SVOJSTVA VJERNIKA

 • This topic has 11 odgovora, 5 glasova, and was last updated prije 11 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 1324 times
Pregledavate 12 postova - 1 do 12 (od ukupno 12)
 • Autor
  Postovi
 • #14094
  Anonimno
  Neaktivan

  SVOJSTVA VJERNIKA
  HATIB: Šejh Muhammed b. Usejmin,rhm.
  Pripremio: Anes Halilović

  Hvala Allahu, vlasniku milosti i dobročinstva, Koji koga hoće imanom, uputom u vjeru, daruje. Svjedočim da je samo Allah Božanstvo, On nema druga, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. Poslao ga je, pred Sudnji dan, sa uputom i vjerom istinitom kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje da, po Njegovom naređenju, Allahu poziva i kao svjetiljku koja sija.

  Neka je salavat Allahov i selam neizmjerni na njega,njegovu časnu porodicu i njegove ashabe (drugove).

  O ljudi, (poštovana i cijenjena braćo)! Bojte se Uzvišenog Allaha i znajte da je najveća blagodat koju rob može dobiti ta da bude upućen u iman (vjerovanje). Zato molite Allaha da vam iman dragim i obljubljenim učini, da ga u vašim srcima uljepša i okiti, a da vam nevjerstvo, griješenje i neposlušnost mrskim i odvratnim učini.

  Iman se ne postiže golim izjavama i hvalisanjem niti pukim željama i nadama, nego je iman ono što se duboko u srcu nastani i što, nakon toga, djela potvrde.

  Iman je očitovanje jezikom, vjerovanje srcem i potvrđivanje djelima (prakiikovanje organima); povećava se poslušnošću i pokornošću, a umanjuje neposlušnosću i nepokornošću. On ima šest ruknova ili temelja, a to su: vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i kader (Allahovo određenje), bilo dobro ili zlo. Iman, također, ima svoje alamete ili znakove (obilježja), a to su: sedamdeset i nešto ogranaka imana. Uzvišeni se Allah u mnogobrojnim kuranskim ajetima obraća vjernicima putem naređenja i zabrana, jer iman njihov Ih poziva da izvršavaju naredbe a klone se zabrana, dok onaj koji jezikom očituje da je mamin, vjernik, a ne izvršava ono što mu je Allah naredio niti se kloni onoga što mu je zabranio, nije iskren svom proklamovanju imana, odnosno svojoj tvrdnji daje vjernik. Uzvišeni Allah kaže:

  وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ وَبِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَمَا هُمْ بِمُؤْمِنِينَ

  „Ima ljudi koji govori: ‘Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet a oni nisu vjernici’,

  يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَمَا يَخْدَعُونَ إِلَّا أَنْفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ

  Oni nastoje da prevare Allaha i one koji vjeruju, a oni, i ne znajući, samo sebe varaju.” (El- Bekara: 8-9)

  Iman je ishodište i pokretačka snaga za dobra djela i pohvalna svojstva. Uzvišeni kaže:

  إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

  „Pravi su vjernici samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju;

  الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ

  oni koji molitvu (namaz) obavljaju i dio od onoga što im Mi dajemo udjeljuju.

  أُولَٰئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا

  Oni su, zbilja pravi vjernici.“ (El-Enfal: 2-4)

  Iman koriguje djela i čini ih da budu primljena (kabul) kod Uzvišenog Allaha.

  مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

  „Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo da ti da proživi lijep život i doista, nagraditi ćemo ih boljom nagradom nego što su zaslužili.” (En-Nahl,97)

  Nasuprot tome, bez imana ili vjerovanja ne prima se ni jedno djelo — ma koliko

  ona mnogobrojna bila. Uzvišeni kaže:

  وَقَدِمْنَا إِلَىٰ مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَنْثُورًا

  „I mi ćemo pristupiti djelima njihovim koja su učinili i u prah i pepeo ih pretvoriti” (El-Furkan: 23)

  Vjernici su oni koji se u slučaju sporova i međusobnih razilaženja za sudiju obraćaju Knjizi Allahovoj i sunnetu (praksi) Poslanika Njegovog.

  إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

  “Kada se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi samo reknu: Slušamo i pokoravamo se! – Oni će uspjeti.” (En-Nur: 51)

  Što se, pak, nevjernika i munafika tiče, oni od suda Allahovog i Poslanika Njegovog leđa okreću, odbijaju da se njima za presudu obrate i žele da im sude ‘faragiti’ (oni kojima se mimo Allaha pokorava) i “pozitivni” ljudski zakoni. O njima Uzvišeni Allah kaže:

  وَيَقُولُونَ آمَنَّا بِاللَّهِ وَبِالرَّسُولِ وَأَطَعْنَا ثُمَّ يَتَوَلَّىٰ فَرِيقٌ مِنْهُمْ مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ ۚ وَمَا أُولَٰئِكَ بِالْمُؤْمِنِينَ

  A licemjeri govore: ‘Mi vjerujemo u Allaha i Poslanika i pokoravamo se’, zatim neki od njih glave okreću; nisu oni vjernici.

  وَإِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ إِذَا فَرِيقٌ مِنْهُمْ مُعْرِضُونَ

  Kad budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi, neki od njih odjednom leđa okrenu ” (En-Nur: 47-48)

  I kaže:

  أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَنْ يَتَحَاكَمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَنْ يَكْفُرُوا بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُضِلَّهُمْ ضَلَالًا بَعِيدًا

  “Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, pa ipak žele da im se pred šejtanom sudi, a naređeno im je da ne vjeruju u njega. A šejtan želi da ih u veliku zabludu navede.

  وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا إِلَىٰ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ رَأَيْتَ الْمُنَافِقِينَ يَصُدُّونَ عَنْكَ صُدُودًا

  Kad im se kaže:'Prihvatite ono što Allah objavljuje, i Poslanika!'— vidiš licemjere kako se od tebe sasvim okreću,” (En-Nisa’: 60-61)

  Robovi Allahovi (draga braćo)! U ovom našem sadašnjem vremenu i savremenom dobu ima onih koji žele da budu vjernici samo po imenu; žele vjeru (iman) bez djela i prakse, vjeru bez namaza, bez zekata, bez posta i bez hadža, čak žele vjeru (iman) bez tevhida i bez akideta?! Žele da su vjernici, pored klanjanja kaburima i mezarima (turbetima), evlijama i dobrima?! Žele da su vjernici pored sprovođenja “pozitivnih” ljudskih zakona i obraćanja “tavagitima” (šejtanima i njihovim saradnicima) u rješavanju međusobnih sporova i parnica (nesuglasica), a da bi se iman ostvario i postojao, neophodno je zanijekati “taguta” — otkazati pokornost šejtanu i onima kojima se mimo Allaha robuje. Uzvišeni kaže:

  فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىٰ لَا انْفِصَامَ لَهَا

  “Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha, drži se za najčvršću srezu, koja se neće prekinuti.” (El-Bekara: 256)

  Da bi ibadet bio voljan i ispravan mora se odbaciti vjera u “tagute” (kumire). Uzvišeni kaže:

  وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ

  “Mi smo svakom narodu poslanika poslali: Allahu se klanjajte, a kumira se klonite!” (En-Nahl: 36)

  I kaže, Uzvišen neka je On:

  وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا

  “Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte!” (En-Nisa’,36)

  Robovi Allahovi (draga braćo)! Postoje grijesi koji su manji od širka (pripisivanja druga Allahu) i koji ne poništavaju iman i ne izvode iz vjere, ali ga umanjuju i slabe, pa je, stoga, vjernik dužan kloniti se svih grijeha kako bi sačuvao i zaštitio svoj iman ili svoje vjerovanje. Tako treba kloniti se varanja u poslovanju, pretjerivanja u svađi, laži u govoru, neispunjavanja zadatog obećanja, pronevjere amaneta, izdaje zadatog ugovora fahda), ogovaranja, klevetanja i tračanja. Zatim čuvati se nedozvoljene (haram) zarade, pa da izbjegava kamatu, uzimanje mita i jedenja jetimskog imetka. Da se drži daleko od ružnih osobina i prostačkog ponašanja, pa da nikoga ne grdi, ne vrijeđa i ne psuje, jer mu'min (vjernik) nije klevetnik niti onaj koji proklinje ili se bestidno i nepristojno ponaša, odnosno odvratne i nedolične riječi izgovara. On voli svome bratu vjerniku ono što voli i samome sebi i nastoji izmiriti zavađene i nesložne, prema riječima Uzvišenog:

  إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ

  “Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata…” (El-Hudžurat:10)

  Osjeća bol i patnju svoje braće vjernika, ravnajući se prema riječima Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem,: “Primjer vjernika mu'mina u međusobnoj ljubavi i samilosti jeste kao primjer (ljudskog) tijela; kada se jedan njegov organ razboli, bdiju nad njim i čuvaju ga svi ostali organi (dijelovi).”

