Vjesti Svijet…

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 1135 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #13711
  Anonimno
  Neaktivan

  SVIJET

  Dobrovoljci sa Kosova ratuju protiv Asada
  14.11.2012 18:32 | Agencije
  Damask, Priština – Najmanje dvije grupe “albanskih muslimana” bore se na strani sirijskih pobunjenika protiv snaga predsjednika te zemlje Bašara el Asada, a policijski izvori navode da je oko stotinu osoba sa Kosova otišlo u Siriju.

  Prištinski dnevnik “Koha ditore” piše da je potvrdu o učešću Albanaca u sirijskom sukobu dobio od fotoreportera Vedata Džumšitija, koji je iz Sirije izvještavao za više međunarodnih medija.

  Vijesti o albanskim dobrovoljcima u Siriji uslijedile su poslije pogibije Namana Demolija iz Prištine, koji je prošle sedmice ubijen u borbama.

  Džumšiti je ove godine sreo dvije grupe Albanaca od po desetak dobro naoružanih pripadnika koje su držale pod kontrolom određenu teritoriju Sirije. List navodi da je Yumšiti nekoliko mjeseci boravio u žarištima bitaka, odakle je izvještavao za više velikih svjetskih medija.

  – Tražili su od mene da sačuvam njihovu privatnost i da im identitet ne objavim u javnosti i naravno da sam prihvatio – rekao je Džumšiti.

  On je u maju otišao u Siriju preko Turske i radio samo na terenu koji su kontrolisali ustanici. Kontakt sa prvom grupom Albanaca koji djeluju u gradu Rastan, koji se nalazi u provinciji Alep kaže da je ostvario uz pomoć komandanta ustanika, koji je znao za njegovo porijeklo i narodnost. Sa drugom grupom se slučajno sreo.

  Zvaničnici u Prištini ne govore o učešću kosovskih Albanaca u sukobu u Siriji, dok policijski izvori navode da imaju informaciju da je negdje oko stotinu osoba sa Kosova otišlo u Siriju i stalo na stranu sirijskih pobunjenika.

  Naman Demoli iz Prištine bio je prvi dobrovoljac sa Balkana koji je poginuo u nekom od sukoba na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. On je tamo otišao da bi se borio protiv režima predsjednika Bašara el Asada.

  Demoli je ubijen prošle srijede, a njegova porodica je za to saznala u subotu. On je bio pripadnik OVK i fanatični aktivista Pokreta “Priključi se” – prenosi prištinski “Ekspres”. List navodi da je Demoli bio pripadnik OVK od 1999. godine i da je ranjen tokom sukoba na Kosovu. Demoli je studirao u Siriji i odavno se pridružio revolucionarnom pokretu protiv Asadovog režima.

  Prljavi rat
  Mitropolit iz sirijskog grada Alepa Mar Gregorios Johana Ibrahim ocijenio je u Beču da u Siriji nije u toku građanski, već prljavi rat. Gregorios smatra da je riječ o borbi grupa iza kojih stoje djelimično strani interesi.

  – U prljavom ratu unutar Sirije će na obje strane biti samo gubitnika – uvjeren je pravoslavni mitropolit koji upozorava na opasnost etničke ili vjerske podjele Sirije, i izjasnio se protiv egzodusa hrišćana iz njihove “istorijske domovine”.

  Mitropolit iz Alepa je ukazao da među sukobljenim stranama postoje i strani borci, prije svega islamski, čiji broj nije poznat.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.