Važnost slijedženja Sunneta!!!

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 2197 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #15216
  Anonimno
  Neaktivan

  Važnost slijedženja Sunneta!!!

  Sunnet Allahovog Poslanika Muhammeda sallahu alejhi we selem je kao brod spasa i sigurnosti za sve Muslimane. Allahov Poslanik sallahu alejhi we selem je rekao:

  ”Ostavio sam vam dvije stvari. Ako ih se budete držali nećete zalutati; Allahovu Knjigu i moj Sunnet”.
  (Bilježi ga Malik u Muvate'u, a šejh Albani ga je ocijenio da je hasen, vidi: ‘Miškatul Mesabih” 1/40.)

  Allah subahna wa teala kaže o svom Poslaniku u Quranu : “Vjerovjesnik je preči vjernicima nego oni sami sebi”
  (El-Ahzab, 6.).

  Slijedženje Sunneta ( načina života, ahlaqa, ponašanja) našeg Poslanika Muhammeda sallahu alejhi we selem uključuje slijedeće:1.Ispunjavanje farzova i izbjegavanja harama

  2.Izbjegavanja novotarija ( bideta) u Islamu

  3.Trud u slijedženju Sunneta u Mustehaba ( pohvalnih djela)

  4.Pozivanje drugih ljudi na dobro i odvračanje od zla

  Sunnet, za koji tvrdimo da ga slijedimo, postao je sve drugo samo ne sunnet. Sunnet je za mnoge novotarija, a novotarija se predstavlja sunnetom. Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, zahtijevao je praktičnu, a ne deklarativnu vjeru. Svi njegovi hadisi su u tom smjeru.

  Pjevati mu hvalospjeve, čak pritom i suze puštati, a u isto vrijeme izbjegavati Kur'an i sunnet kao svoje vodilje, laž je i pokušaj obmane. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaže:
  ”Ostavio sam vam dvije stvari. Ako ih se budete držali nećete zalutati; Allahovu Knjigu i moj Sunnet”.
  (Bilježi ga Malik u Muvate'u, a šejh Albani ga je ocijenio da je hasen, vidi: ‘Miškatul Mesabih” 1/40.)

  Uzvišeni kaže: “Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naređenju Poslanikovu, da ih iskušenje kakvo ne stigne ili da ih patnja bolna ne zadesi” (En-Nur, 62.).

  Šejh Ibn Džibreen je rekao o istinskom slijedženju Sunneta:
  “Sunnet može biti obavezan u nekim stvarima, ili može biti Mustehab ( pohvalna i dobra djela) ili može da spada u kategoriju lijepih manira, osobina ili lijepog ponašanja. Musliman bi trebao slijediti i praktikovati svaki Sunnet nadajući se Allahovoj nagradi.

  Istinski Musliman je onak koji kada čuje za neki Hadis žuri da ga i primjeni u svakodnevnom životu, bez obzira da li se radi o Mustehabu ili Nafilama.”

  Neka nam Allah subhan wa te'ala pomogne da mi budemo od onih koji će oživjeti Sunnet , pa da Allah subhan we te'ala bude zadovoljan s nama.Amin!

  Pravo je i obaveza svakog tragaoca za znanjem da se čvrsto pridržava sunneta Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i sunneta upućenih halifa, Allah bio zadovoljan njima, i obaveza mu je da se udalji od uvođenja novotarija u vjeri, jer je svaka novotarija zabluda, a svaka zabluda je u vatri.

  Rekao je Šafija, Allah mu se smilovao: “Složili su se muslimani da onaj kome se pojasni (rasvijetli) sunnet od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije mu dozvoljeno da ostavi sunnet zbog govora nekog drugog”.

  I vadžib/obaveza je vratiti razumijevanje Kur`ana i sunneta razumijevanju ashaba i tabi`ina, zato što je Vjerovjesnik njima posvjedočio dobrotu i ispravnost, a kada su neki muslimani ostavili to (vraćanje na razumijevanje ashaba i tabi`ina) među njima su se pojavile mnoge novotarije i različite grupacije, a vjera je zaista došla od Allaha, nije data na strast nekom od ljudi, i ko bude slijedio svoju strast i svoje mišljenje izaći će iz dina i izaći će iz islama.

  Rekao je Malik, Allah mu se smilovao: “Ko uvede u islam novotariju videći da je lijepa, takav misli (lažno tvrdi) da je Muhammed, alejhi selam, iznevjerio poslanicu (tj. da nije dostavio ono što mu se objavljuje)”.

  I neka se dobro pričuva tragaoc za znanjem od odbacivanja ajeta i hadisa i njihovog izvođenja od onoga na što upućuju, kada se (dokazi) suprotstave mezhebu njegovog imama, i (neka se dobro pričuva) od davanja prednosti govoru nekog nad šerijatskim tekstovima, jer alim (učenjak) griješi i mora biti tako, kada nije sačuvan od grijeha, osim Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.

  I nije dozvoljen idžtihad (ulaganje truda za iznalaženje šerijatksog propisa) u dokazima i izvlačenje propisa iz tih dokaza osim za ehlul-idžtihad (osim za učenjake), a i mudžtehid (učenjak) ima pravo da uzme određeni mezheb u određenom pitanju kada je onemogućen da uloži trud u tom pitanju,(radi iznalaženja šerijatskog propisa).

  I dozvoljava se slijeđenje običnom čovjeku koji ne zna propis, zbog govora Allaha Uzvišenog: “Pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate.” (En-Nahl, 43. ajet) A slijedit će najboljeg kojeg nađe i onoga koji se najviše kloni sumnjivih stvari.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.