Reply To: Odg: Situacija u Iranu

#8232
AvatarAnonimno
Neaktivan

Es Selamu Alejkum,

Konsultirao sam se sa clanovima jednog islamskog foruma na engleskom jeziku i oni su mi objasnili da ne podrzim Iran u slucaju rata jer krscani ne proklinju Ashabe r.a. i Majke Vjernika r.a. Zato nije grijeh podrzati Ameriku u tom ratu osim ako upotrijebi atomsku bombu jer to ne smijemo podrzati jer Iran je Islamska zemlja ( a ne drzava) a Sunnije cine Iran Islamskom zemljom i islamska historija cini tu zemlju Islamskom. Velika je razlika izmedju Islamske zemlje i Islamske drzave.

Da odgovorim Salahudinu. Kad sam rekao da Iran ne moze biti Islamska drzava dok se Sunnije ne ukljuce, je razlog tome da ako se Sunnije ukljuce u vlast, da ce tada Iran i fakticki postati Islamskom drzavom. Zasto? Zato sto je sadasnji rezim Irana Siijski opredijeljen i za Sunnije nema mjesta. Zato ne smijemo podrzati ovaj rezim. Kad se Sunnije budu ukljucile u Iransku vladajucu strukturu, tada ce Iran dobiti oblik Islamske drzave bez ozbira sto su Sunnije manjina u toj zemlji.

Inace treba podrzati Ameriku po pitanju Irana, ne zato sto je Amerika na pravoj strani, nego sto je pitanje Irana slicno Siriji jer i u Siriji i u Iranu vladaju cisto Siijski rezimi, tako da je Americka pomoc dobrodosla kako bi se Sunnije oslobodile Siijskog rezima.
Inace, Salahudine nemoj biti ekstremnog stajalista jer Iranske Sunnije nemaju drugu drzavu osim Irana i Iran je za njih domovina. Oni imaju pravo da se ukljuce u politiku i u vladajucu strukturu. U tome nema niceg loseg jer tada kad se to desi onda cu moci slobodno reci da je Iran Islamska drzava i da je to jedna zemlja koja je vracena islamu.

Iranski lider Ehli Sunneta je rekao dobro, da su Siije stvarnost kao i Sunnije u Iranu i da se sa tim moramo pomiriti i da drugog nacina nema nego da se napravi Iran kao drzava svih gradjana sa maksimalnim ljudskim pravima gradjana baziranoj na Islamu. Nisam za gledanje Siija preka nisana, sve dok oni nas ne pocnu gledati tako. Mislim da nikamo ne vodi istrebljenje Siija i mislim da je to grijeh, nego mi moramo pokusati urediti dobar zivot nasim Sunnijama u Iranu pa i u Iraku i pozivati Siiije u Islam. Mislim da je i to Dzihad za nas pripadnike Ehli Sunneta. Istina je da je Sejhul islam Ibn Tejmije rahimehullah ohalalio uzimanje zivota Siijama fokusirajuci se na one koji pozivaju u njihovu vjeru. Ipak moramo dati prijednost miru jer mir nije odlika hipika nego muslimana, tako da nije sramota biti uzdrzan od sukoba. To je moje misljenje.

Najnoviji članci

Palestinski premijer o Trumpovom “sporazumu stoljeća”: Nije to mirovni plan za...

0
Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes