Iran: Žrtve u sukobu Revolucionarne garde i Kurda

1991
Mapa Kurdistana
Mapa Kurdistana - nove države koja se pomalja na Bliskom Istoku

Snage iranske Revolucionarne garde sukobile su se s kurdskim borcima na sjeverozapadu Irana. Garda je navela da su u sukobima ubijena četiri njihova pripadnika i 12 kurdskih boraca.

Revolucionarna garda saopćila je da je eliminirala kurdsku oružanu grupu u području Ošnavije, regije na sjeverozapadu zemlje. Tvrde i da su zaplijenili veću količinu oružja i vojne opreme namijenjene za operacije u Iranu. S druge strane, Demokratska partija iranskog Kurdistana tvrdi da su se kurdski borci samo branili, ali i da su nanijeli gubitke iranskim snagama.

Nakon intenzivnih sukoba, koji su potrajali osam sati, svih 12 pripadnika kurdske grupe je ubijeno. Trojica od njih su bili viši komandanti antirevolucionarnih snaga u ovom području.

“Naši borci su se sukobili s režimskim snagama. Prve informacije koje imamo govore da je 11 boraca iranske Revolucionarne garde ubijeno”, rekao je Rustem Yihangiri iz Demokratske partije iranskog Kurdistana.

Novi front na Bliskom istoku

Obje strane imaju različite verzije istog događaja, no i jedna i druga imaju mnogo razloga za brigu. Demokratska partija iranskog Kurdistana nije djelovala na ovaj način u posljednje 23 godine. Njihovi borci su još početkom 90-tih godina prošlog vijeka prešli u iračku regiju Kurdistana. No, prije nekoliko mjeseci su se odlučili vratiti. Kažu da su od iranskih vlasti očekivali da im dopuste političko djelovanje i da nisu željeli oružani sukob.

“Kurdi neće dopustiti Irancima da im uskrate njihova politička prava. To su zahtjevi Kurda i bit ovog problema. I to nije novo”, rekao je tim povodom politički analitičar Hosam Dasht.

Zvanični Teheran borce Demokratske partije iranskog Kurdistana smatra manjom oružanom grupom, koja ne predstavlja kurdsko stanovništvo na tom području. Navode da oni imaju podršku SAD-a i nekih zemalja regije te da im je cilj izazvati nestabilnost u Iranu. Njihovo djelovanje je okarekterizirano kao terorističko.

Iz kurdske organizacije, s druge strane, tvrde da su uspjeli poslati stotine naoružanih i obučenih boraca u unutrašnjost Irana. Moglo bi to biti novo poglavlje u odnosima Irana s Kurdima i otvaranje novog fronta na Bliskom istoku.

Izvor: Al jazeera