NOŠENJE MUSLIMANSKE ODJEĆE U ZAPADNIM ZEMLJAMA

Popularno na sajtu

Pitanje: Da li imamo nagradu ako nosimo muslimansku odjeću po sunnetu, kao što je saudijska odjeća džubbah u zapadnim zemljama, ako ta odjeća izaziva pažnju nemuslimana u tim zemljama?

Odgovor: Sva zahvala pripada Allahu, gospodaru svih svjetova. Svjedočim da nema božanstva vrijednog obožavanja osim Allaha i da je Muhamed, salallahu alejhi ve selem, Njegov rob i poslanik.

Ako musliman nosi Qamees (duga košulja islamskog stila) s nijetom slijeđenja Poslanika, salallahu alejhi ve selem i da zaštiti svoj islamski identitet u zapadnom društvu, onda će imati nagradu zasigurno, inšaAllah. Kaže Ummu Seleme, radijallahu anha: “Nijedna odjeća nije bila draga Allahovom poslaniku, salallahu alejhi ve selem, kao njegova duga košulja (Qamees)” [Ebu Davud i Tirmizi]

Duga košulja (Qamees) pokriva više tijela od ostale odjeće i zato je bila draža Poslaniku, salallahu alejhi ve selem. I zato, nošenje te odjeće sa namjerom slijeđenja Poslanika, salallahu alejhi ve selem, je preporučljivo. Čak štaviše, nošenje islamske odjeće u zapadnom društvu pomaže muslimanu da izbjegne grijehe i zabranjena djela, zato što bi se musliman stidio da bude viđen u toj odjeći na sumnjivim i zabranjenim mjestima.

Činjenica da ta odjeća privlači pažnju ljudi nije štetna za onog koji je nosi i ne ulazi u zabranu koja se prenosi od Poslanika, salallahu alejhi ve selem, da kaže: “Ko nosi odjeću isticanja (slave), Allah će mu odjenuti odjeću poniženja na sudnjem danu.” [Ahmed, Ebu davud, Tirmizi]

Imam El-Munaavi u objašnjenju ove predaje kaže: “Nošenje odjeće isticanja (slave) znači nošenje zabranjene odjeće, ili nošenje odjeće da se hvali pred siromasima da im slomi srca, ili nošnja odjeće da nasmijava ljude (kao klovnovi što nose čudne kostime ).”

Kako god, musliman ne može izbjeći pažnju nemuslimana u potpunosti, osim ako ne postane poput njih. Ne obaziri se na to šta mnogi od njih komentarišu ili rade. Njihova priroda (fitrah) se promjenila i postala pokvarena; smatraju zlo dobrim i smatraju dobro zlim. Zar ne vidiš da je golotinja i nemoral postao standard njihove civilizacije i naprednosti, dok čednost, plemenite osobine i skromna nošnja se smatraju znakovima nazadnosti i starih običaja?

Allah najbolje zna!

Preuzeto sa stranice islamweb.net

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz