti kako je ubistvo pet ljudi, a potom privođenja Albanaca i povezivanje sa ‘radikalnim islamom’, montirani proces.

  U prvom Sopotu 2002. godine, jedan Albanac stariji od 70 godina uhapšen je, optužen i osuđen da je postavio minu pod vozilo NATO-a u selu Sopot između Skoplja i Kumanova, kada su poginula dva Rumuna.

  Starac je još u zatvoru, a Albanci se nisu pomirili sa policijskom istragom i odlukom Suda, te vjeruju da starac nije kriv.

  Ovaj slučaj vide kao znak da su Albanci dežurni krivci.

  Čini se da je medije najviše privlačila zelena zastava sa arapskim slovima na kojoj je ispisan šehadet: „Allah je jedan, nema Boga osim Njega i Muhamed je njegov rob i poslanik“.

  Uvrede i generaliziranje

  Brojne policijske snage okupljene su ulicama kojima prolazi kolona na putu ka Vladi, gdje će se demonstracije okončati.

  Demonstranti iz ostalih džamija pridružuju se koloni, kao i oni iz dijelova Skoplja naseljenog pretežno Albancima i muslimanima.

  „Samim tim što je ovoliko naroda izašlo prošlog petka i ovaj put, ukazuje da je narod nezadovoljan i duboko pogođen uvredama vjerskog identiteta na početku istrage“, kaže za Al Jazeeru jedan od demonstranata, doktor Fatmir Kovaci.

  On je nezadovoljan time što su pojedini mediji prošlosedmični protest prikazali kao podršku terorizmu i protivljenje policiji.

  „Mi demantiramo to i mi bismo htjeli da se policijska operacija korektno i uspješno provede u korist svih nas, ali da se ničiji vjerski ili nacionalni identitet ne vrijeđa generaliziranjem“, zaključio je on.

  Izvor: Al Jazeera

  #8310
  Avatar
  Anonimno

  Kao sto mozemo vidjeti u Makedoniji je veoma osjetljiva situacija tako da je to situacija koja se moze lako zapaliti. Makedonci znaju da nece biti vecina u Makedoniji i da muslimani polako osvajaju svaki dio Makedonske teritorije. Skopje vec sada lici na muslimanski grad i ima puno muslimana. U Albansku etnicku teritoriju je uvrsteno i Skopje tako da nikakva dioba ne bi odgovarala gdje ne bi ukljucivala Skopje. Zato ne mozemo se boriti za prekrajanje Makedonije ali mozemo se boriti za slobodu Islama kako bi u neko dogledno vrijeme muslimani osvojili Makedoniju. U tome je stvar sto Makedonci zele da izazovu incidente i da naprave razlog da se muslimani isele iz Makedonije i da im se smanji broj u zemlji. naravno to nece uspjeti jer muslimani ce se boriti i muslimani nece odlaziti iz Makedonije. naravno Makedonci ne bi smai zapocinjali niakakvu akciju daije Srbije i da nije njene podrske. Srbija je jedini faktor koji moze izazvati rat u bilo kojem dijelu teritorije bivse Jugoslavije. Zato se sa Srbijom treba biti oprezan i mora se biti uvijek spreman na borbu.
  U Makedoniji se dobro njeguje islam i ima puno nase brace koji su pustili bradu i koji redovno klanjaju. Islam je ejdna tradicija u Makedoniji pa cak veca tradicija od Kosova. Zato je tome razlog sto je smanjen nacionalni zanos Albanaca u Makedoniji. isto tako u Makedoniji ima jedan broj Bosnjaka i Roma pa cak u Makedoniji se nalazi najvece Romsko naselje Sutka koja je predgradje Skopja. Kako saznajem mnogi Romi su se orkenuli islamu i imaju u svojem naselju veliku dzamiju. Imaju dobrog hatiba koji ih vodi. Puno Roma je pustilo bradu tako da Romi vise nemaju epitet kradljiavaca i to se izgubilo. Romi su bili poznati kao kradljivci samo u vrijeme komunizma i bezvjere a sada je zanjih doslo vrijeme islama gdje svaki Rom sebe pronalazi u muslimansku naciju. Oni bez epiteta kradljivaca izgledaju kao i svi ostali muslimana i slicni su muslimanima iz Indije i Pakistana. Allah ih uputio na Pravi Put i ucvrstio Iman. Amin. Prije bih dao sestru vjerniku Romske nacionalnosti nego nekom Bosnjaku koji ne klanja. To su sada muslimani i to su cisti muslimani.

  #8312
  Avatar
  Anonimno

  Jesu li ti Romi muslimani tipa Muharem Serbezovski, da nisi i ti njihov dzemat?
  Gledao sam kako im hodza zenama istjeruje dzine, torabi je nula koliko ovaj hodza moze ruke pod suknju da zavuce a jos nekakav podugacak ruke ko u hobotnice, imas dokumentarac na internetu ako osobno nisi prisustvovao obredima iscjeljenja, ipak je puno jaci dozivljaj u zivo…

  #8318
  Avatar
  Anonimno

  ESSELAMUN ALEJKUM VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU brate saur
  u makedonii se desilo nesta drugo sta kafirski medii nece da obelodenu
  kafiri suse igrali sa nasom vjerom snasim kuranom sa sunneta resulullaha sallalahu alejhi ve sellem i
  sa hidzabom nase majke po vjeri

  #8321
  Avatar
  Anonimno

  kad nagem malo vremena otvoricu jednu temu insaallah i objasnicu neke stvari
  detalnije probao sam sa youtube da kopiram video ali nisam uspeo

