Džebhetun-Nusra se zvanično odvojila od Al-Kaide

2422

Ebu Muhammed El-Dževlani, vođa grupe Džebhetun-Nusra, po prvi put je pokazao svoje lice pred kamerama, obznanivši odvajanje grupe Džebhetun-Nusra od centralne komande Al-Kaide. Novo ime grupe je Džebhetu Feth Eš-Šam.

Džebhetu Feth Eš-Šam
Zastava grupe Džebhetu Feth Eš-Šam

Također je najavio ujedinjavanja sa ostalim džihadskim skupinama u borbi protiv zajedničkog naprijatelja. Podsjećamo, određene džihadske skupine su zamjerale Džebhetun-Nusri na povezanosti sa Al-Kaidom – činjenici koju su zapedne sile koristile kao izgovor za vojnu intervenciju u Siriji.

Ostaje da se vidi da li će zapad, nakon odvajanja Džebhetun-Nusre od Al-Kaide, prestati sa bombardovanjem teritorija na kojima je prisutna grupa Džebhetu Feth Eš-Šam, ili će(najvjerovatnije) nastaviti sa vojnom intervencijom – čime će postati još nasnije da je njihov primarni cilj borba protiv Islama i prolijevanje muslimanske krvi.

Ko su dvojica pored Ebu Muhammeda Dževlanija?

Ebu Muhammed El-Dževlani se na video snimku u kojem najavljuje odvajanje od Al-Kaide pojavio sa još dvojicom. Sa njegove lijeve strane je Ebu Abdullah Eš-Šami, dok sa njegove desne strane je Ebu el-Feradž El-Masri.

– Ebu Abdullah Eš-Šami je član šure u Džebhetun-Nusri(sada već Džebhetu Feth Eš-Šam), a također i član Šerijatskog odbora. Prethodno se pojavio na video snimku “Nasljednici slave”, u kojem je Džebhetun-Nusra predstavljala svoje vođe.

– Ebu el-Feradž El-Masri je bio pritvoren u egipatskom zatvoru ali je nakon Egipatske revolucije oslobođen, da bi se zatim preselio u Siriju i pridružio redovima Džebhetun-Nusre. On je jedan on najistaknutijih ličnosti ove grupe a po prvi put se, kao i Ebu Abdullah Eš-Šami, pojavio na video snimku “Nasljednici slave”.

(Agencije/Put Vjernika)