Reply To: Odg: Da li je dozvoljeno raditi kao policajac?

#6922
Anonimno
Neaktivan

Znaci ako nepokornost vladaru je delo pagaizma, kako moze da hadis u kome odgadzanje namaza koji je grijeh da dostigne stepen vjerodostojnosti da sprema njemu uredzujete pravila?

toliki text a odmah u početku pogriješio, ja ovo kod tebe vidim isto zadatak iz matematike, jedan predznak u početku zadatka, utječe na cjeli postupak i na sam rezultat tog zadatka…. nažalost fulao si pravo.

Gdje si fulao, gledaj:
Od Ebu Hurejre, radijellahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Doći će vam namjesnici koji će sebi približavati loše ljude i odgađati namaz od njegova vremena. Ko od vas zatekne to vrijeme neka im ne bude arrif, policajac, džabija (onaj koji sakuplja imetak od ljudi) ili blagajnik.” (Bilježi ga Ibn Hibban u svom Sahihu, a šejh Albani ga ocjenjuje vjerodostojnim u svojoj knjizi Silsiletu es-sahiha)

a onda to uspoređuješ sa nepokornosti…

a vidi ovaj hadis:

Ebu Zer, r.a., kaže da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao:
“Kako ćeš se osjećati kada budeš potčinjen vladarima koji neće klanjati namaz u njegovo pravo vrijeme ili koji će ga odgađati i umrtvljavati?”
Upitao sam: “Šta mi naređuješ?”
“Klanjaj namaz u njegovo pravo vrijeme! A ako klanjaš i sa njima (nakon obavljenog namaza na vrijeme), to će ti biti kao nafila.” – odgovorio je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi we sellem. (Muslimova zbirka hadisa, Knjiga 1, 226. hadis)