Reply To: Odg: Samoubistvo u Dzihadu

#5908
Anonimno
Neaktivan

” i ne ubijajte sami sebe, zaista je Allah milostiv prema vama”. [An Nisa` 29]

Ovaj ajet jasno osudjuje samoubistvo.

i za one koji se, kada grijeh pocine ili kad se prema sebi ogrijese, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko ce oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju.

Kur'an, Ali Imran – 135

Ovo je jedan ajet koji moze znaciti pokusaj samoubistva i prisjecanje u tom trenutku na Allaha sto covjeka navodi da odustane od samoubistva. Naime oni koji se prema sebe ogrijese, asociraju me na samoubice odnosno na ljude koji pocine samoubistvo.

Kad budu uzimali duse onima koji su se prema sebi ogrijesili, meleki ce upitati: >>Sta je bilo s vama?<< - >>Bili smo potlaceni na Zemlji<< - odgovorice. - >>Zar Allahova zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekud iseliti?<< - reci ce meleki, i zato ce njihovo prebivaliste biti dzehennem, a uzasno je on boraviste. Kur'an, An Nisa – 97

U ovom ajetu se jasno aludira na samoubistvo i mislim da je ovaj ajet veoma jasan oko pitanja samoubistva. Oni koji se orgijese prema sebi su oni koji izvrse samoubistvo. Barem ja tako to tumacim.
Ovdje Allah objasanjava stanje osobe koja zeli da se ubije i koja se ubila a kao jednu preventivu i psiholoski lijek Allah preporucuje osobi kojoj je doslo da se ubije, da se iseli iz mjesta kojeg zivi. Poznato je da promijena sredine dobro utjece na psihu osobe i da joj otklanja zle misli.

Zatim ce reci onima koji su se prema sebi ogrijesili: >>Iskusite patnju vjecnu; zar se kaznjavate vise nego sto ste zasluzili?<< Kurán, Junus 52

Ovdje se jasno kaze da ko se prema sebi ogrijesi, da sebe prekomjerno kaznjava vise nego sto je zasluzio. Ovaj ajet moze znaciti i samokaznjavanje koje Siije primjenjuju. Sve u svemu termin “grijesenje prema sebi” znaci puno toga a najvise asocira na one koji izvrse samoubistvo.