Komandant borbene jedinice krimskih Tatara Isa Akajev bori se protiv Rusa u Ukrajini

577

Video koji prikazuje poruku vođe borbene grupe krimskih tatara Isa Akajeva postao je viralan na društvenim mrežama.

U jeku ruskih napada na Ukrajinu, Isa Akajev je sa puškom u ruci pozvao sve “one koji su (nasilno) regrutovani u ruskoj vojsci”, ciljajući na muslimane Krima i okupiranih muslimanskih pokrajina pod vlašću Rusije, da se ne bore “za ruskog taguta” i da napuste rusku vojsku i pridruže njegovoj grupi.

Nakon što je podsjetio muslimane na zločine Rusije protiv muslimana, Isa Akajev se obratio i otpadnicima sa muslimanskim imenima koji su svojevoljno došli u Ukrajinu da ratuju za Putina sljedećim rječima:

“Svim onim otpadnicima koji su (dobrovoljno) u redovima oružanih snaga (Rusije) želim da prenesem da u Ukrajini ima dovoljno mjesta za sve vas! Sahranićemo vas sve, samo nemojte zaboraviti staviti sjemenke (suncokreta) u svoje džepove, kako bi (na vešem grobu) izrasli suncokreti.”

Rusija je 2014. godine okupirala Krim, koji je dom za preko 250 000 muslimana Tatara. Veliki broj muslimana je napustio Krim nakon ruske okupacije.

Napominjemo, između Tatara i Rusa postoji viševjekovno neprijateljstvo, koje vuče korijene više od pet stoljeća unazad. Krimski Tatari su 1571. godine spalili Moskvu, nakon što su potukli rusku vojsku.

Crimean Tatar Commander Isa Akayev has joined the fight against Russia from UkraineWarVideoReport

Izvor: https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport

(Putvjernika)