U napadu dronom u Jordanu ubijena tri američka vojnika, 25 ranjeno

198

Tri američka vojnika su ubijena, a 25 ih je ranjeno u napadu dronom u Jordanu, objavila je američka vojska.

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) navodi u saopćenju da je žrtve prouzročio napad drona na bazu u sjeveroistočnom Jordanu, u blizini granice sa Sirijom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su napad izvele “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”.

Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni u regiji nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Bilo je napada na američke baze u regiji, ali američka vojska do sada nije prijavila žrtve.

Biden krivi Iran

“Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku”, rekao je Biden u izjavi.

“Jill i ja se pridružujemo porodicama i prijateljima naših poginulih, i Amerikancima diljem zemlje, u žalosti zbog gubitka ovih ratnika u ovom prezrenom i potpuno nepravednom napadu”, dodaje se u izjavi.

Do sada je zabilježeno više od 158 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji od početka rata u Gazi. Međutim, američki dužnosnici su do sada napade dronovima, raketama i projektilima opisivali kao neuspješne jer nisu uzrokovale ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

Američke trupe dugo su koristile Jordan kao bazu. Oko 3.000 američkih vojnika obično je stacionirano u Jordanu.

Otkako je počeo izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, američke trupe u Iraku i Siriji suočene su s napadima bespilotnih letjelica i projektila na njihove baze. Napad na Jordan označava prvo gađanje američkih trupa u Jordanu tokom rata.

(Agencije)