Grijeh onoga koji ne ispuni zavjet

Objavljeno / ažurirano:

Imran b. Husajn, radijallahu anhu, pripovijeda hadis Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem:

Najbolja je moja generacija, potom ona koja će doći poslije nje, a zatim ona koja će doći poslije nje. Zatim će se pojaviti ljudi koji će se zavjetovati, a neće ispunjavati zavjete, i koji će sasvim izgubiti povjerenje, pa će varati, i koji će svjedočiti, a da to od njih neće biti traženo. Među njima će se pojaviti gojaznost.” (El-Buhari, 6695, i Muslim, 2535)

Propisi u vezi s poglavljem

Prvo, zaslužuju ukor oni koji ne izvršavaju zavjet, jer je to osobina licemjera; a Allah je vjernike pohvalio jer ispunjavaju zavjete: “Oni su zavjet ispunjavali…” (El-Insan, 7)

Drugo, Zakonodavac je poistovijetio varanje i neispunjavanje zavjeta. I jedno i drugo je osuđeno.

Treće, karakteristike spomenute u navedenom hadisu istaknute su u negativnom kontekstu, a negativno je samo ono što je nepoželjno, a ne ono što je dopušteno. A Allah najbolje zna.

Iz knjige Enciklopedija zabrana u islamu 3
Autor: Selim ei-Hilali

NOVO NA SAJTU

State Department: Rusija širi online dezinformacije o korona virusu

0
Rusija koristi dobro razvijenu online operaciju koja uključuje jedan broj internetskih stranica putem kojih djeluje da izazove konfuziju u vezi korona virusa šireći teorije zavjere...

Preporučeni sadržaj

Egipat odobrio slanje vojske u Libiju, moguć direktni okršaj s turskom...

0
Parlament Egipta odobrio je razmještanje trupa izvan države nakon što je predsjednik ove države Abdel Fattah el-Sisi prijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Islamske teme