Kadirovci – Putinovi Čečeni ispranog mozga

Popularno na sajtu

Kadirovci, doslovno “Kadirovi sljedbenici”, izraz je koji koristi stanovništvo Čečenije, kao i pripadnici same grupe, za paravojne jedinice bivšeg proruskog predsjednika Čečenije Ahmada Kadirova kojima danas upravlja njegov sin Ramzan Kadirov. Broj militanata ispranog mozga koji dugim bradama stvaraju konfuziju među muslimanima procjenjuje se na oko 5.000, pomoću kojih Kadirov drži vlast u Čečeniji.

Kadirovci su nastali 1994. godine, neposredno nakon izbijanja Prvog čečenskog rata, kao privatna milicija Ahmada Kadirova, pristalice prvog predsjednika Čečenske Republike Ičkerije Džohara Dudajeva, te su zajedno s ostalim čečenskim snagama učestvovali u borbama protiv Rusije.

Zbog važnog doprinosa u ratu, Dudajev 1995. godine Ahmada Kadirova postavlja na mjesto čečenskog muftije. 1996. godine, prije same pobjede nad Rusijom, Džohar Dudajev biva ubijen u ruskom zračnom napadu, čime je tadašnja pretežno nacionalistička čečenska vlada došla pod veću kontrolu islamista što je rezultiralo obznanom uvođenja šerijata od strane novog čečenskog predsjednika Aslana Mašadova.

Međutim, Ahmadu Kadirovu se to nije dopalo te mu je zasmetao rastući utjecaj selefizma među Čečenima i njihovim zapovjednicima, a koji je postao zastupljen dolaskom arapskih dobrovoljaca i njihovog poznatog emira Hattaba.

Kada je napadom ruskim na Čečeniju 1999. godine započeo Drugi čečenski rat, Kadirov mijenja stranu i bježi u Rusiju gdje od tadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina dobija finansijsku i vojnu podršku koja mu je potrebna da svrgne islamsku vladu u Čečeniji. Kadirovci su se sada borili protiv Aslana Mašadova, Zalimhana Jandarbijeva, Šamila Basajeva i drugih dojučerašnjih saboraca, a jedan od navedene trojice dao je zavjet da će Kadirova prije ili kasnije ubiti.

Ahmad Kadirov i Vladimir Putin

Zbog izdaje Kadirovaca i gubitaka u ratu, islamska vlada u Čečeniji gubi kontrolu nad državom, ali objavljuje gerilski rat koji se nastavio u narednim godinama. Putin 2000. godine Ahmada Kadirova postavlja za predsjednika Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije.

Kadirovci, koji su danas u potpunosti sufijske orjentacije, nastavili su da postoje kao čečenske snage sigurnosti te obezbjeđenje Ahmada Kadirova i njegove nove vlade, ali još uvijek nisu bili sasvim pravno legalizovani u Ruskoj Federaciji. Borili su se protiv čečenskih mudžahida u planinama, a 2004. godine veliki udarac im zadaje zapovjednik ”pobunjenika” Šamil Basajev.

Naime, 9. maja 2004. godine, tokom memorijalne pobjedničke parade kojom je obilježena pobjeda Sovjetskog saveza u Drugom svjetskom ratu, na stadionu u Groznom eksplodirala je naprava koja je momentalno ubila Ahmada Kadirova, predsjedavajućeg državnog Savjeta Čečenije i dvojicu Kadirovih najbližih tjelohranitelja. Ranjeno je ukupno 56 ljudi, a među njima je bio i general-pukovnik Valerij Baranova, komandant ruskih snaga u Čečeniji koji je u eksploziji izgubio nogu.

Šamil Basajev je preuzeo odgovornost za napad i rekao kako je naprava bila ugrađena u beton jednog od potpornih stubova. Šamil je čak rekao i da ga je organizacija atentata koštala 50.000 dolara.

Nakon toga, Kadirovcima nastavlja upravljati Ramzan Kadirov, sin Ahmada Kadirova, koji nastavlja rat protiv mudžahida i 2006. godine zvanično legalizira svoju mafijašku paravojnu formaciju koja potom od Rusije dobija tešku opremu i oklopne transportere koje do tada nisu imali.

Ramzan 2007. postaje novi predsjednik Čečenije gdje na čelo ministarstva unutrašnjih poslova postavlja ključne komandante Kadirovaca. Zapadne grupe za ljudska prava optužile su ga za brojne masakre i otmice opozicionara odnosno pristalica prve nezavisne vlade u Čečeniji.

Podrška Ramzanu Kadirovu od strane čečenskih sufija. Na posteru podrške piše: "Kadirov - ruski patriota".
Podrška Ramzanu Kadirovu od strane čečenskih sufija i murteda. Na posteru podrške piše: “Kadirov – ruski patriota”.

U oktobru 2006. Njemačka grupa za ljudska prava, Društvo za ugrožene narode (GfbV), koja je Kadirova označila kao “ratnog zločinca“, navela je da je do 75 posto incidenata ubistava, mučenja, silovanja i otmice u Čečeniji počinio Ramzan.

Kadirovci se često optužuju da rade kao eskadroni smrti protiv Kadirovih neprijatelja. Također, zna se da Ramzan posjeduje privatni zatvor u svom uporištu Tsentoroi, rodnom selu jugoistočno od Groznog. Polja oko Tsentoroija su navodno minirana i svi pristupni putevi su blokirani kontrolnim punktovima. 2. maja 2006. godine, predstavnici Komiteta Vijeća Evrope za prevenciju torture (CPT) izjavili su da im je onemogućen ulazak u zatvor. Kadirovci su također počeli da objavljuju video snimke kako tuku i ponižavaju obične Čečene optužene za zločine. Snimci su kasnije pušteni u promet, s namjerom zastrašivanja civila i slanja poruke da se nikakva opozicija neće tolerirati.

putin kadirov
Kadirov i Putin

I tako, do dan danas, ovaj tagut vlada čeličnom pesnicom i tlači muslimane Čečenije koji su među najsiromašnijim narodima na svijetu, šaljući bradate regrute ispranog mozga na strana ratišta u Siriji i Ukrajini na strani ruske križarske vojske kako bi se dodvorio svom gospodaru Putinu.

Stoga, neka vas ne zavaraju tekbiri i duge brade ovih holivudskih bandita koji mašu ruskom zastavom i ostavljaju komade mesa na frontovima Haleba, Idliba i Donbasa, nikad ne zaboravite njihovu izdaju mudžahida Čečenije i koristite svaku priliku da neupućenima pojasnite ko su.

U prilogu pogledajte dokumentarac o Ramzanu Kadirovu iz produckije Islamskog studija Taqwa

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz