Reply To: Odg: Biblijske Zablude

#6468
Anonimno
Neaktivan

http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_commandments#Division_according_to_different_religions

Noina arka – Također vrlo učestala zabluda je da su životinje na arku išle u parovima. Zapravo, u parovima su išle samo nečiste životinje – one koje su tako definirane židovskim pravilima. „Čiste“ životinje su išle u grupama od sedam (Postanak 7:2-3)

Tri kralja – nigdje se ne navodi da su mudraci koji su došli sa poklonima Isusu kraljevi, niti da ih je bilo troje. Niti se igdje navode njihova imena. Jedina referenca na broj tri je na vrste poklona koje su donijeli (Matej 2:7-11)

Marija Magdalena – poslovična biblijska bludnica, njezin status najpoznatije prostitutke u povijesti ukinut je tek nedavno iako se nigdje u Bibliji ne navodi da je bila prostitutka. Jedini konkretni navod kaže da ju je opsjelo sedam demona (Luka 8:2). Marija Magalena postala je famozna posljednjih godina zahvaljujući donekle Apokrifnim evanđeljima, ali u prvom redu pseudoznanstvenim radovima poput „Sveta Krv, Sveti Gral“ i sl.

Nicejski Koncil – Konstantin i ostali sudionici nicejskog koncila nisu oblikovali biblijski kanon. Zapravo, koncil nije ni spomenuo kanon. Kanon je već bio definiran početkom drugog stoljeća knjigama koje su bile u uporabi. Također, Car Konstantin nije imao pravo glasa, bio je samo promatrač.

Izmjene teksta – ovo nije toliko zabluda koliko teorija zavjere, koja govori kako je tekst Biblije mijenjan kroz vrijeme kako bi se prilagodio ovim ili onim ideološkim motivima. Zapravo, većina izmjena Biblije sastoji se od sitnih razlika koje proizlaze iz grešaka u prevođenju i kopiranju. Za one koji i dalje sumnjaju u to predlažem čitanje Vulgate, prijevoda iz 5. stoljeća i usporedbu sa modernijim verzijama.