Subha o izrucivanju mudzahida s dokazivanjem izrucavianja Ebu Basira Kurejsijama od strane Poslanika

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 943 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #14059
  Anonimno
  Gost

  Pitanje:
  – Jedan od uslova u ugovoru na hudejbiji je bilo i to da se svaki musliman koji dodje u Medinu vrati nazad Kurejsijama, a od toga je i dogadjaj koji se desio sa Ebu Basirom radiallahu anhu i zbog toga neki spominju ovu subhu i dokazuju sa izrucivanjem Ebu Basira radiallahu anhu Kurejsijama odobrenje pomaganja taguta sa zidovima i krscanima, i njihovo (taguti) izrucivanje mudzahida njima, i u Gvantanamu i u Bagramu i u tajnim zatvorima i u ostalim za koje nema potrebe da se spominju. Pa kako se odgovara njima?
  Odgovor:
  – Ovo je tagutski ne ispravan kijas (analogija), u njemu se ne poistovjecavaju ogranak i osnova kako bi se doslo do njegovog propisa, a osnova je Vjerovjesnik alejhi selam o kome je Uzviseni Allah rekao: (On ne govori po hiru svome. To je samo objava koja mu se objavljuje) [nedzm 2,3] I zbog toga kada je vratio onoga koga je vratio od nemocnih rekao je: (O Ebu Dzendele budi strpljiv jer zaista ce Allah dati tebi i onome ko je s tobom od nemocnih spas i izlaz.) ovo je kod Buharije a kod Muslima u Sahihu: (A onaj koji nam bude dosao Allah ce mu dati spas i izlaz); a uistinu tako je i bilo.
  I ovo je ono o cemu je rekao imam ibn Hazm u knjizi “El-Ihkaam” [5/26] : “…da Vjerovjsenik nije vratio ni jednog muslimana nevjernicima u tom periodu a da mu Allah nije objavio da oni (vraceni) nece biti iskusavani o svojoj vjeri niti o dunjaluku i da ce oni bti spaseni obavezno…” sve dok je rekao: “ A Uzviseni Allah je vec rekao opisujuci Svog Vjerovjesnika: (On ne govori po hiru svome. To je samo objava koja mu se objavljuje) [nedzm 2,3], i mi smo ubjedjeni da je obavjestavanje Vjerovjesnika alejhi selam o svakom onom ko mu dodje od nevjernika Kurejsija kao musliman da ce mu Allah dati spas i izlaz, objava od Allaha ispravna, pa zabranjenost je postala ispravna bez sumnje od uznemiravanja na dunjaluku i ahiretu za onog ko mu bude dosao od njih sve dok se ne upotpuni njegovo spasavanje od ruku nevjernika, u ovo ne sumnja musliman koji ima ispravno razmatranje, i ovo je stvar koju ne zna niko od ljudi nakon Vjerovjesnika alejhi selam, i nije dozvoljeno muslimanu da postavlja ovaj uvjet (sart) a niti da ga ispuni kada ga postavi, zato sto on ne posjeduje znanje o nepoznatom (gajb) koje je Allah objavio Svome Poslaniku alejhi selam, a kod Allaha je uspijeh”.
  A sto se tice ogranka s kojim se zeli pripajanje njihovog propisa s njime, pa oni su taguti koji su uzeli Ameriku za svog prijatelja i pomogli je protiv mudzahida, oni su oni koje je Allah opisao Svojim govorom: (Oni su pravi neprijatelji, pa ih se pricuvaj Allah ih ubio kuda se odmecu!) [munafikuun 4].
  I u govoru Uzvisenog: (Ni rodbinstvo ni sporazum, kada je vjernik u pitanju, ne postuju, i sve granice zla prelaze.) [teuba 10].
  I u govoru Uzvisenog: (Oni koji ne vjeruju trose imetke svoje da bi od Allahova puta odvracali oni ce ih sigurno utrositi, zatim ce zbog toga zaliti in a kraju ce pobijedjeni biti. A oni koji ne budu vjerovali – u Dzehennem ce biti potjerani.) [enfaal 36].
  A oni znaju i ubjedjeni su da onoga koga izruce od vjernika svojim prijateljima od protivnika vjere moze biti ubijen ili zlostavljan i mucen a mozda se cak i njegova cast skrnavi ili bude odvracen od svoje vjere, i pored toga oni to cine!! I sklapaju ugovore za potpomaganje protiv mudzahida na svojim zasjedanjima i za borbu protiv dzihada kojeg nazivaju terorizam..
  Zbog toga a i zato sto kijas (analogija) ovde nije ispravan; a rekao je ibn El-’Arabi u knjizi “Ahkamu El-Kuraan” [4/1789]: “A sto se tice njegovog sklapanje ugovora o tome da vrati njima svakog ko bude primio islam to nije dozvoljeno nikom nakon Vjerovjesnika alejhi selam”.
  (Ebu Muhammed El-Makdisi)
  fetva se nalazi na slijedecem linku: http://tawhed.ws/r?i=0504095u

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.