Suze radi Allaha Uzvišenog

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 8 years by AvatarAnonimno. This post has been viewed 1907 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #10920
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Da li si nekad iskreno zaplakao radi Allaha, azze ve dželle???

  “O, robe! O ti, koji život provodiš na ovom svijetu. O, Allahov robe, da li si nekad zaplakao radi Allaha, azze ve džell.? Jesi li sebi nekad postavio ovo pitanje, ili dunjalučke stvari su preče, harami su preči, zadovoljavanje svojih prohtjeva i šejtana je preče.

  Kada si zadnji put zaplakao radi Allaha, Uzvišenog? Suze liju niz ljudska lica, ali te suze imaju li svrhu, zbog čega su potekle. Problemi, problemi nas guše i ubijaju, ne možemo se rješiti dunjalučkih problema, a kako bi nam bolje bilo kad bi se u svemu oslonili na Allaha, dželle ve ala., ali pritom da se trudimo i radimo, da manje pravimo greške i da se hrabro borimo protiv svega lošeg, protiv šejtana, protiv grijeha. Da naše lice bude vlažno, ali samo zato što nismo pokorniji Allahu, dželle ša'nuhu., što nismo bliži Njemu.

  Da nam u ovome bude uzor Abdullah ibn Abbas,radijallahu anh, kome su suze ostavile trag od toga koliko bi on plakao kad bi se sjetio Allaha, Veličanstvenog. Srca su nam kamen kad se spomene Allah, dž. š.
  Zamisli o robe, da se srca na spomen Allaha, azze ve džell., smiruju, da se oči napune suzama, pred Njegovom Veličinom, glave da pognemo i zatreperi glas, da li je to tako, počinjem od sebe… Sve je na dunjaluku prolazno, sve! Ovaj život će proći ma koliko god trajao i šta preostaje posle ovog dunjaluka do polaganje računa i Ahiret. Tada ćeš zaplakati što nisi zaplakao radi Allaha, tebareke ve teala, na dunjaluku.

  Svi mi pitamo i istražujemo kada će Sudnji dan, a jesmo li spremni za Sudnji dan. Možda će sutra, možda za godinu, dvije, samo Allah zna, niko drugi. Kako kaže Allah, subhanehu ve teala, u Kur’anu: “Ja sam uistinu, Allah, drugog boga osim Mene nema, zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj, da bih ti uvijek na umu bio. Čas oživljenja će sigurno doći i od svakog ga tajim. I kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti i neka te nikako ne odvrati od vjerovanja u nj onaj koji u Njega ne vjeruje i koji slijedi srtrast svoju, pa da budeš izgubljen!” (Ta-ha, 14-16) On je Vladar nad vladarima, Gospodar nad gospodarima, Uzrok svih uzroka, pa zar zbog svoga Gospodara ne bih suzu pustio jednom makar u životu.

  I sjeti se hadisa gdje Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve ala alihi ve ashabihi ve sellem, kaže: “Sedmorica će biti u hladu Arša kada drugog hlada neće biti“ – jedan od tih sedmorice je i čovjek koji se iskreno sjeti Allaha, dž.š., pa zaplače. Ako si nekad iskreno zaplakao radi Allaha, dž.š., znaćeš da se taj osećaj ničim ne menja da su te suze vrednije nego čitav dunjaluk i sve što je na njemu, i shvatićeš da ništa nije vrednije tvojih suza do Allaha, Milostivog, Samilosnog.

  Sjeti se smrti Allahov robe Sudnjeg dana, tamo nema ni pomagača ni zaštitnika, osim ako se Allah Uzvišeni ne smiluje, znaj da ćeš Allahu odgovarati kako za svaku riječ koju si izgovorio tako i svako djelo koje si uradio, malo ili veliko, loše ili dobro.
  Želiš li da te ugosti melek Ridwan u džennetskim prostranstvima, ozarenog lica sa dobrošlicom na svojim usnama ili pak melek Malik, strašnog izgleda koji prema tebi neće imati nikave milosti i koji se Allahovoj naredbi opirati neće?

  Neka nas Allah učini od onih kojima suze stalno liju zbog Allaha, azze ve džell., i zbog ničeg drugog posebno ne zbog dunjalučkih prolaznih stvari.”

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,570LikesLikes