Sirija: Ofanziva džihadsko-oslobodilačkih snaga u Hami

701

U utorak, 19. septembra, nekoliko džihadsko-oslobodilačkih grupa pokrenulo je na sjeveru Hame ofanzivu većih razmjera protiv režimskih snaga potpomognutih šiitskim i ruskim milicijama.

U ofanzivi su učestvovale džihadske frakcije poput Hejjetu Tahriru Šama (Tahrir) i Hizbul-islami Turkistani, kao i pobunjeničke frakcije (FSA) poput Džejšul-izza i Džejšun-nasra, koji imaju jako uporište na jugu provincije Idlib i sjever provincije Hama.

Ubrzo nakon pokretanja ofanzive pokazalo se da je neprijatelj duboko ukopan duž linije fronta, što praktično nije rezultiralo značajnim promjenama na terenu u korist oslobodilaca (čak su režimske snage u kontra-ofanzivi zauzele nekoliko sela), ali ova ofanziva svakako predstavlja politički uspjeh frakcija učesnica koje su ovim potezom stavile do znanja da se problem sirijskog naroda ne može rješavati u Astani i uz prisustvo šiitskih i ruskih terorista.

Nakon nekoliko dana oklijevanja, borbi protiv režima i njegovih rusko-šiitskih saveznika priključuje se skupina Ahraruš-Šam, čijim sebebom dolazi do značajnog preokreta na terenu, te večeras aktivisti izvještavaju o značajnim uspjesima na terenu.

Uobičajena “strategija” rusko-šiitskih terorista je da na ovakve ofanzive odgovore stotinama projektila koje sruče na civilne ciljeve daleko od fronta. Tako se desilo i danas, gdje je u napadima ruskih i šiitskih zračnih snaga ubijeno i ranjeno na desetine civila u gradovima na jugu Idliba.

Na drugoj strani Sirije, u Deir Zuru, kurdske snage potpomognute zračnim snagama Koalicije predvođene Amerikom uspjele su od IDIŠ-a zauzeti Koniko, jedno od najvećih gasnih polja u Siriji. IDIŠ je ovo gasno polje zauzeo od Džebjetun-nusre i Ahraruš-Šama u borbama 2014. godine.

(Put vjernika)