  Jedno od svojstava i karakteristika vjernika jeste i to da budu zahvalni kada su u izobilju i rahatluku, a da se strpe kada su u oskudici i problemima. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, veli: “Čudna je stvar vjernika (mu'mina), sve što mu se desi dobro mu je, i nije nikome tako osim njemu (vjerniku). Ako ga zadesi blagostanje i sreća, zahvali se — pa mu bude dobro, a ako ga zadesi bijeda i nesreća, strpi se — opet mu bude dobro.”

  Braćo vjernici! A kao što grijesi umanjuju iman i slabe ga, isto tako ga dobra povećavaju i jačaju, jer,

  إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

  Pravi su vjernici samo oni čija se srca trahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju, (El-Enfal: 2)

  I kaže, Uzvišen neka je on;

  هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَعَ إِيمَانِهِمْ

  “On uliva smirenost u srca vjernika da bi još više povećali (učvrstili) vjerovanje koje već imaju.” (El-Feth: 4)

  Iman se povećava učenjem Kur'ana, činjenjem dobrih djela, druženjem sa dobrim ljudima, te zikrullahom (spominjanjem Allaha). Uzvišeni kaže:

  الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

  ,, one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju—a srca se, doista, kad se Allah spomene, smiruju!” (Er-Ra'd:28)

  Zato se držite, o robovi Allahovi, onog što će ojačati vaš iman (vjerovanje) i podignuti vaše deredže (stupnjeve ili položaje) kad Allaha.

  EUZU BILLAHI MINEŠ- ŠEJTANIR-RADŽIM (Utječem se Allahu od prokletog šejtana):

  لَيْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَىٰ حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَالسَّائِلِينَ وَفِي الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُوا ۖ وَالصَّابِرِينَ فِي الْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ وَحِينَ الْبَأْسِ ۗ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ

  “Nije čestitost u tome da okrećete lica svoja prema istoku ili zapadu; čestiti su oni koji vjeruju u Allaha, i u onaj svijet, i u meteke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima – namjernicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kad je preuzmu, ispunjavanju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone.” (El-Bekara:177)

  obrada: Es sunne

  #14100
  Anonimno
  Neaktivan

  Braco mila,sestre drage dovite za brata Hajru jel sam danas pretjerao u raspravi i svadiose sa svojom hanumom i zamalo nisam posrno i pao ko sa krushke,nasikirosam i djecu pa Allah s.w.t. vam dao dobro obadva svijeta i vasha prsa ucinio prostranim i zashtitiovas od iskushenja koja ja i moja hanuma imamo pa vas srcem zamoljajem da dovite zamene dami Allah s.w.t. oprosti grijehe i ne rasrdise namene i nedozvoli shejtanu lanetullahi da me zavede i moje ruzne postupke prikaze mi lijepim i daq nash Gospodar uzvisheni nedozvoli dase svojim stopama vratim a ja ga molim da ucini da zemlja me proguta sada a dese sutra nevratim stopama svojim i propadnem na obadva svijeta.

  #14112
  Anonimno
  Neaktivan

  Brate Hajro, da te Allah zaštiti od iskušenja i ukaže ti na pravi put i oprosti grijehe, da tebi i tvojima olakša i da svaki hajr na oba svijeta.

  #14118
  Anonimno
  Neaktivan

  Es selamu alejkum.
  Molim Allaha Uzvišenog da tebi, tvojoj hanumi i djeci podari svaki hajr ovoga i onoga svijeta. Molim ga Milostivog da vam se smiluje i sačuva vas od svih djelovanja šejtana prokletog, vašeg nefsa i loših džina i ljudi. Molim Ga Svemilosnog da vam podari sabura i razumijevanja drugog u svakoj raspravi (a svi ih na žalost imamo) i u vašim međusobnim odnosima. Evo ti nešto što mi (kad ga se uspijem sjetiti) mnogo pomogne u bracnim raspravama:

  Kada vidiš svog bracnog druga da je ljut i da govori ono što ne dolikuje, ti njegovom govoru ne posvećuj pažnju, nemoj mu oponirati, nemoj mu ni zamjeriti na tome, jer je njegovo stanje kao stanje pijanice koji ne zna šta govori, naprotiv, strpi se određeno vrijeme, jer je njime šejtan ovladao, a njegov razum je zaslijepljen. I znaj da će on kada se smiri i kada ga prođe ljutnja zažaliti za onim što se desilo, bit će ti zahvalan na tvom strpljenju!

