Reply To: Odg: "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s.

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Zanimljivosti "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s. Reply To: Odg: "Prave" godine Aiše r.a, u vrijeme kad se udala za Poslanika a.s.

#7926
AvatarAnonimno
Neaktivan

We Alejkumus Selam We Rahmetullahi We Berekatuhu brate,

Da, podatak koji si našao je ispravan, i u njega nema ni najmanje sumnje, jer je prenešen u dvije najverodostojnije zbirke hadisa.Bitno je da znaš da je Aiša r.a. kad se udala bila maloljetna a kad joj je Poslanik sallallahu alejhi we sellem prišao bila je PUNOLJETNA! (pretopstavljam da znaš kad u šerijatu osoba biva punoljetna)

Ono što je zanimljivo jeste to da nijedan ashab Muhammeda sallallahu alejhi we sellem nije prigovorio ženidbi Poslanika sallallahu alejhi we sellem, čak ni mušrici, koji su tražili da na svaki način napadnu Poslanika i odvrate ljude od njega to nisu iskoristili protiv njega, pa ni kršćani i jevreji tog vremena na to nisu obraćali pažnju, pitaš li se zašto?
Sve to ukazuje na to da njihovi običaji i kultura tadašnja (a ja mislim i sadašnja) jeste takva da je to tamo sasvim normalno i uobičajno, a nama ovamo nepojmljivo (kad kažem nama ne mislim na sve)

Da ti navedem direktan primjer, kad bi ti sad oženio tetkinu ćerku, iako bi to bilo skoro ili potpuno nemoguće na našim prostorima, zamisli reakciju rodbine, što najbliže što dalje rodbine… najverovatnije bi te nazvali monstrumom, brak bi poništili, neki bi se možda odrekli od tebe, ali pazi sve zbog stvari koja je šerijatom apsolutno dozvoljena….
A kad bi to isto (ženidba sa tetkinom ćerkom) uradio u arapskom svijetu danas, nebi bilo nikakvih problema, jer je to tamo običaj kao i svaki drugi običaj…
Nadam se da sam uspio da ti pojasnim….

Najnoviji članci

Vjerničko oružje u borbi protiv šejtana

0
Prvo: Oprez Šejtan je vješti prljavi neprijatelj koji se trudi da zavede Ademovo potomstvo. Onoliko koliko budemo poznavali ovog neprijatelja, njegove ciljeve, sredstva i puteve...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes