Uzdigni se iznad nevolje

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 2111 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #16282
  Anonimno
  Neaktivan

  Zanimljivo je da kada oluja nastupi sve ptice traze zaklon u drvecu i planinama, ali samo orao ne. Naprotiv, on se uzdize daleko u visine iznad oblaka, iznad same oluje.

  Sljedeca prica govori upravo o tome. Kako se nosimo sa teskim vremenima iskusenja i boli. Kako reagujemo na njih, da li, kako i koliko se mijenjamo, Ali isto tako mozemo saznati i sta smo trenutno, stanje nase nutrine, karaktera, zdravlje naseg srca. Sve ovo se ne moze saznati sem prolaskom kroz talase iskusenja ma koje prirode bili. Najsretniji su oni koji upoznaju sami sebe, suoce se sa svojim slabostima i trudom okrenu ih u svoje vrline. Poraz u pobjedu. Autor sljedece price je nepoznat, ali vjerujem u postojanje ovakvih mudrih zena, ljudi koji umiju da kroz banalne primjere pojasne filozofiju zivota, sto mnogim akademicima ne polazi za rukom.

  Nena kaze.. Mrkve, jaja ili kahva; “Sta si ti?”

  Mlada zena je otisla u posjetu svojoj neni i ispricala joj o svom teskom zivotu. Nije znala kako da izadje na kraj sa iskusenjima, umorila se od borbe i napora, cinilo se kao da se jedan problem nize za drugim, jednog se belaja rijesi, drugi je vec na pomolu.

  Nena ju zovnu sa sobom u kuhinju. Tamo napuni tri sherpe vodom. U jednu stavi mrkve, u drugu jaja, a u trecu zrna kahve, te sve tri stavi na vatru da kuhaju. Cijelo vrijeme ne prozboreci ni rijeci.

  Nakon dvadesetak minuta iskljuci plate te izvadi mrkve, jaja i zrna kahve. Okrenu se svojoj unuci i upita je, “Reci mi, sta vidis?”

  “Mrkve, jaja i kahva,” odgovorila je.

  Privukla je blize te joj rekla da pipne mrkve. Ucinila je to i primjetila naravno da su postale mehkane. Zatim joj je rekla da uzme jaja i razbije ih.

  Nakon sto je odgulila ljusku, posmatrala je tvrdo kuhano jaje.

  Na kraju joj je rekla da sebi naspe kahvu. Unuka se osmijehnula kada je okusila njenu bogatu aromu te upitala. “U cemu je poenta nene?”

  Nena joj je pojasnila da se svaki od ovih objekata suocio sa istom kljucalom vodom ali svi su reagovali drugacije.

  Mrkva je bila jaka, tvrda, nepopustljiva. Medjutim nakon sto je izlozena kljucaloj vodi, postala je mehka i slaba. Jaje je bilo krhko. Njegova tanka ljuska je stitila njegovu nutrinu, ali nakon sto je prosla kroz klucalu vodu, njena nutrina je postala tvrda.

  Ali zrna kahve su bili unikatni. Nakon sto su prokljucali oni su promijenili vodu.

  “Sta si ti?” upitala je unuku.

  “Kada nedace pokucaju na tvoja vrata, kako odgovaras? Da li si mrkva, jaje ili zrno kahve?”

  Razmisli o ovome: Sta sam ja?

  Jesam li mrkva koja se cini jakom, ali sa bolim i nedacama da li gubim svoju snagu i postajem popustljiva?

  Da li sam jaje koje koje ima popustljivo srce, ali se promijeni izlozeno vrelini iskusenja? Da li sam imala tekuci duh, ali nakon smrti, razvoda, finansijskog iskusenja ili nekog drugog, postala sam tvrda i okrutna.

  Izgleda li moja ljuska isto, ali sam iznutra gorka i teska sa krutim duhom i tvrdim srcem?

  Ili sam poput zrna kahve? Zrno je zapravo izmijenilo vrelu vodu, isto ono stanje koje donosi bol. Kada voda postane vrela, ono otpusta miris i aromu. Ako si poput zrna, onda kada stvari dostignu svoj najtezi stepen, ti postanes jos bolja i mijenjas stanje oko sebe.

  Kada su vremena najmracnija i iskusenja najveca da li se uzdizes na sljedeci nivo?

  Nepoznat Autor

  #16283
  Anonimno
  Neaktivan

  Fina komparacija i simbolika.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.