Reply To: Odg: Muslimani mogu glasati na slovenskom referendumu??

#7159
Anonimno
Neaktivan

zukorlic post=1329 wrote: Brate, govor ibn Kajjima, rahimehullah, je odlican ali neznam kako spojiti to mjesto u kojem ga ti koristis.

Fetwo sam citirau u smislu poznavanja situacije (okolnosti) stvari o kojoj se govori ili piše.

zukorlic post=1329 wrote: Jasno je na koju vrstu referenduma se mislilo i ako je referendum drugacijeg smisla gdje se zakon propisuje i stupa na snagu onda je to glasanje za taj zakon i to smo u tekstu spomenuli da se dozvola ne odnosi na nista sto ima veze sa GLASANJEM i sa PARLAMENTOM oni koji i dalje dovode u vezu ovaj govor i glasanje i parlament nisu shvatili ili ne zele da to nije cilj referenduma a ako jeste onda ime referendum ne mijenja propis. Ako se zakon tu izglasava i stupa na snagu onda je to propsisivanje zakona sto je u tekstu naznaceno kao zabranjeno !!!

Elhamdulillah. sada mi je sasvim jasno i vidim, da ti je ova mesela pripisivanja prava do zakonodavstva nekome drugome mimo Allaha – što je širk – sasvim jasna. Elhamdulillah. Ali je problem što je ovaj momak sa resnica haq zloupotrebio tvoju fetwu i stavio je tamo kdje joj nije mjesto. Kolko mi je sad jasno ti si odgovorio za onu treču vrstu referenduma (posavjetovalni), a on ju je upotrebio za onu drugu (zakonodavni), a što smo pojasnili šta je njegova šuština. Tako da, to je ovdje problem. Nadam se da me razumiješ šta mislim. Ovaj momak je stavio tvoju fetwu da ohalali širk – učestvovanju na referendumu na kojem se daje pravo do zakonodavstva narodu – zakonodavni referendum.

zukorlic post=1329 wrote: I ne vidim razlog za dizanje prasine osim sto mi je poznata poledjina onih koji su usli na forum i prijavili se samo da bi pravili fesad (ne kazem za sve, ali ocito ima takvih) time da pored ociju i dalje porede ovo sa nekim parlamentima i sl. Donesite jednu slicnost izmedju referenduma na koji se odnosi moj govor i parlamenta. Bujrum (uz napomenu da je edeb prije znanja, ko nema edeba dzaba mu potencijalno znanje koje mozda posjeduje)

”Prašina se digla” zbog ovog manipulisanja sa tvojom fetwom, jer meni nije bilo jasno kako da čovjek koji je ‘alim ili talibul-‘ilm može pravit takvu grešku, ali sad vidim da greška nije na tvojoj strani. I čudno mi je i bilo isto to, što si u samoj fewi napisao, da je dajanje prava nekome mimo Allaha djelo otpadnistva, a ovaj referendum ovo pravo daje nekome mimo Allaha, a fetwu je momak upotrebio da poziva u ovo glasanje. Tako da nadam se da vidiš šta me je zbunilo, ne u smislu da ne bi znao šta je ispravo ili neispravno, več u smislu kontradikcije, među realnošču, fetwom i načinom na koji je fetwa upotrebljena.

A na forum sam se prijavio samo zato što sam vidio tvoje ime, pa sam pretpostavljao da si to ti. I Elhamdulillah sad se jasno vidi ko je ovdje napravio problem, a ja u ovom primjeru ne optužujem tebe, samo bi ti dao jedan moj skroman savjet, da paziš sa kome surađuješ, jer možda si uvidio za šta se upotrebila ova fetwa i na koji način se plasirala među ljude. A nisam se prijavio da bi širio fesad ili nekakvu fitnu, samo me je neko obavjestio da se o tome govori na tom forumu, pa sam tražio detaljniju objašnjenje od tebe. Mislim da u tome nije ništa loše.

Ovo zlo se događa danas i šteta je napravljena, tako da mi ovdje o toj temi nemamo više puno da pričamo, jer muslimane uvjek čekaju novi izazovi i situacije.

Na kraju bi još rekao: što se mene kao pojedinca tiče, ako sam te sa čime uvrijedio, (kako si napisao za neke; ne znam koga si mislio) reci mi, da tražim halal od tebe.

I na početku in na kraju molim Allaha da pomogne muslimanima da ustraju u islamu i da tebi pomogne kod študija islamskih nauka. Amin.

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.