  -Ibn Qayyim r.a.

  Ovo sam dao i svojoj hanumi i sebi, pa se trudimo, a da se sejtan prokleti i provuče-provuče se.

  Allah vam pomogao i sačuvao svakog zla.

  #14121
  Anonimno
  Neaktivan

  thabit post=9023 wrote: Brate Hajro, da te Allah zaštiti od iskušenja i ukaže ti na pravi put i oprosti grijehe, da tebi i tvojima olakša i da svaki hajr na oba svijeta.

  Amin ahi,weijake.

  #14122
  Anonimno
  Neaktivan

  pupavac2011 post=9029 wrote: Es selamu alejkum.
  Molim Allaha Uzvišenog da tebi, tvojoj hanumi i djeci podari svaki hajr ovoga i onoga svijeta. Molim ga Milostivog da vam se smiluje i sačuva vas od svih djelovanja šejtana prokletog, vašeg nefsa i loših džina i ljudi. Molim Ga Svemilosnog da vam podari sabura i razumijevanja drugog u svakoj raspravi (a svi ih na žalost imamo) i u vašim međusobnim odnosima. Evo ti nešto što mi (kad ga se uspijem sjetiti) mnogo pomogne u bracnim raspravama:

  Kada vidiš svog bracnog druga da je ljut i da govori ono što ne dolikuje, ti njegovom govoru ne posvećuj pažnju, nemoj mu oponirati, nemoj mu ni zamjeriti na tome, jer je njegovo stanje kao stanje pijanice koji ne zna šta govori, naprotiv, strpi se određeno vrijeme, jer je njime šejtan ovladao, a njegov razum je zaslijepljen. I znaj da će on kada se smiri i kada ga prođe ljutnja zažaliti za onim što se desilo, bit će ti zahvalan na tvom strpljenju!

  -Ibn Qayyim r.a.

  Ovo sam dao i svojoj hanumi i sebi, pa se trudimo, a da se sejtan prokleti i provuče-provuče se.

  Allah vam pomogao i sačuvao svakog zla.

  Amin we ijake ahi mili na dovi i savjetu i zaista je tako,kad god osaburim hanuma bude zahvalna a i ona kada osaburi meni jase brzo pokajem,trazim halala i bolji prema njoj budem i trudim se.
  Zaista mili ahi mismo slabi i nejaki koliko god mislili dasmo jaki i koliko god imali dobro mishljenje o sebi.
  Nema snage niti moči osim u Allaha s.w.t.

  #14134
  Anonimno
  Neaktivan

  selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
  dragi brate allah te zastitio uputio i zavolio amin
  jedan nasihat od tvoga brata
  daj malo vise od tvoga vremena svojoj zeni
  nek ona spodeli svoje muke sa tobom i
  videces insa allah dacese ljubav povecati
  a zatim pomognijoj dragi brate u vjeru je pouci
  jer tako nas allah u kuranu uci da zastitimo nase familie
  na ovom svetu a insaallah i na ahiret
  i trazi od allaha sta hoces njbolje je traziti sabr
  :muslima: :muslim: :barek:

  #14135
  Anonimno
  Neaktivan

  EL UKAB post=9045 wrote: selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
  dragi brate allah te zastitio uputio i zavolio amin
  jedan nasihat od tvoga brata
  daj malo vise od tvoga vremena svojoj zeni
  nek ona spodeli svoje muke sa tobom i
  videces insa allah dacese ljubav povecati
  a zatim pomognijoj dragi brate u vjeru je pouci
  jer tako nas allah u kuranu uci da zastitimo nase familie
  na ovom svetu a insaallah i na ahiret
  i trazi od allaha sta hoces njbolje je traziti sabr
  :muslima: :muslim: :barek:

  :barek: Ahi EL UKAB
  SVAKI NASIHAT JE DOBRODOSHAO.
  Jasam u braku vec 19/20 godina i belaj je ahi shto moja porodica samnom je hadiska “ovca odvojena od stada”
  pa nas svako malo “vukovi napadaju.
  Sredina gdje zivimo je dzahilska a rahat mogu reci :”haus-moderno mushricka,kaburliska,shitska…itd.”
  Sahira na svakom koraku i rije 92 godine ih je bilo organizovano u 13 kola Allah a.w.dz. ih prokleo i ubio i toje veliki belaj,samo mala neopreznost i belaj ali mislim inshAllah dace se to promjeniti u dogledno vrijeme.
  Znaci nije sve u obicnim kucnim stvarima i problemima.
  Molim Allaha s.w.t. danas sve zashtiti,sakloni i sacuva od zli i urokljivi ociju,od zla sahira i onoga shzo oni rade,od shejtana dzinna i ljudi lanetullahi i od svakoga zla-amin.

