Putinu nije isto kada poginu vojnik pravoslavac i musliman

Popularno na sajtu

Javna je tajna da još od samog početka invazije na Ukrajinu, Putin šalje u rat vojnike iz manjinskih, uglavnom muslimanskih zajednica. Ako se uzme u obzir procentualni udio ovih zajednica u ukupnom broju stanovnika Rusije, onda je procentualni broj vojnika iz muslimanskih zajednica daleko, daleko veći od broja etničkih pravoslavnih Rusa. Očigledno, Putina nije briga koliko će muslimana žrtvovati za svoje ciljeve.

O ovom fenomenu se sve više govori u zadnje vrijeme. Al Džezirin intervju sa političkim analitičarem Jasonom Smartom u fokusu ima upravo ovaj fenomen. Navodimo intervju u cijelosti.

***

  • Mnogi korisnici društvenih internetskih mreža tvrde kako su stanovnici udaljenih, ruralnih dijelova Rusije, kao i pripadnici etničkih manjina posebno ciljani ovom mobilizacijom. Kako komentirate te navode?

– Rusija je, od početka rata, pozvala više vojnika iz redova etničkih i vjerskih manjina nego etničkih Rusa.

Kada uzmete u obzir kako su male te manjinske zajednice u Rusiji, gubici hiljada muškaraca jednostavno razaraju te zajednice.

No, Putinov cilj je da pravoslavni kršćani u Moskvi i Sankt Petersburgu ne misle na rat, da skrene njihovu pažnju od njega.

On vjeruje kako nije isto kada muslimani ginu u ruskom ratu od pogibija pravoslavnih Rusa u ratu.

  • Analitičari govore kako sa vremenom Rusija slabi i kako bi to mogle iskoristiti druge etničke zajednice (koje imaju već svoje Ustave, jezik, religiju…) i tražiti nezavisnost?

– Nevjerovatno loša kalkulacija Putina i njegovo kategorično odbijanje da napusti Ukrajinu stvorili su ozbiljne strahove širom brojnih zajednica etničkih manjina u Rusiji. Ovaj rat će na kraju pridonijeti raspadu Rusije.

Protesti u Dagestanu (području sa etničkom manjinom koja ima svoj jezik i islam kao religiju) već su bili jako ozbiljni i tamo se vidjelo žestoko protivljenje moskovskim planovima da šalju dagestanske sinove u pogibiju u ratu Kremlja.

  • Obzirom da se regrutiraju razni profili ljudi, sa i bez vojne obuke, da li ova mobilizacija može preokrenuti stvari u korist Rusije kako se nadaju u Moskvi?

– Novoregrutirani ruski vojnici su jako loše obučeni i nemaju oružja. Šokantno je kako je regularna ruska vojska do sada bila loše pripremljena. Zaista, to je bilo šokantno. Koliko su još slabije pripremljeni ovi regrutirani vojnici, naročito u zimu bez pravih uniformi i opreme, to će biti katastrofa za rusku vojsku.

Kako ruske vlasti očekuju pobjedu ako nekoga regrutiraju u vojsku, pošalju ga u Ukrajinu nakon samo mjesec dana obuke i to bez prave opreme i naoružanja? Realna slika je ova: Putina nije briga što će ti vojnici, većinom pripadnici manjina, poginuti.

  • Kako komentirate odnose balkanskih država i Rusije?

– Zvanična Moskva daje sve od sebe da izazove tenzije na Balkanu, naročito preko Srbije. Srbija neprestano djeluje protiv interesa Ukrajine, Europske unije i sigurnosti svih na Balkanu. Kristalno je jasno kako se Rusija dana da će tenzije sa Kosovom, kao i između Srbije i Albanije, mogli biti distrakcija i skrenuti pažnju sa rata u Ukrajini.

No, uprkos katastrofalnom vodstvu srbijanske administracije tokom ovog rata, ništa neće spriječiti međunarodnu podršku Ukrajini i jak, jedinstven odgovor na zaustavljanju Rusije.

  • Da li će Putin, ukoliko svi drugi izlazi podbace, iskoristiti nuklearno oružje i kako će sve ovo završiti?

– Ako mu sve propadne, Putin bi zaista mogao iskoristiti nuklearno oružje ili napraviti eksploziju u jednoj od nuklearnih elektrana u Ukrajini. Ako ovo drugo uradi, sigurno će govoriti kako je to djelo Ukrajinaca i negirati svoju umiješanost.

No, ako se odluči za nuklearno oružje, to će biti manje, taktičko nuklearno oružje. Putinov cilj će biti stvaranje straha kako Zapad ne bi dalje forsirao rat. Nadat će se da će trenutna ‘razgraničenja’ rata postati ‘granice’ između Rusije i Ukrajine.

No, to je zabluda. Ako se Putin zaista odluči za nuklearno oružje, nimalo ne sumnjam da će međunarodna zajednica napraviti zajednički jaki front protiv njega lično kako bi ga svrgnula sa mjesta predsjednika Rusije.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz