Poslednje vijesti o zatvorenom šejhu Halidu er-Rašidu

4108
Halid er-Resid

11Halid er-Rešid je ime šejha čiji su emotivni govori potresli srca miliona muslimana, ali i prijesto saudijskog taguta, koji nije ostao ravnodušan na rastući uticaj ovog šejha.

Zbog šejhovih predavanja i obraćanja koja su se suprotstavljala zvaničnoj politici vladajuće saudijske porodice, šejh Halid je zatvoren i osudjen na dugogodišnju robiju.

Ni to nije zadovoljilo zlobnike vladajuće porodice Al-Saud, te šejha izlažu mučenju u zatvoru.

Prenosimo vam kratke vijesti o šejhu Halidu er-Rašidu koje su prenesene od strane šejhovog sina Abdullaha.

Svjedočenje Abdullaha, sina šejha Halida er-Rašida:
“Osmjeh nije napuštao mog oca od naše prve posjete u tom mjestu (tj. zatvoru) ali prilikom poslednje posjete smo nažalost vidjeli nemoć (slomljenost) na njegovom licu. Molimo Allaha da se osveti onome ko ga doveo u takvo stanje.
Mojem ocu je presuđeno krajnje nepravednom presudom. Suđenje je počelo u neodređeno vrijeme (tj. kad se tagutima ćefnulo da mu sude nakon dugog niza godina koje je šejh proveo u zatvoru bez ikakve optužnice ili suđenja, odjednom su ga izveli pred sud, op.prev) koje je obavljeno priljepljivanjem optužnica a koja je završena odugovlačenjem u drugorazrednoj presudi kojom je dobio 15 godina zatvora.

Optužili su mog oca, šejha Halida er-Rašida, za finansiranje terorizma (tj. džihada na Allahovom putu, op. prev) za pranje novca (tj. sakupljanje donacija, op. prev.) i zabluđivanje omladine (tj. pozivanje u Allahovu vjeru, op. prev).

Žestoko su ga mučili ljudi oficiri, istražitelji – veoma veoma teškim tjelesnim mučenjem.

Nakon ispitivanja bi ga vratili u samicu na kolicima na kojima se zatvorenicima dijeli hrana a on u nesvjesti. (tj. od žestine mučenja šejha on bi pao u nesvjest, op. prev.)

Istražitelji zabranjuju mom ocu da obavlja namaz, a kada bi tražio da obavi namaz bičevali bi ga, tako da je moj otac spajao namaze na kraju noći a njegovo tijelo premoreno.

Moj otac je protestovao glađu nekoliko puta kako bi prestali da ga muče, onda bi ga oni ostavili na jedan kraći rok a onda bi se ponovo vratili i mučili ga više nego prije.

Mom ocu, šejhu Halidu er-Rašidu, istražitelji zabranjuju da spava i po nekoliko dana, toliko da bi on govorio ono što ni sam ne bi razumio od težine umora. Ako bi zaspao, ili sjeo ili ako bi pao u nesvjest – bičuju ga.

Zulumćari hoće da izvedu šejha Halida er-Rašida iz zatvora poniženog (donjeg) a on odbija osim da izađe ponosan (gornji).

Tako mi Allaha, zatvor mu nije povećao osim čvrstinu i ponos.

Uputite puno dova za našeg šejha da ga Allah učvrsti i podari mu izlaz.

Allahu moj, povećaj mu ustrajnost na istini, otkloni njegove brige i izvedi ga ponositog! O Allahu…”

Abdullah, sin šejha Halida er-Rašida
Izvor: http://alfetn.net/vb3/showthread.php?p=984542
Prijevod: Ebu Abdurrahman

Mnoga predavanja šejha Halida er-Rašida su prevedena na bosanski jezik, a u prilogu donosimo neka od njih.

Priprema i obrada: Put vjernika