  #14139
  Anonimno
  Neaktivan

  AMIN!
  dragi brate ima 8 godina kako sam u braku elhamdulillah
  moja zena je od jednu kkomunisticku familiju tako da ija sam prosao tim putem
  sada elhamdulillah klanja svaki namaz elhamdulillah
  i moje dve devjcice klanjaju uz nju a i onaj mali pada na segdu elhamdulillah
  dragi brate ako tie tesko u tu okolinu da zivis islamski zivot
  dati allah daragi pomogne da nages bolje mesto u kome ceti biti lakse
  da zivis islamski nacin zivota vallahi brate ono sto zelim sebi to zelim i tebi
  dati allah dragi olaksa i oprosti grehe AMIN

  #14147
  Anonimno
  Neaktivan

  EL UKAB post=9050 wrote: AMIN!
  dragi brate ima 8 godina kako sam u braku elhamdulillah
  moja zena je od jednu kkomunisticku familiju tako da ija sam prosao tim putem
  sada elhamdulillah klanja svaki namaz elhamdulillah
  i moje dve devjcice klanjaju uz nju a i onaj mali pada na segdu elhamdulillah
  dragi brate ako tie tesko u tu okolinu da zivis islamski zivot
  dati allah daragi pomogne da nages bolje mesto u kome ceti biti lakse
  da zivis islamski nacin zivota vallahi brate ono sto zelim sebi to zelim i tebi
  dati allah dragi olaksa i oprosti grehe AMIN

  Allahu ekber we lillahilhamd!
  Nisam josh se susreo uzivo ili ovako sa Allahovim s.w.t. robom a da nisam dozivio iskrenost u govoru i dovama i zaista robovi Milostivoga su samilosni jedan prema drugome i shto zele sebi to zele i bratu a i vishe od toga.
  Eto mli ahi,samo jedna recenica u kojoj fitra u srcu kaze daje iskrena i insan bismillahi zavoli insana a daga nikad nije ni vidio pa sunet je i reci brate :”zavolih te bismillahi”
  Dati Allah svemilosni podari ono shto zelish a nemash i sacuva i sakloni od svakoga zla ono shto imash a volish-amin.

  #14153
  Anonimno
  Neaktivan

  Brate Hajro, selam alejkum! Ti si pošten insan čim priznaješ svoje greške, a iz toga se vide i tvoj karakter i tvoja veličina. Nek te dragi Allah s.w.t.a. sačuva, tebe i tvoju porodicu i svaki vam hajr podari.

  Halid Ibn Velid post=9005 wrote: SVOJSTVA VJERNIKA
  …Robovi Allahovi (draga braćo)! Postoje grijesi koji su manji od širka (pripisivanja druga Allahu) i koji ne poništavaju iman i ne izvode iz vjere, ali ga umanjuju i slabe, pa je, stoga, vjernik dužan kloniti se svih grijeha kako bi sačuvao i zaštitio svoj iman ili svoje vjerovanje. Tako treba kloniti se varanja u poslovanju, pretjerivanja u svađi, laži u govoru, neispunjavanja zadatog obećanja, pronevjere amaneta, izdaje zadatog ugovora fahda), ogovaranja, klevetanja i tračanja….
  obrada: Es sunne

  Allah s.w.t.a. je u Kur'anskom ajetu odredio smjernice muslimanima od koga se smiju uzeti vijesti a od koga ne smiju: ” O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.” (Hudžurat, 6).

  #14155
  Anonimno
  Neaktivan

  Brate Hajro, selam alejkum! Ti si pošten insan čim priznaješ svoje greške, a iz toga se vide i tvoj karakter i tvoja veličina. Nek te dragi Allah s.w.t.a. sačuva, tebe i tvoju porodicu i svaki vam hajr podari.

  Alejkumuselam we rahmetullahi we berekatuhu.
  Amin na dove,sva zahvala i velicina pripadaju samo Allahu gospodaru nebesa i zemlje a ja ga molim da ti podari dobro obadva svijeta ummhanuma.

Pregledavate 12 postova - 1 do 12 (od ukupno 12)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.