Uništena jedina bolnica u Deraji: 8000 civila bez ljekarske ustanove

1222

Sirijska avijacija u potpunosti je uništila jedinu bolnicu u gradu Deraja, koji je jedan od prvih gradova u kojima su počele demonstracije protiv režima, ali i jedan od prvih gradova koji je stavljen pod strogom opsadom krajem 2012.

Aktivisti iz tog grada javljaju da su na bolnicu bačena burad napunjena napalmom. Napalm je lako zapaljiva tečnost koja se koristi tokom ratovanja. To je mješavina želirajućeg agenta i nafte, ili sličnog goriva. Efekat koji ostavlja na ljude je užasavajući, jer razvija temperaturu od 800°C do 1200°C.

Vladine snage su bacile bombe na bolnicu nedugo nakon ponoći, saopćila je Sirijska mreža za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

“Bolnica koja je pružala usluge civilima u gradu je gađana međunarodno zabranjenim oružjem. Svi šutke promatraju to”, rekao je jedan ljekar iz Deraje u videosnimku snimljenom nakon što je bolnica pogođena.

Bolnica je jedina medicinska ustanova koja je pružala ljekarske usluge za 8.000 civila u opkoljenom predgrađu, a prošle sedmice je tri dana zaredom bila gađana zapaljivim bombama, navelo je lokalno vijeće.

(Al Jazeera/Put Vjernika)