Šijitske snage zauzele najveći distrikt u Idlibu (Foto)

681

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su, uz podršku zračnih snaga Rusije, zauzele Maarat al-Numan, najveći distrikt u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Assadove režimske snage i njima pridružene proiranske strane terorističke grupe nastavljaju kopnenu ofanzivu na jugu i jugoistoku deeskalacijske zone Idlib.

Nakon žestokih sukoba, Assadove režimske snage su jučer zauzele 15 naselja i pod opsadu stavile Maarat al-Numan, a kasno sinoć zauzele su i njegov centar.

Maarat al-Numan je najveći distrikt u provinciji Idlib i od novembra 2012. godine bio je pod kontrolom sirijske opozicije.

Zbog žestokih napada režimskih i ruskih zračnih snaga iz Maarat al-Numana je u protekla tri mjeseca raseljeno 300.000 civila.

Reporterska ekipa AA dronom je snimila Maaret al-Numan i to neposredno pred ulazak Assadovih trupa.

Na snimcima se vidi kako je grad devastiran u napadima Assadovih i ruskih snaga. Sve zgrade su porušene ili oštećene, uključujući i brojne historijske objekte.

Riječ je o gradu koji je smješten 40 kilometara južno od centra Idliba, a važan je i zbog toga što kroz njega prolazi autoput M5 koji se pruža linijom Halep-Idlib-Hama-Homs-Damask i povezuje Siriju s Jordanom.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homsa, Istočne Gute i Deraa-Kuneytre.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Deeskalacijsku zonu Idliba čini istoimena provincija i susjedne periferije Latakije, Halepa i Hame. Zbog stalnih napada snaga lojalnih Assadovom režimu od početka 2019. godine iz te deeskalacijske zone ka turskoj granici je izbjeglo 1,3 miliona civila. U napadima u Idlibu je u tom periodu ubijeno više od 1.600 civila.

(Anadoly Agency)