VRIJEDNOST HADŽA I MUDROST NJEGOVOG PROPISIVANJA

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 9 years, 9 months by Anonimno. This post has been viewed 2415 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #12373
  Anonimno
  Neaktivan

  Mnogi ajeti i hadisi govore o vrijednosti hadža, od kojih su riječi Uzvišenog:
  ”I oglasi ljudima hadž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih, da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali.” (Prijevod značenja Kur'ana, El-Hadždž: 27, 28)
  U obavljanju hadža muslimani imaju mnoge dunjalučke i ahiretske koristi. Na jednom mjestu se obavlja više ibadeta, kao što je: tavaf-kruženje oko Ka'be (ar. tawaf), hodanje (ar. Sa'j) između Safe i Merve, boravak na Arefatu, Mini i Muzdelifi, bacanje kamenčića na džemretima, noćivanje na Mini, klanje kurbana, brijanje glave ili skraćivanje kose, često spominjanje Allaha (ar. zikr) nadajući se Njegovom oprostu i zadovoljstvu. Zbog toga je hadž jedan od najvećih uzroka kojim se brišu grijesi i ulazi u Džennet. Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, prenosi da je čuo Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, kako kaže:
  ”Ko obavi hadž ne čineći pri tome grijehe i prijestupe,vratiće se čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila.” (El-Buhari i Muslim)
  On, također, prenosi od Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, da je rekao:
  ”Umra do umre briše ono što je između njih od grijeha, a za ispravan i primljen hadž nema druge nagrade osim Dženneta.” Hadis bilježi Et-Tirmizi i kaže za njega da je hasen-sahih (dobar i ispravan).
  Od koristi hadža je i to što se muslimani iz svih krajeva svijeta sastaju na jednom mjestu, koje je u jedno najdraže mjesto Allahu, subhanehu ve te'ala, na Zemlji, upoznavajući se i potpomažući se u dobročinstvu i bogobojaznosti. Na tom mjestu oni su svi jednaki, rade iste obrede i Allaha spominju, što ih upućuje na jedinstvo i povezanost u vjerovanju, ibadetima, cilju i sredstvima kojima se taj cilj postiže. Tu se jedni s drugima upoznavaju, zbližavaju i raspituju o međusobnom stanju čime se obistinjavaju riječi Uzvišenog Allaha kada kaže:
  ”O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i o svemu je dobro obaviješten.” (Prijevod značenja Kur'ana, El-Hudžurat: 13)
  Status hadža

  Islamski učenjaci su složni da je, svako ko je umogućnosti, obavezan jedanput obaviti hadž, kao i da je to jedan od temelja (ar. ruknova) islama.Uzvišeni kaže:
  ”Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome.” (Prijevod značenja Kur'ana, Ali ‘Imran: 97)
  A Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kaže: ”Islam se temelji na pet stvari: svjedočenju da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu mjeseca ramazana i obavljaju hadža.” (Muttefekun alejhi).
  Na oprosnom hadžu Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je rekao: ”O ljudi, Allah vam je propisao obavljanje hadža pa ga obavljajte.” (Muslim)

  Uvjeti da hadž bude potpun

  Hadž, kao i svaki drugi ibadet, da bi bio primljen kod Allaha, ‘azze ve dželle, mora ispunjavati dva uslova:
  – Da se obavi iskreno, u ime Allaha, azze ve dželle, i da se čovjek nada nagradi samo od Gospodara svjetova, a nikako nam ne smije biti cilj i namjera ugled i ljudske pohvale.
  – Pored iskrenosti, potrebno je da se svaki ibadet obavi na način kako ga je obavljao Poslanik Muhammed, sallAllahu alejhi ve sellem, jer Allah, azze ve dželle, prima samo ona djela koja su u skladu s propisima islama objašnjenim u Kur’anu i sunnetu.

  Iz knjige: Vodič za hadž
  Priprema i obrada: Stazom islama

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes