Mapa: Ko kontrolira Siriju

4282

Mapa sirijskog građanskog rata prikazuje koje grupe kontroliraju sirijsku teritoriju nakon pet godina borbe.

Mapa kontrole Sirije
Približna mapa kontrole Sirije, septembar 2016.

Sirijska vlada je odobrila rusko-američki sporazum o primirju koji bi trebao stupiti na snagu u ponedjeljak između režima i pobunjenika.

Ona je precizirala da će se iz humanitarnih razloga prekinuti neprijateljstva u Halepu. Sporazum se odnosi na prekid neprijateljstava na svim frontovima između režima i pobunjenika, a posebno u drugom po veličini gradu zemlje.

Sporazum među ostalim predviđa demilitarizaciju ceste sjeverno od Halepa kojom su se opskrbljivali pobunjenici prije nego što ju je zauzeo režim 17. jula. Prema sporazumu tom cestom će se upućivati humanitarna pomoć Halepu.

Sjedinjene Američke Države i Rusija usaglasile su u Ženevi plan kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji, a on uključuje primirje u cijeloj državi koje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, 12. septembra, prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Također, plan uključuje poboljšanu dostavu humanitarne pomoći i zajedničke napade na Al Nusru i Islamsku državu Irak i Levant.

Višegodišnji građanski rat pretvorio je Siriju u ruševine. Više od 270 hiljada ljudi je poginulo u sukobima, a milioni su raseljeni.

Interaktivna mapa prikazuje najvažnije promjene na sirijskom ratištu od početka mjeseca.

Sirijska vlada, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), kurdske frakcije i nekoliko pobunjeničkih grupa bore se za neke od najvažnijih područja te zemlje.

U posljednjih mjesec dana pobunjenici, potpomognuti turskom artiljerijom i avijacijom protjerali su ISIL iz pograničnog područja prema Turskoj.

Naselja pod kontrolom pobunjenika u Halepu, drugom gradu po veličini u Siriji, ponovo su pod opsadom Vladinih snaga.

Izvor: Al Jazeera