  #8322
  Avatar
  Anonimno

  ati vekase danisi slucajno probao da praktikujes tukiju na nama jer o situacii u makedoniju ti pojma nemas
  ti samo pipas puls bracama nek znaju nkafiri u makedoniju i svugde po svetu da nemoze vise da nas plase jer nemavise mesta u nasa srca za strah od kjafira nasa srca su puna takvaluka i srdzbu prema njima daih allah dragi sve do jedan pobije nasim rukama insaallah!amin

  #8324
  Avatar
  Anonimno

  Naravno. Kafiri su izvodili maskenbal predstavu i jedan od njih je predstavljao Hodzu koji mase Kur'anom tokom klanjanja muskom spolnom organu. Mislim to je jedna ruzna slika i to samo mogu kafiri izmsliti. Zbog toga su spaljene dvije crkve i to je izazvalo mrznju muslimana prema krscanima. Inace, ovo se odmah da vidjeti da je montiran proces i da ima za cilj diskreditovanje muslimana pred svijetom a narocito Albanaca koji su na neki nacin “omiljeni” Amerikancima. Makedonci nisu htjeli posumnjati na UCK ili na Albansku Nacionalnu Armiju nego su odmah istakli da se radi o Radikalnim Islamistima. To ima za cilj da se povede jos jedan rat gdje bi se muslimani u Makedoniji ucinili manjinom koja ne bi bila opasna za Makedoniju. Naime krscani zele da Makedonija ostane krscanskom zemljom i da prirodni prirastaj muslimana bude manji. Mislim da mozemo uzeti ovo kao iskustvo sto bi se desilo da muslimani pocnu postajati vecina u Bosni i Hercegovini. Mislim da bi doslo do slicnog scenarija koji bi natjerao muslimane na rat. Inace, mi muslimani se ne trebamo bojati rata i moramo biti spremni uvijek za rat jer cilj muslimana mora biti sirenje Islama na Balkanu i povratak Balkanskih teritorija Islamu. Muslimani u Makedoniji mogu uzeti i Skopje kao svoj grad i sigurno je da se muslimani nikada nece odrijeci Skopja jer taj grad ima puno muslimana. Da bude vece ironije krscani su poceli postavljati spomenike sirom Skopja sve u cilju kako bi izmijenili Islamsku arhitekturu u tom gradu. Poceli su postavljati andjele, kipove nekih antickih junaka kao u predislamsko vrijeme. To sve izaziva muslimane i mislim da ako ovako nastave krscani, da se nece na dobro zavrsiti.
  Dzihad na Balkanu je vazan za nas muslimane jer nista nije rjeseno ratom na bivsim prostorima SFRJ. Muslimani tada nisu razmisljali o Dzihadu i bili su zateceni ratom. Sada kad imamo Bosnu kao cjelovitu drzavu mi moramo sve uciniti kako bi smo smanjili broj krscana u Bosni. Moramo biti spremni na rat kako bi smo se borili za Islamsku drzavu Bosnu. Albanci su imali srece sto nakon odlaska Osmanlija nisu bili mnogo na udaru krscana kao Bosnjaci. Bosnjaci su dozivjeli genocid odmah nakon odlaska Osmanlija. Zato mi draga braco i sestre, imamo Albaniiju i Kosovo, kao Islamske drzave sa sekularnim vodjstvom. Ipak to je uspjeh gledajuci na to da je Dzihad bio nepoznanica kod muslimana. Nije istina, da se mi moramo pomiriti sa cinjenicnim stanjem na Balkanu i prepustiti krscanima vodjstvo. Bosna nije rjesena i Bosna se mora izboriti ratom. Moraju se vratiti svi Bosnjaci iz Turske u Bosnu i naseliti Bosna muslimanima tako da za Dzihad imamo kapital jake populacije. Zatim mozemo jednog dana povratiti sve teritorije Bosne i Hercegovine. Ovo nije masta nego je ovo realnost koja se mora desiti jer Bosansko pitanje nije rjeseno. Isto tako i Sandzak je vazan jer Sandzak povezuje muslimane iz Bosne sa muslimanima Kosova, Albanije i Makedonije. Neprijatelj je sve cinio samo kako bi odvojio muslimane od ostalih muslimana na Balkanu tako da je ovo sada samo primirje koje ce trajati onog momenta kad se muslimani odluce na Dzihad i na konacno oslobodjenje muslimanskih teritorija na Balkanu.

  #8326
  Avatar
  Anonimno

  idi i prodaj te tvoje bajke nekom drugom
  aa za dzihad ima ko da misli ELHAMDULILLAH
  :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1:

  #8327
  Avatar
  Anonimno

  JA MISLIM DASU POGRESILI STASUTI PONISTILI BAN
  jer sise vratio samo da sies smutnju
  A ALLAH NAJBOLJE ZNA

  #8328
  Avatar
  Anonimno

  :zast: :zast: :zast:

  Zasto? Zato sto se zalazem za Dzihad na Balkanu? Zato sto hocu da pokrenem one trutove koji prate Dzihad u Afganistanu i time se zadovoljavaju? A kad im se spomene Dzihad na Balkanu tada se uvrijede jer ne zele ici u sumu nego zele ugodno zivjeti u svojim kucama i pratiti Dzihad preko internata. Mislim to je licemjerno.

  #8329
  Avatar
  Anonimno

  e onda trebas samo sacekati jer i mi cekamo
  a insaallah neces dugo cekati

  #8330
  Avatar
  Anonimno

  Inshallah.

  :soldier:

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 17)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na sajtu

video

Afganistan: U odvojenim napadima, talibani ubili ili ranili 7 američkih i...

Talibanski infiltrator ubio i ranio 7 američkih vojnika u Ghazniju Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid objavio je kako je njihov borac koji se infiltrirao u afganistansku...
tewhid-islam

Bez tewhida nema islama