Traženje dozvole za ulazak u tuđu kuću

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 9 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 1922 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #10326
  Anonimno
  Neaktivan

  ” O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne pozdravite, to vam je bolje, poučite se.A ako u njima nikoga ne nađete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti , a ako vam se rekne: vratite se – vi se vratite , bolje vam je, a Allah zna ono što radite.”
  (en-Nur:27-28)

  ” … I uđite u kuće na njihova vrata … ”
  (el-Bekara:189)

  Dozvoljeno je ući u kuće koje su prazne ako imamo neki dozvoljen posao da uradimo, kao što su kuće pripremljene za goste:
  ” Nije vam grijeh da ulazite u nenastanjene zgrade, u kojima se nalaze stvari vaše, a Allah zna ono što javno pokazujete i ono što krijete.”
  (en – Nur:29)

  Ne treba se previše stiditi da jedemo u kućama prijatelja i rođaka, niti u kućama čije ključeve posjedujemo, ako se niko tome ne protivi.
  ” Nije grijeh slijepcu, niti je grijeh hromu, niti je grijeh bolesnu, a ni vama samima da jedete u kućama vašim, ili u kućama očeva vaših, ili matera vaših, ili braće vaše, ili sestara vaših, ili stričeva vaših, ili tetaka vaših po ocu, ili daidža vaših, ili tetaka vaših po materi , ili u onih čiji su ključevi u vas, ili u prijatelja vaših, nije vam grijeh da jedete zajednički ili pojedinačno. A kad ulazite u kuće, vi ukućane njene, pozdravite pozdravom od Allaha propisanim, blagoslovljenim i uljudnim. Tako vam Allah objašnjava propise, da bi ste se opametili.”
  (en – Nur:61)

  Treba učiti djecu i sluge da ne ulaze u sobe roditelja bez dozvole u vrijeme kad se obično spava, prije sabaha, poslijepodne i poslije jacije. Ukoliko to učine slučajno, to im se inšaAllah oprašta, jer su oni stanovnici kuće i moguće je da se to dogodi.

  Zabranjeno je gledanje u unutrašnjost tuđih domova, bez dozvole njihovih stanovnika.
  Kaže Resul, sallAllahu alejhi we sellem:
  ” Ko god gleda unutar nečije kuće bez domačinove dozvole, iskopaj mu oči, i za ovo se ne plača krvarina niti odšteta.”
  (Ahmed)

  Žena koja se razvela od svog muža, prvi ili drugi put, znači još uvijek je moguće da se uda za muža ponovo, ne treba da ode niti da se natjera da ode iz kuće, sve dok čeka iddet i mora se finansijski pomagati od strane muža.
  ” O Vjerovjesniče, kad htjednete žene da pustite, vi ih u vrijeme kad su čiste pustite, a onda vrijeme koje treba da prođe brojite,i Allaha, Gospodara svoga se bojte. Ne tjerajte ih iz stanova njihovih, a ni one neka ne izlaze, osim ako očito sramno djelo ne učine. To su Allahovi propisi. Onaj ko Allahove propise krši, sam sebi nepravdu čini. Ti ne znaš, Allah može poslije toga priliku pružiti.”
  (et-Talaq:1)

  Dozvoljeno je da čovjek ostavi ženu, unutar ili izvan kuće, u skladu sa šeriatom u određenim slučajevima.
  Napuštanje njihov unutar kuća je u ajetu:
  ” … onda se od njih u postelji rastavite …”
  (en-Nisa:34)

  Što se tiče njihovog ostavljanja izvan kuće, ovo se vidi iz hadisa kada je Resul, sallAllahu alejhi we sellem, ostavio svoje žene u njihovim kućama i ostao u sobi izvan njihovih kuća. (Buhari)

  Čovjek ne bi trebao da ostaje sam preko noći u kući.
  Ibn Omer, radijAllahu anhu, prenosi da je Resul, sallAllahu alejhi we selem, zabranio da čovjek bude sam i rekao da čovjek ne treba da ostane preko noći sam niti da sam putuje. (Ahmed)
  Ovo iz razloga da ga ne obuzme osjećaj samoće, a i zbog sigurnosnih razloga, ukoliko bi ga neko napao ili se razbolio.

  Ne smije se spavati na kućnom krovu, ukoliko nema zid koji te čuva da ne padneš odozgo.
  Kaže Resul, sallAllahu alejhi ve sellem:
  ” Ko god spava na krovu kuće bez sigurnosnog zida, niko nije odgovoran za ono što mu se desi. ”
  (Ebu Davud)
  Ovo jer čovjek može u snu da se okrene, padne i možda pogine.
  U takvom slučaju, niko se ne može okriviti za njegovu smrt, niti njegov nemar uzrokuje da Allah skloni svoju zaštitu sa njega, jer on nije preduzeo određene mjere.

  Kućne mačke ne čine zdjele nečistim ukoliko piju iz njih niti čine to isto sa hranom ukoliko jedu od nje.
  Abdullah ibn Abu Qatada je htio da se abdesti, a njegov otac mu je polijevao vodu, pa je mačka došla i napila se vode, pa je on rekao:
  Čuo sam Resula, sallAllahu alejhi we sellem, da kaže:
  ” Mačke su dio ukućana i one su one koje idu slobodno u vašim kućama.”
  (Ahmed)

  #14691
  Anonimno
  Neaktivan

  Tadži Hidžabi post=4925 wrote:
  Kućne mačke ne čine zdjele nečistim ukoliko piju iz njih niti čine to isto sa hranom ukoliko jedu od nje.
  Abdullah ibn Abu Qatada je htio da se abdesti, a njegov otac mu je polijevao vodu, pa je mačka došla i napila se vode, pa je on rekao:
  Čuo sam Resula, sallAllahu alejhi we sellem, da kaže:
  ” Mačke su dio ukućana i one su one koje idu slobodno u vašim kućama.”

  (Ahmed)

  Nigde ne mogu da dobijem odgovor u vezi kerova. Znam da se kerovima zabranjuje da uđu u kuću i da se u kući drže. Može li mi neko molim vas navesti dokaz o tome?

  #14692
  Anonimno
  Neaktivan

  Prenosi se od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem da mu je melek Džibril rekao:
  “Zaista meleki ne ulaze u kuće u kojima se nalaze slike ili pas!” (hadis bilježi Muslim)

  U vjerodostojnom sunnetu je došla zabrana držanja pasa uopćeno i da onaj ko drži psa umanjuje mu se nagrada za svaki dan dva kirata (kirat je nagrada poput brda Uhuda). Iz ove zabrane je izuzeto držanje tri vrste pasa: lovačkog psa, psa čuvara stada i psa čuvara usjeva, a analogijom mnogi učenjaci su dozvolili držanje drugih vrsta pasa čija je funkcija i uloga čuvanje i zaštita nečega.

  Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem kazao: ”Ko bude posjedovao psa, to mu umanjuje svakim danom njegova djela za jedan kirat (u drugim hadisima kirat je pojašnjen da je to kao brdo Uhud) osim psa koji čuva usjeve ili stoku.” (Buharija i Muslim)

  Također, od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem kazao: ”Ko bude posjedovao psa, osim psa za čuvanje stoke, lova i usjeva, umanjit će njegovu nagradu svakog dana za kirat.” (Muslim)

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes