U raspravi o BiH dominiralo pitanje vehabija*

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti U raspravi o BiH dominiralo pitanje vehabija*

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #6505
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Članovi Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u srijedu su raspravljali o nacrtu rezolucije o Bosni i Hercegovini i pozvali čelnike te zemlje da se dogovore o reformskom putu, koji treba osigurati funkcionalnu državu i njezin put prema Evropskoj uniji.

  Rasprava je vođena o nacrtu izvještaja koji je sastavila parlamentarna izvjestiteljica Doris Pack, njemačka demokršćanska zastupnica. Na njezin izvještaj koji je predstavljen sredinom ovog mjeseca podneseno je 112 amandmana, a najveći dio rasprave posvećen je osudi vehabizma i svih drugih oblika ekstremizama, javila je Hina.

  Poziv Islamskoj zajednici u BiH da se “jasno negativno izrazi o porastu vehabizma” izazvao je veliku pažnju u toj zemlji. U Sarajevu je zbog toga izvjestiteljica Doris Pack bila žestoko kritizirana, dok je to u Banjoj Luci naišlo na odobravanje.

  Čelnici političkih skupina dogovorili su kompromisni amandman o tom pitanju, koji je u raspravi dobio široku potporu.

  U tom amandmanu Europski parlament poziva “vlasti Bosne i Hercegovine da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja u tijesnoj saradnji s međunarodnom zajednicom; izražava zabrinutost zbog ekstremizma vehabija zajedno sa svim drugim ekstremističkim tendencijama na zapadnom Balkanu; pozdravlja se hutba reisu-l-uleme Bosne i Hercegovine iz novembra 2011. u kojoj su osuđeni terorizam i nasilje kao neprijateljski činovi protiv islama i njegovih načela i vrijednosti i traži od svih odgovornih vlasti zemlje da nastave tim putem; poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području zapadnog Balkana”.

  Pack je u raspravi istaknula da je spominjanje vehabizma u izvještaju u medijima u BiH bilo prenapuhano, ali da vehabijski pokret predstavlja stvarni problem.

  Slovenski liberalni zastupnik Jelko Kacin je rekao da je za njegovu političku skupinu prihvatljiv kompromisni amandman, ali je osudio činjenicu da se vehabijama posvećuje velika pozornost.

  “Bosna i Hercegovina je komplicirana zemlja i moramo biti vrlo osjetljivi i odmjereni. Dvije trećine uvodne rasprave posvećene su vehabijama, a to je previše jer je ta pojava vrlo izolirana. BiH nije Saudijska Arabija, nego je zapadnobalkanska demokracija s vrlo jasnom evropskom perspektivom. Dvije trećine rasprave posvetili smo vehabijama, a kada se negira genocid u Srebrenici onda predstavnici međunarodne zajednice šute”, rekao je Kacin.

  Holandska zastupnica turskog porijekla Emine Bozkurt, članica evropskih socijalista, izjavila da vehabijama ne treba pridavati preveliku pažnju, a istodobno zaboravljati na “ekstremističke i nacionalističke tendencije” u cijeloj regiji.

  Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl dao je potporu izvjestiteljici Pack, protiv “koje dio bosanskohercegovačkih medija vodi kampanju”.

  “Moramo poručiti javnosti u BiH da smo mi dobronamjerno i demokratsko društvo. Stoga nije prihvatljivo da se naše izvjestitelje pokušava uplesti u unutarnjopolitičke rasprave i netolerantno vođenje rasprave koje vlada u dijelu bosanskohercegovačke javnosti. S druge strane, doista mislim da ne treba prenaglašavati neke fenomene poput vehabija jer to nije tipično za BiH ni za njezinu budućnost”, rekao je Vajgl.

  Slovački zastupnik Eduard Kukan iz Evropske pučke stranke pohvalio je izviještaj Doris Pack, kazavši da on odražava njezino duboko poznavanje regije. “Ona je imenovala i opisale probleme onakvi kakvi jesu, ne pokušavajući ih uveličavati ili umanjivati”, te da to radi “u dobroj namjeri kako bi pomogla zemlji”.

  U izvještaju i u podnesenim amandmanima poziva se međunarodnu zajednicu da razmotri potrebu i nađe rješenje za “ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR)”, ali da se pritom ne smije ugroziti stabilnost zemlje.

  U jednom od kompromisnih amandmana pozivaju se vlade BiH i susjednih zemalja “da učine sve kako bi riješili granična pitanja sa svojim susjedima bilo kroz bilateralne dogovore ili na drugi način” te se naglašava da “bilateralna pitanja trebaju riješiti strane kojih se to tiče, odlučno i u dobrosusjedskom duhu”.

  Vanjskopolitički odbor će o nacrtu rezolucije glasati u četvrtak i nakon toga uputiti na glasanje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta.

  preuzeto sa Sarajevo-x.com

  *Vehabije= naziv kojim se pokusavaju izopciti i demonizirati ljudi koji zive islam 24/7 sve dane u godini ukljucujuci i prestupnu za razliku od kozmetickih muslimana koji se u mesdzidu pojave za bajram eventualno petkom, koji su kao takvi pravi pravcati muslimani sto se europe tice.

  :soldier:

  #6507
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Svima je jasno da vecina EU politicara (Islamofoba) zele Bosnu kao prokrscansku, prodemonkratsku, sekularnu drzavu kojom ce upravljati kako zele. Allah ce i svakako kazniti najzescom kaznom kao i ove nase tzv “tradicionalista” na vlasti, koji bi sve prodali za vlastite interese i nacionalni identitet.
  Inshallah ce ovo rezultirati da Uzviseni Allah, Gospodar svih svjetova uputi na pravi put sto vise tih zalutalih “tradicionalista” pa da Allahovi robovi jednom za sve vremena uspostave Allahov zakon u BiH a EU politicari da crknu od muke.

  „Nemoj misliti da su nevjernici ti koji će uspjeti; oni ne mogu to učiniti!“ (el-Enfal, 59.)

  „Oni žele da svojim ustima utrnu Allahovo svjetlo a Allah će Svoje svjetlo upotpuniti, pa makar to bilo mrsko nevjernicima!“ (el-Saff, 8.)

  A svakako ce Islam zavladiti svijetom, mozda to ovi islamofobi predosjecaju pa sire sto vise mrznje prema Islamu i muslimanima.

  I pored svih zavjera i planova koji se kuju protiv islama i muslimana, tajno i javno budućnost pripada islamu, njegovo svjetlo obasjat će cijeli svijet, što potvrđuje hadis Poslanika, sall'Allahu `alejhi we sellem, u kome kaže:

  “Ova vjera će dostići do svakog mjesta do kog stižu dan i noć i Allah dž.š. neće ostaviti ni jednu kuću, zidanu ili od nečeg drugog pravljenu, a da u nju neće uvesti ovu vjeru ponosom ponosnih ili poniženjem poniženih. Ponosom kojim će Allah pomoći vjeru islam i poniženjem kojim će Allah poniziti kufr (nevjerstvo).” ( Prenosi Ahmed 4/103 i Hakim)

  #6508
  AvatarAbdullah Hodžić
  Participant

  :barek1: :barek1: :barek1: :barek1: Halid ibn Velid citam tekst ,i misljenja sam kao i ti..da ne trosim rijeci ..da te Allah nagradi

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Pokuđeno je da onaj koji traži dozvolu za ulazak na pitanje:...

0
Džabir b. Abdullah, radijallahu anhu, pripovijeda: "Otišao sam kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, povodom duga koji je imao moj otac te sam mu...
Enciklopedija zabrana u islamu

Zabranjeno je tražiti vlast

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes