Grijeh onoga koji ne ispuni zavjet

Objavljeno / ažurirano:

Imran b. Husajn, radijallahu anhu, pripovijeda hadis Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem:

Najbolja je moja generacija, potom ona koja će doći poslije nje, a zatim ona koja će doći poslije nje. Zatim će se pojaviti ljudi koji će se zavjetovati, a neće ispunjavati zavjete, i koji će sasvim izgubiti povjerenje, pa će varati, i koji će svjedočiti, a da to od njih neće biti traženo. Među njima će se pojaviti gojaznost.” (El-Buhari, 6695, i Muslim, 2535)

Propisi u vezi s poglavljem

Prvo, zaslužuju ukor oni koji ne izvršavaju zavjet, jer je to osobina licemjera; a Allah je vjernike pohvalio jer ispunjavaju zavjete: “Oni su zavjet ispunjavali…” (El-Insan, 7)

Drugo, Zakonodavac je poistovijetio varanje i neispunjavanje zavjeta. I jedno i drugo je osuđeno.

Treće, karakteristike spomenute u navedenom hadisu istaknute su u negativnom kontekstu, a negativno je samo ono što je nepoželjno, a ne ono što je dopušteno. A Allah najbolje zna.

Iz knjige Enciklopedija zabrana u islamu 3
Autor: Selim ei-Hilali

NOVO NA SAJTU

Čvrsto pridržavanje Kur'ana i sunneta

0
Pravo je i obaveza svakog tragaoca za znanjem da se čvrsto pridržava sunneta Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i sunneta upućenih halifa, Allah bio...

Preporučeni sadržaj

Ispravno razumijevanje ajeta „Nema prisile u vjeru“

0
A što se tiče govora Uzvišenog: „Nema prisile u vjeru“, time se cilja na sljedeće: Da insan neće biti prisiljavan da napusti svoju vjeru i kako bi prihvatio islam, jer se islam prihvata samo iz ubjeđenja, ali bit će prisiljen da se nad njim sprovodi šerijatski zakon i da se pridržava toga.

Islamske teme