Čudo ezana – islamskog poziva na molitvu

Počast prvog mujezina je pripala Bilalu, radijAllahu anhu, crnom robu koji je prihvatio islam. Odlikovao se ljupkim, rezonantnim i muzikalnim glasom. Imenovan je za mujezina od strane Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, lično. Imenovanje crnog roba na mjesto prvog pozivača muslimana na namaz pokazuje da su u islamu sva ljudska bića tretirana ravnopravno.

5131

Sa imenom Allaha,  Milostivog,  Samilosnog!

Ezan je prvi poziv na molitvu. Ezan se uči (izgovara) glasnim, ugodnim i melodičnim glasom koji kazuje vjernicima da je nastupilo vrijeme za namaz i poziva ih na njegovo obavljanje. Čovjek koji uči ezan se zove mujezin (muezin).

Mujezin uči ezan povišenim glasom okrenut u pravcu kible.

Prvi ezan

Kada su se prvi muslimani nastanili u Medini, u potpunosti su sproveli islam – namaz, zekat i post su uspostavljeni. U početku su se muslimani okupljali na namaz u određeno vrijeme, bez da ih neko posebno poziva. Kasnije su neki predložili da koriste trubu slično kao što su to radili jevreji, drugi su razmatrali upotrebu kršćanskog zvona, ali nijedno nije odgovaralo Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem.

Sve dok mu nije došao Abdullah ibn Zejd, radijAllahu anhu1, i rekao: „O Allahov poslaniče, sinoć sam usnio ovo: čovjek koji je nosio zeleno odijelo iz dva dijela prišao mi je noseći zvono u ruci, a ja sam se ponudio da ga otkupim. Kada me je pitao za šta ću ga koristiti, rekao sam da mi treba da zovem ljude na namaz, tada se on ponudio da me nauči nečemu boljem. To je bilo da kažem četiri puta: Allahu ekber, dva puta da izgovorim Ešhedu en la ilahe illallah, dva puta Ešhedu enne Muhammeden resulullah, dva puta Haje ales-salah i dva puta Hajje alel felah, zatim, Allahu Ekber Allahu Ekber, La ilahe illallah“.

Istinit je san, inšaAllah“, rekao je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekavši mu još: „Idi i pouči tome Bilala jer on ima ljepši i jači glas“.

Počast prvog mujezina je pripala Bilalu, radijAllahu anhu, crnom robu koji je prihvatio islam. Odlikovao se ljupkim, rezonantnim i muzikalnim glasom. Imenovan je za mujezina od strane Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, lično. Imenovanje crnog roba na mjesto prvog pozivača muslimana na namaz pokazuje da su u islamu sva ljudska bića tretirana ravnopravno. Bogati ili siromašni, crni ili bijeli, visoki ili niski – svi su jednaki u očima Allaha, subhanehu we teala. Pobožnost svakog pojedinca je ono što ga ističe.

Po prvi put se Medinom začuo ezan, koji je učio Bilal. Čovjek koji je izgovorio riječi tevhida2 u trenutku dok je žestoko mučen, bio je prvi koji ih je izgovorio i u ezanu.

Kada je Omer, radijAllahu anhu, čuo ezan, dotrčao je do Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, i rekao: „Tako mi Onoga koji te je poslao sa istinom, usnio sam isti san“.

„Objava te je već prestigla“, odgovorio je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem.

Pogledajte prelijepo i iskreno učenje ezana na ovom linku (video prikazuje čudo ezana – u toku 24 sata, ezan se non-stop uči na zemljinoj kugli, kada na jednom mjestu prestane, začuje se na drugom, op.PV.).

Poslušajte i ezan od Mišarija el-Afasija:

Jedan od najljepših ezana:

Još jedan prelijepi ezan:

Izvor: Prisoner Of Joy


1. radijAllahu anhu – Allah bio zadovoljan njime.

2. Riječi tevhida su riječi kelime-i-šehadeta: La ilahe illAllah, Muhammedun resulullah! (Nema boga sem Allaha, Muhammed je Njegov poslanik!