Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide? Reply To: Odg: Da li se opravdava džehlom (neznanjem) u pitanjima akide?

#13779
AvatarAnonimno
Neaktivan

Ibn Tejmijje, rahimehullah kaže:

”Allāh nas je obavijestio o Hūdu da je rekao svom narodu: ‘Obožavajte samo Allāha, vi nemate drugog Boga, mimo Njega. Vi niste išta drugo do lažovi.’ (Hūd, 50.)
Učinio ih je lažovima prije nego je presudio sudom kojem bi se usprotivili, zbog toga što su izmislili drugog Boga mimo Allāha.
Dakle, ime mušrik je ustanovljeno prije poslanice, jer on čini širk svom Gospodaru i izjednačava druge sa Njim i uzima mimo Njega druge bogove i izmišlja mu iste (endād) prije Poslanika… A što se tiče kažnjavanja, to ne.”

Kaže šejhul-islām, Ibn Tejmijje rahimehullāh, u ”Medžmū'ul-Fetāwā”, 20/37:

” و قد فرق الله بين ما قبل الرسالة و ما بعدها في أسماء و أحكام و جمع بينهما في أسماء و أحكام . “

”Allāh je razdovojio neka imena i sudove prije poslanice, a sastavio ih nakon nje.”

Dr. ‘Abdul'Azīz ibn Muhammed ibn ‘Alijj el-‘AbdulLatīf u svojoj knjizi ”Nawāqidul-Īmān el-Qawlijje wel-‘Amelijje”, na 69. str. kaže:

”Na osnovu prethodnog, zaključujemo da je greška mišljenje onih koji uopštavaju kada kažu da je džehl opravdanje u osnovi vjere i drugim stvarima, kao što je i greška uopštavanje prilikom negiranja džehla kao opravdanja.
Naprotiv, obaveza je da napravimo razliku između onih stvari, čijim se suprotstavljanjem poništava osnova vjere i sl. od jasnih stvari i onih koje su neminovno poznate u vjeri, te onih u kojima je suprotstavljanje vezano za pitanja, koja su potrebna objašnjenja.
Kao što je neophodno da se pravi razlika između ovosvjetskih propisa (vanjštine) i āhiretskih propisa (suštine).”

Na 68. str. kaže:

”Lijepo je da napomenemo da opravdanje neznanjem, kada su u pitanju oni koji su učinili kufr, ne znači negaciju kufra od njih, kao što to nalaže ovosvjetski sud nad njima.

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes